Jak vybírat monitor pro úpravu fotografií

Publikováno: 20. září 2023 | autor Redakce
monitory-eizo-2.jpg

Do fototechniky investuje řada fotografů nemalé prostředky, avšak často také zapomínají na to, že je třeba mít konzistentní celý řetězec vzniku fotografie od stisknutí spouště až po fyzický výtisk pořízeného obrázku. Velmi často je podceňovaným článkem právě monitor, který fotograf používá k úpravě fotografií.

Kvalita počítačových monitorů se v posledních letech výrazně zlepšila, což je sice velmi dobrá zpráva, avšak nic to nemění na faktu, že pro úpravy fotografií nejsou běžné monitory zcela ideální. Praxe a zkušenosti sice ukazují, že nové monitory mohou zobrazovat fotografie sice stejně jako ty fotografické, ovšem výrazný rozdíl nastává po určité době jejich používání.

monitory-eizo-1.jpg

Právě v takových případech se láme chleba, jelikož zobrazení na běžném monitoru prakticky není možné upravit, kdežto u fotografického je situace zcela odlišná. Sice si za takový monitor něco připlatíte, ale na druhou stranu, do čeho jiného byste měli investovat, pokud chcete dosáhnout maximálně věrného zobrazení snímku, potažmo jeho vytištěné podoby?

Co je vlastně fotografický monitor?

Každý monitor má obvykle trochu jiné určení, ať už se jedná o kancelářský, herní, fotografický nebo určený pro přehrávání videa. Kancelářské jsou řekněme základní řadou, kde je kladen důraz na dlouhodobý a úsporný provoz, bez větších nároků na přesnou barevnost. Herní monitory zase sázejí na rychlou obnovovací frekvenci a plynulý pohyb, avšak při dlouhém provozu bez omezení spotřeby.

csm-datenblatt-cg2700s-1080x720-55b0ca1593.png

Fotografické monitory je tedy možné definovat jako skupinu monitorů, která přináší barevně věrné zobrazení za konstantních podmínek okolního osvětlení, především pak s možností automatické nebo manuální kalibrace. Ta slouží jednoduše řečeno k tomu, abyste si vy, respektive aby si monitor mohl nastavit správné parametry zobrazení v čase.

K tomu je ještě třeba přidat požadavek na pokud možno co nejširší gamut, který je monitor schopen zobrazit – ano, to jsou ony zkratky pro barevný prostor sRGB, AdobeRGB apod.

colorspace.pngNákres šíře gamutu u různého barevného prostoru, včetně tiskového CMYK

Pokud bychom měli nějakým způsobem ještě definovat rozdíly mezi fotografickým monitorem a ostatními, tak to bude především v tom, že by tento typ monitoru měl podávat v čase stejný obraz. Běžné kancelářské monitory mohou mít prvotní zobrazení zcela shodné s monitorem fotografickým, avšak postupem času se toto zobrazení mění. Míra změny je přímo úměrná době provozu.

Fotografické monitory obvykle využívají kvalitnějších součástek, které mají jednak vyšší trvanlivost, ale hlavně nemění své vlastnosti v čase tak rychle jako u kancelářských modelů, což má přímý vliv na konstantní zobrazení. Pokud pak dojde v čase k nějaké odchylce, je možné ji napravit z uživatelského pohledu poměrně snadno.

monitory-eizo-2.jpg

K nápravě slouží kalibrační sonda s příslušným obslužným softwarem, který doporučuje výrobce monitoru. Variantou jsou také modely, které mají kalibrační sondu již vestavěnou, takže zákazník nepotřebuje...


Celý článek najdete v zářijovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-23-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.