Jak vybrat fotopapír?

Publikováno: 17. března 2017 | autor Redakce
Fomei

Máte doma nebo v ateliéru inkoustovou fototiskárnu Canon, EPSON či HP? Chtěli byste používat prémiové fotopapíry, ale brzdí vás jejich příliš široká nabídka („neumíte si vybrat“) a omezená šance mít s kým výběr fotopapíru pro váš záměr konzultovat?

Vyřčeným „brzdám“ umí společnost Fomei udělat přítrž – nebojte se je kontaktovat, rádi vám poradí. A orientaci na poli inkjet fotopapírů vám usnadní 7minutový článek.

Dvě fotografické technologie

Na trhu převažují dvě technologie tiskáren, které se pro výrobu (tisk) fotografií používají jak v hobby, tak profesionálním sektoru:

  • inkoustové (inkjet) fototiskárny
  • termosublimační (dye-sub, D2T2) fototiskárny

Pro každou technologii existují unikátní (nezaměnitelné) fotopapíry. Termosublimační tiskárny se používají především pro kioskový a event tisk fotografií a každá termosublimační tiskárna má předurčený typ fotopapíru, vyráběný pro daný model tiskárny. Na světovém trhu se vyskytují tři dominantní hráči - výrobci termosublimačních fototiskáren: DNP, Mitsubishi a Citizen. Výrobce fotomédií pro všechny termosublimační tiskárny na světovém trhu je toliko jediný: DNP.

Doma i v profesionálních minilabech převažuje technologie inkoustová a nabídka papírů pro inkjet fototiskárny je velmi široká. Proto se následující výběr papírů zabývá právě fotopapíry pro inkoustové fototiskárny. Pro pořádek jmenujme tři dobře známé výrobce inkoustových fototiskáren: Canon, EPSON, HP. Sluší se dodat, že ani jedna z právě jmenovaných firem není výrobcem fotopapírů. Proto má fotograf tolik možností - na trhu je obrovské množství fotopapírů pro inkoustové fototiskárny.

Jaké jsou fotopapíry a formáty, vhodná gramáž, povrchová úprava papírů pro inkjet tiskárny?

Spoustu praktických informací najdete zde.


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.