Jak se fotí na Madeiře s Jaroslavem Horou

Publikováno: 9. listopadu 2022 | autor Redakce
p3240348-hdr-edit-edit-upravena-full.jpg

Naše pravidelná povídání s fotografy na téma Jak se fotí pokračuje tentokrát tematicko-geograficky. Minulý díl byl o focení polární záře, a tak se v tomto dalším trochu ohřejeme. Dodržujeme smysl našeho praktického seriálu, který by vám měl přinášet informace o tom, jak se fotí v některých zemích, na některých lokacích či za určitých podmínek.

p3230186-edit-edit-edit-upravena-full.jpg

Jaroslave, nejprve co je Madeira, kde leží a proč jet fotit právě tam?
Madeira je ostrov ležící v Atlantském oceánu asi 500 km západně od pobřeží Maroka, který spadá pod Portugalsko. Patří do Madeirského souostroví, jež tvoří součást Makaronésie. Říká se mu také Ostrov věčného jara.

Teploty většinou nepřesahují ani v létě 25 stupňů a v zimě ani v noci neklesají pod 10 stupňů. To ovšem platí jen pro nižší polohy a zejména na jihu a východě ostrova. Ve vyšších polohách se můžete potkat i s teplotami kolem nuly a nepříjemným větrem. Obrovskou výhodou pro fotografa je fakt, že si tam v každém počasí najde téma a místo, kam jet fotografovat.

Ostrov je také dobře dosažitelný leteckou dopravou z České republiky, i když ceny letenek jsou v sezoně někdy dost divoké. Další výhodou Madeiry je, že tam můžete letět opravdu v jakémkoliv ročním období.

p5270206-edit-upravena-full.jpg

Co se týká dopravy, jak se po ostrově pohybujete?
Po ostrově se dá sice jezdit i místními autobusy, ale moc to nedoporučuji. Pokud máte třeba jen týden, pak toho autobusy moc nestihnete. Ideální je půjčit si auto. Tady mám pár doporučení. Pokud nemáte jako my smlouvy s velkými řetězci půjčoven aut, pak asi narazíte na dost vysoké ceny půjčovného.

Na ostrově se však dají sehnat menší lokální půjčovny, které mají lepší podmínky. Ale taky si jako kdekoliv na světě můžete krapet naběhnout. Určitě chtějte auto s kompletním pojištěním, zeptejte se, za jak dlouho vám vrátí kauci, a určitě trvejte na autě se silnějším motorem.

p3230246-edit-edit-upravena-full.jpg

Pokud si půjčíte malé levné auto se slabým motorem (těch tam jezdí nejvíce), pak se budete vy i auto dost trápit. Silnice jsou na Madeiře velmi klikaté a taky velmi strmé. Už jste někdy zkoušeli rozjezd v kopci se sklonem přes 30 % v autě s motorem o obsahu 900 kubických centimetrů? To opravdu nechcete.

dvere-kolaz-madeira-upravena-full.jpg

Na jak dlouho tam jezdíte?
My tam jezdíme standardně na osm dnů. To hlavní se dá určitě za tuto dobu stihnout a odnést si krásné fotografie. Pokud bych byl turista, který rád chodí, pak ostrov nabízí obrovské možnosti pro turistiku. Chození podle levád (zavlažovacích kanálů) nebo krásný přechod z...


Celý článek najdete v listopadovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.