Jak vybrat a upravit fotografie k tisku

Publikováno: 4. března 2023 | autor Redakce
cfs-tisk-alba-martin-hajek.jpg

Žijeme v digitálním věku. Ve světě online prostoru, cloudů a sociálních sítí, ve světě jedniček a nul. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že tisk a vyvolávání digitálních snímků je v současné době již přežitkem. Opak je pravdou. Paradoxně zažíváme renesanci ve zhmotňování digitálních obrázků a to je dobře, protože pouze fyzický snímek je skutečnou fotografií.

 

archiv-fotoskoda.jpg

Fotografie, na které si můžete sáhnout

Nejen fotografové, ale i laici chtějí mít doma čím dál častěji fotografie ve fyzické podobě. Obrázky ve vašem počítači, tabletu či chytrém telefonu jsou jen digitální data, o která je tak snadné přijít.

Vytištěné snímky nejsou jen zvěčněním elektronických obrázků, ale představují „živoucí“ vzpomínku, krásný dárek nebo jen malou radost, která dělá naše dny zas o něco lepšími a příjemnějšími. Právě proto bychom měli kromě focení věnovat čas také úpravám, výběru i zálohování digitálních snímků a jejich následnému tisku.

TIP: Tisk a fotoslužby FotoŠkoda

Na co myslet při pořízení a úpravě fotky

Vše začíná důsledným výběrem scény, citlivou prací se světlem, komponováním a nastavením fotoaparátu. Po cvaknutí závěrky přichází fáze zpracování fotografie, tedy od výběru, editace, exportu upravených snímků až po finální výstup v podobě tisku.

cfs-sluzby-laminace-martin-hajek.jpg

Všechna tisková data vyžadují nějaký zásah, minimálně co se týče nastavení rozlišení, formátu, poměru stran, tiskového rastru, barevného prostoru a případně dalších dílčích úprav. Jak moc do již hotového snímku zasáhneme, je věc čistě individuální – někdo upravuje výrazněji, někdo méně. Každopádně by úpravy digitálních snímků měly sloužit spíše k doladění, nikoli k absolutní přeměně.

S následnou selekcí a úpravami je třeba počítat již při samotném focení, kdy bychom měli průběžně kontrolovat aktuálně pořízené fotografie a na první pohled nepovedené kousky nekompromisně mazat. Tím výrazně „zredukujete odpad“ při následném ostrém výběru v počítači. Správný výběr fotografií je důležitá část celého procesu a platí, že kvalita má vždy přednost před kvantitou.

minigalerie-karolina-fialova.jpg

Vybíráme ty nejlepší snímky

Jak konkrétně vybrat ty nejlepší snímky? Výborné je pravidlo tří dnů. Co to znamená? Do výběru a následných úprav se člověk pouští až po dvou třech dnech, kdy získá potřebný odstup. Při výběru se pak zaměřte na dvě odlišná kritéria kvality – technickou a obsahovou (nebo uměleckou).

V prvním případě je to snadné – sledujte správné jasové vyvážení snímku (expozice), dejte pozor na přepaly/podpaly, a to jak v jasech/stínech, tak ve všech barevných RGB kanálech, i na správné vyvážení barev, zaostření, minimum digitálního šumu stejně jako rušivých elementů ve scéně (větve, sloupy, stíny, značky atd.).

V případě posuzování obsahových kvalit je to složitější. Zkuste se co nejvíce oprostit od pocitu, že se jedná o váš snímek, a dívejte se na něj s odstupem coby nezávislý pozorovatel. Zamyslete se nad kompozicí i obsahovým sdělením: Co chtěl autor fotkou vlastně říct? Když se vám to podaří, získáte zcela nový pohled a často objevíte i to, co jste ve snímku předtím neviděli, ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.

