Jak se fotí Moravské Toskánsko s Jardou Horou a Markem Svobodou

Publikováno: 2. března 2023 | autor Redakce
jaroslav-hora-dsc-6135-edit-upravena-full.jpg

Tentokrát zůstaneme doma. Kdo by neznal fotogenickou oblast, kde se o ten nejlepší záběr pokusil už mnohý z nás. Láká nejen naše fotografy, ale i ty ze zemí hodně vzdálených, navíc skoro v každém ročním období. Kdo jednou poznal kouzlo této krajiny, určitě mu propadl a bude se tam vracet.

Co je to vlastně Moravské Toskánsko a proč přitahuje tolik fotografů?
MS: Moravské Toskánsko je zvlněná krajina v části jižní Moravy (Kyjovsko, Břeclavsko a Vyškovsko). Charakteristická jsou pro ni zvlněná pole, které protínají různé linie, kapličky, remízky, ale i vinohrady. Právě ony vlnky a linie, což jsou především detaily v krajině často minimalistického rázu je to, co fotografy z celého světa přitahuje jako magnet. Fotografové krajinu začali přirovnávat k italskému Toskánsku a tím vznikl i název Moravské Toskánsko.

jaroslav-hora-a230273-upravena-full.jpg

JH: Přesně jak říká Marek, Moravské Toskánsko je velmi zajímavé pro fotografy, kteří milují minimalistické pojetí krajiny. Stačí se zaměřit jen na linie a máte vyhráno. Letos se mi podařilo uspět i v cestovatelské fotografii v celosvětové soutěži TPOTY se sérií snímků z této oblasti.

podveuer-kukle-(005-of-21).jpg

Vy tam děláte workshopy pro fotografy už mnoho let a jste úspěšní. Proč by měli fotografové jet s vámi, když si tam mohou zajet sami?
MS: Workshopy pořádáme již léta. Samozřejmě můžou lidí přijet i individuálně a v různých obdobích jich tam také dost potkávám. Při fotografování s průvodcem nebo v rámci workshopu, který zpravidla vede zkušený lektor (v mém případě jsem místní), je výhoda v tom, že se fotografové dostanou vždy tam, kde je to nejatraktivnější. Setba plodin je každý rok jiná a některá místa nejsou třeba tolik fotogenická jako jiné roky, takže nemusíme na určitých lokalitách ztrácet čas. Také ne všechna místa jsou vhodná při západu nebo východu slunce.

marek-svoboda-a7r03242.jpg

JH: Opět mi nezbývá moc prostoru, co dodat. Jezdíme do této oblasti na workshopy již mnoho let dvakrát do roka. Marek je místní fotograf a fotí tam vlastně furt, proto vždy ví, kam se vyplatí zajet a kam ne. Pokud pojedou lidi na vlastní pěst a jen na víkend, jak často jezdí, pak mohou mít problém, že dané místo v danou dobu nebude „to pravé“.

marek-svoboda-a7r04468-pano.jpg

A fotovybavení? Jaké je potřeba na zachycení těch správných kompozic?
MS: Ideální je zrcadlovka nebo bezzrcadlovka s...


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.