Jak se fotí na Helgolandu a Düne

Publikováno: 11. prosince 2022 | autor Redakce
-8180214-edit-upravena-full.jpg

Povídání, které jsme si oblíbili my i vy. Jaroslav je výborný vypravěč a jeho smích a občasné vtípky jsou neopakovatelné. Navíc dokáže snad na každém místě naší krásné planety najít místo pro své i vaše neopakovatelné fotografie. Takže dnes opět trochu severněji?

Jaroslave, už jsme s tebou virtuálně fotografovali polární záři a byli na Madeiře. Pojďme se podívat na lokalitu, která není zase tak daleko. Co bys nám řekl o Helgolandu a Düne?
Jsou to dva ostrovy, které jsou součástí Německa. Ostrovy mají poměrně zajímavou minulost ve velkém množství „vlastníků“. Spadaly kupříkladu pod Dánsko, pak pod Velkou Británii, ale ta ostrovy vyměnila za Zanzibar u Tanzanie.

-8211676-edit-upravena-full.jpg

Obývány jsou ale až od roku 1952. Ze stejného roku je krásný maják, který je unikátní svým velmi silným světlem. Ostrovy do té doby sloužili i jako cvičné místo pro britské bombardéry.

Nyní je to v létě oblíbené letovisko sloužící k odpočinku hlavně pro německou klientelu. Češi tyto ostrovy moc neznají, teplota vody ke koupeli zrovna neláká. Co však poslední dobou láká Čechy, tedy ty, kteří fotografují, je místní fauna.

Jak se tam čeští fotografové dostanou?
Z České republiky je to dobře dosažitelná lokace, tedy když bereme, že deset hodin v autě je snesitelných. Musíte se totiž dostat přes Německo až k Severnímu moři nad Brémy. U moře, nejčastěji v Cuxhavenu, zanecháte auto a nasednete s kufrem a fotobatohem na loď.

-8201501-edit-upravena-full-upravena-full.jpg

Většinou se jezdí rychlým katamaránem. Doporučuji se před cestou dobře nasnídat, a pokud trpíte mořskou nemocí, vzít si raději kinedryl. Někdy je plavba klidná, ale když se moře rozbouří, bývá to větší „zážitek“.

Pokud jedeme s klienty, nevolíme cestu Německem přes noc, ale přes den. V klidu si dáme večer něco dobrého v přístavu, přespíme v hotelu a až ráno vyrážíme na ostrovy.

-8180214-edit-upravena-full.jpg

Fotografy asi bude hlavně zajímat, co se tam fotí...
Hlavním cílem fotografů jsou tuleni a ptáci. Na ostrově Helgoland se fotí hlavně tuleni bílí. Najdete tam ale i zajímavý již zmíněný maják, strmé útesy a barevné domečky. Na ostrově Düne najdete spousty ptačích druhů, ale hlavním motivem určitě budou tuleni. Žijí tam ...


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.