Jak vybrat herní headset: Co vše vzít v úvahu

Publikováno: 11. března 2023 | autor Redakce
beyerdynamic-mmx300-facelift2016-16-11-details-v1.jpg

Hráči jsou specifičtí uživatelé a jejich požadavky se od ostatních často liší. Vzhledem k náročnosti počítačových her mají vysoké nároky na výkon počítačů a s ohledem na mnohahodinové herní šňůry je pro ně důležité pohodlí a ergonomie používaných periferií.

Pokud hledáte ten správný herní headset pro vlastní potřeby nebo vybíráte dárek pro hráče, věnujte pozornost několika specifickým vlastnostem. A v závěru se podívejte na dva konkrétní modely, které vynikají z běžné nabídky.

beyerdynamic-mmx300-21-03-gaming-v1.jpg

Sluchátka nebo headset? S ohledem na přesnost naší úvahy si na úvod definujme dva velmi podobné pojmy, které se často prolínají. Sluchátka jsou určena pro poslech a headset neboli náhlavní souprava označuje přesně řečeno sluchátka doplněná mikrofonem.

Z tohoto pohledu se dnes na trhu setkáváme téměř výhradně s headsety, ale říkáme jim většinou hezky česky sluchátka (nebo sluchátka s mikrofonem).

Konstrukce – provedení, hmotnost, materiál náušníků a alchymie nastavení hlavového mostu

Z pohledu konstrukce lze sluchátka v základu rozdělit na špunty a „velká“ sluchátka s hlavovým mostem. I ty se však dělí na modely označované jako „on ear“ (na uši), které mají menší náušníky a boltce zatlačí k hlavě a „over ear“ (přes uši) s většími mušlemi obepínajícími celé ucho. Už zde lze demonstrovat rozdílný pohled hráčů a běžných uživatelů, posluchačů hudby, kteří dávají dnes ve většině případů přednost špuntům.

Hráči naopak preferují zpravidla velká sluchátka kolem uší. Důvody jsou logické – pohodlí při mnohahodinovém hraní a možnost rychlého ovládání některých funkcí přímo na sluchátkách nebo pomocí ovladače na kabelu. Over ear headsety jsou zkrátka nejpohodlnější – netlačí do uší zevnitř ani nevytvářejí tlak na ušní boltce.

beyerdynamic-mmx300-facelift2016-16-11-details-v5.jpg

To ale není všechno – sluchátka typu over ear se vyrábí buď uzavřeném nebo polouzavřeném provedení. První varianta tlumí efektivně ruchy z okolí uživatele. Polouzavřená konstrukce má náušníky ze zvukově prostupného materiálu a umožňuje hráči, aby vnímal například zvonek nebo volání ke stolu. Na druhou stranu okolí slyší i zvuky ze sluchátek. Tato sluchátka umožňují dosáhnout teoreticky vyšší kvality zvuku.

K pohodlí patří také polstrování a materiál náušníků. Většina herních headsetů používá koženku, která zajišťuje vysokou míru pohodlí, i když hodně závisí i na jejich vycpávkách. Vše je v pořádku do té doby, než se hráč začne potit. V tu chvíle se koženka stává nepohodlnou. Někteří výrobci proto využívají u svých zpravidla dražších modelů náušníky velurové nebo látkové.

beyerdynamic-mmx300-facelift2016-16-11-perspective-v1.jpg

Co je však často doslova alchymie, je správné vyladění síly, jakou tlačí náušníky na hlavu. Sluchátka nesmí padat při prudkých pohybech hlavy z uší (ani když se hráč rozčílí), ale zároveň by mělo být jejich nošení pohodlné i po několika hodinách. Zde je na místě zmínit také odolnost a hmotnost – každých 10 dkg na hlavě navíc je během celovečerního maratonu při sezení v jedné poloze cítit. Lehčí znamená lepší.

Kabel nebo bezdrát?

Další zásadní hledisko při výběru sluchátek obecně. Většina posluchačů hudby volí dnes bezdrátová sluchátka – jejich použití je pohodlnější. Pro účely gamingu ale není volba bezdrátu tak jednoznačná, spíš lze říct, že je tomu naopak. Hráči většinou sedí na jednom místě a kabel jim nepřekáží.

Bezdrátový headset umožňuje navíc dosažení nižší hmotnosti (sluchátka neobsahují baterku) a nevybije se (vězte, že se to stane přesně v tu nejnevhodnější chvíli, kdy jde ve hře o vše). Co je však třeba připomenout, je odolnost a délka kabelu – ta by měla být dostatečná na to, aby dosáhla od hlavy až do té správné zdířky v počítačové skříni. Kabel by měl být proto dlouhý aspoň 2 metry, případně nabízet možnost bezpečného a kvalitního prodloužení. Na trhu jsou i bezdrátové modely, které umožňují také připojení kabelem.

energy-sistem-esg-5-shock-2.jpg

Kvalita zvuku

Plechový, středový zvuk s chybějícími basy a výškami nevtáhne do děje, rychle začne posluchače nudit a po čase může být doslova nepříjemný. Kvalitu reprodukce kabelových sluchátek ovlivňují nejvíc vestavěné reproduktory (odborně měniče). O tomto parametru bohužel málokdy vypovídají čísla zapsaná v produktovém letáku.

Z frekvenčního hlediska je lidský sluch schopen vnímat zvukové frekvence od 20 Hz do 20 kHz. Rozsah uvedený v parametrech nicméně nevypovídá o vyrovnanosti reprodukce jednotlivých frekvencí, a už vůbec ne o přesnosti a „rychlosti“ zvuku – vlastnostech, které rozlišují špičková sluchátka od těch průměrných. Zde lze doporučit jen vlastní poslechový test (pokud je to možné), nebo recenze.