Základní úpravy fotografií

Základem je samozřejmě co nejkvalitnější původní snímek, jak bylo zmíněno výše. K první významné úpravě patří ořez a případná změna poměru stran.

martin-hajek.jpg

Dále přichází na řadu vyvážení bílé – tato standardní úprava barevnosti není díky formátu RAW žádný velký problém stejně jako vyladění expozice, jasu a kontrastu. Redukce šumu je pro nás relevantní zejména v situacích, kdy fotografujeme na vyšší hodnoty ISO, je s ní však třeba pracovat velmi citlivě.

martin-hajek-2.jpg

U krajinek, urban fotografie nebo architektury je důležitá úprava perspektivy, tedy rovnání svislic, horizontu či sférického zkreslení. V neposlední řadě je důležité řešit nastavení rozlišení, tiskového rastru (DPI), popřípadě barevný prostor (Adobe RGB 1998, sRGB, ProPhoto RGB) a formát ukládaného souboru (JPEG, TIFF, PSD, PNG). Na závěr už zbývá snímky doostřit, vyexportovat a můžeme jít tisknout.

Technické předpoklady k tisku fotografie

Rozlišení udává fyzickou velikost fotografie neboli množství obrazových bodů, které snímek obsahuje. Vysoké rozlišení má pro tisk význam zcela zásadní. Platí zde prosté pravidlo, že čím vyšší je původní rozlišení, tím lépe, zmenšovat totiž můžeme vždy.

Vysoké rozlišení naopak není vhodné u fotografií určených výhradně na web, sociální sítě nebo pro sdílení náhledů přes cloud či e-mailem. Stejně tak netřeba extra velkého rozlišení k tisku menších rozměrů, například do rodinného alba, kde se běžně používají formáty od 9 ×13 po 13 × 18 cm.

Velkoformátové snímky vyžadují podstatně silnější doostřování i případnou redukci šumu. Ale pozor, všeho s mírou.

Obecně platí, že čím větší bude výsledná velikost tištěné fotografie, tím přísněji fotku musíme z technického hlediska hodnotit, protože se na ní více projeví běžné kazy, jako je obrazový šum nebo chyby zaostření. Na nepřesné zaostření je třeba si dávat pozor především u portrétů a detailů s extrémně malou hloubkou ostrosti.

TIP: Kurz zaměřený na editaci a přípravu fotek k tisku i online sdílení

Tisk malých i velkých formátů

Vytištěná fotografie má úplně jiný rozměr a hloubku. Centrum FotoŠkoda nabízí všechny populární fotoprodukty včetně tisku fotografií v malých i velkých formátech. Fotografie do rozměru 30 × 45 cm vyvolávají s pomocí nejmodernějšího minilabu Noritsu, který se postará také o fotokalendáře a fotoknihy.

Chcete-li svým nejlepším fotografiím poskytnout něco extra, nechte si je vytisknout ve velkém. Pod pojmem velkoformátový tisk si lze představit veškeré formáty fotografií nad 30 × 45 cm a pro samotný tisk se v Centru FotoŠkoda používají inkoustové plotry se šířkou potisku až 1,5 metru. Velkoformátové fotografie tak mohou dosahovat rozměru až 1,5 × 3 metry, a to ve zcela špičkové nekompromisní kvalitě.

cfs-tisk-alba-martin-hajek.jpg

Fotografie můžete zvěčnit i na speciálních lesklých, perleťových i matných materiálech, mezi nimiž najdete rovněž profesionální archivní papíry Hahnemühle používané ve světových galeriích. Každý z nich nechá vyniknout jinému motivu a spolu s případnou laminací a zarámováním zanechává exkluzivní výsledný dojem, takže můžete všem svým snímkům dopřát individuální péči, jakou si zaslouží.

TIP: Velkoformátový tisk od profesionálů

Ukažte svůj talent

Pokud focení i postprodukci zvládáte levou zadní a hotové soubory vašich nejpovedenějších děl leží v šuplíku, možná vás zaujme možnost nechat je vystavit. Minigalerie v prostorách Centra FotoŠkoda obsáhne až 30 fotografií, které zpracuje zkušený tým laborantů, adjustují je do kvalitních rámů a vaše tvorba se dostane do povědomí veřejnosti. V ceně výstavy je také vernisáž, kde si vystavené fotografie užijete ve velkém i s dalšími lidmi. Troufnete si?

TIP: Online galerie fotografií


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.