Jak vybrat fotopapír?

Publikováno: 30. dubna 2019 | autor Redakce
05-fomeijet-pro-gloss-265.jpg

Na trhu převažují dvě technologie tiskáren, které se pro tisk fotografií používají jak v hobby, tak profesionálním sektoru: a) inkoustové (inkjetové) fototiskárny a b) termosublimační (dye-sub, D2T2).
Text: Jan Kaiser, foto: FOMEI a redakce

Pro každou technologii existují unikátní (nezaměnitelné) fotopapíry. Termosublimační tiskárny se používají především pro kioskový a eventový tisk fotografií a každá termosublimační tiskárna má předurčený typ fotopapíru, vyráběný pro daný model tiskárny. Na světovém trhu se vyskytují tři dominantní výrobci termosublimačních fototiskáren: DNP, Mitsubishi a Citizen. Výrobce fotomédií pro všechny termosublimační tiskárny na světovém trhu je toliko jediný: DNP.

Doma i v profesionálních minilabech převažuje technologie inkoustová a nabídka papírů pro inkjetové fototiskárny je velmi široká. Proto se následující výběr papírů zabývá právě fotopapíry pro inkoustové fototiskárny. Pro pořádek jmenujme tři dobře známé výrobce inkoustových fototiskáren: Canon, EPSON a HP. Sluší se dodat, že ani jedna ze jmenovaných firem není výrobcem fotopapírů. Proto má fotograf tolik možností − na trhu je obrovské množství fotopapírů pro inkoustové fototiskárny.

obr-1-canon-pixma-ix6850.jpg

obr-1-epson-l1800.jpg

Tiskárny A3+ hobby fotografů: Canon PIXMA iX6850 a EPSON L1800. Canon překvapí nízkou pořizovací cenou, EPSON má nejnižší provozní náklady napříč všemi modely pro amatéry na současném trhu.

Fotopapíry pro inkjetové tiskárny

Jedním z kouzel moderních papírů pro inkjetovou fotografii je fakt, že osvědčené podložky známé desítky let, jsou používány i dnes, avšak namísto světlocitlivé vrstvy je na povrch aplikována tzv. vrstva přijímající inkoust.

obr-2-ink-receiving-layer-cz.jpg

Reakce inkoustu s povrchovou vrstvou fotopapíru. Inkoust nezůstává ani na povrchu, ani „nepropadne“ až do podložky.

Obyčejné papíry tuto emulzi nemají, a proto je tisk fotografií na nich nekvalitní – neostrý (rozpitý) a desaturovaný (vybledlé barvy).

obr-3a-color-copy-160-crop-small.jpg

obr-3b-fomeijet-pro-gloss-265-crop-small.jpg

...

Celý článek si můžete přečíst v květnovém vydání FotoVideo.

Více z obsahu květnového vydání najdete zde.

fotovideo-05-2019-vizual-v3.jpg

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.