U technického popisu je většinou uvedena také impedance neboli odpor sluchátkových reproduktorů. Uvádí se v Ohmech, nižší hodnota umožňuje dosažení vyšší hlasitosti, vyšší hodnota zajišťuje naopak lepší kvalitu zvuku při použití stejných měničů. Herní headsety by měly mít impedanci alespoň 32 Ohmů.

energy-sistem-esg-5-shock-3.jpg

Mikrofon, eliminace ruchů z okolí a možnost jeho odpojení

Zde si mikrofon zaslouží samostatný oddíl. Headset optimalizovaný na hraní her je rozeznatelný na první pohled podle mikrofonu vysazeného ze sluchátek před ústa (tak to mají i profesionální headsety pro piloty), což má své opodstatněné důvody. Při hraní her, během nichž mluví uživatel online se zbytkem týmu, je třeba dobré srozumitelnosti a důsledné eliminace nežádoucích ruchů z okolí, které mohou ostatní rušit.

Na mikrofonu by se tedy nesmí šetřit a měl by snímat zvuk jen od úst uživatele. Některé headsety proto používají vysoce citlivé kondenzátorové mikrofony (využívané v nahrávacích studiích) s podporou pokročilých technologií. Touto cestou jdou například herní headsety německého výrobce profesionální studiové techniky beyerdynamic, které kromě velkých špičkových měničů využívají kondenzátorový mikrofon Meta Voice s funkcí eliminace okolního hluku. Některé modely mají navíc na mušli tlačítko pro spuštění rozšířeného režimu umožňujícího vnímat hráči okolní zvuky bez sundání sluchátek.

A co možnost odpojení mikrofonu? Ta přijde vhod ve chvíli, kdy chce uživatel využít kvality reprodukce herního headsetu při poslechu hudby na cestách. Ne, že by to jinak nešlo, ale nastoupit do veřejné dopravy se sluchátky a mikrofonem vyvedeným před pusu zbytečně poutá pozornost.

beyerdynamic-mmx300-facelift2016-16-11-details-v1.jpg

Prostorový zvuk

Vnímání zvukového prostoru závisí na mnoha věcech. První z nich je přesnost reprodukce. Například zvuky výstřelů z různých zbraní musí být dobře rozlišitelné. Zde se musíme do velké míry odkázat na již zmíněný oddíl „kvalita zvuku“.

Plechový zvuk může smazat efekt všech technologických vymožeností. Více menších měničů v kombinaci s prostorovými kodeky může navodit 3D prostor, nicméně tento způsob zase neumožňuje instalaci velkých, opravdu precizních měničů. Na druhou stranu špičkové reproduktory s přesnou reprodukcí a velmi rychlou odezvou membrány dokáže neuvěřitelné divy.

Ovládání

V mnoha hrách nerozhodují vteřiny, ale jejich zlomky. Během herních večerů a nocí nastávají okamžiky, kdy je třeba reprodukci rychle ztlumit, vypnout mikrofon nebo začít vnímat zvuk z místnosti, a přitom neztratit soustředění. Proto je dobré, když jsou základní ovládací prvky snadno dostupně přímo na mušlích sluchátek nebo na dobře dostupném místě na kabelu. Hráč tak nemusí upravovat vlastnosti softwarově.

Výjimečné headsety, které stojí rozhodně za pozornost

Na závěr se podíváme na dva konkrétní, výjimečné herní headsety – jeden představuje špičku v této kategorii z pohledu reprodukce zvuku a druhý, cenově velmi atraktivní, nabízí pro změnu víc než zvuk.

Pokud jste nejen hráč, ale dokážete si vychutnat špičkovou reprodukci, podívejte se na nabídku herních headsetů německé značky beyerdynamic, jejíž sluchátka zdobí snad každé kvalitně vybavené nahrávací studio. Druhá generace nejvyššího modelu – beyerdynamic MMX 300 – uspokojí i náročné „hifisty“ a přitom nabízí v kategorii gamingových headsetů snad vše, po čem hráči touží – velké 40 mm měniče přesahujícími svou kvalitou kategorii herních sluchátek, mimořádně kvalitní a pohodlné provedení s optimálním přítlakem a měkoučkými velurovými náušníky a ovládacími prvky umístěnými na kabelu.

To vše doplňuje špičkový kondenzátorový mikrofon Meta Voice, který zachovává přirozenou barvu hlasu a využívá oceňovanou funkci eliminace okolního hluku. Kromě toho nabízí výrobce individuální designovou personalizaci zákazníkovi na míru. Tenhle model byste si měli někdy poslechnout a porovnat s jinými headsety. Nebo se podívejte na jeho recenze a hodnocení. Snad jedinou připomínkou může být nemožnost odpojení mikrofonu (tu nabízí například nižší model MMX 150), je možné ho jen otočit podél hlavového mostu.

Z nabídky levnějších a zatím méně známých značek zmíníme kabelový headset, který nabízí hráčům něco navíc v jiné oblasti – Energy Sistem ESG 5 Shock. Pokud budete chtít, technologie Sound Vibration vám přenese do headsetu během hraní i vibrace. Přitom se jedná o kvalitně zkonstruovaný headset, na němž lze ocenit nastavitelný hlavový most, měkké prodyšné náušníky ideální pro dlouhé hraní a v neposlední řadě dobře nastavitelný a kvalitní mikrofon využívající technologie pro optimalizaci snímání hlasu. Třešničkou na dortu pro hráče je možnost zapnutí modrého LED osvícení.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.