Jak přišla na svět zrcadlovka?

Publikováno: 8. června 2023 | autor Redakce
pexels-tembela-bohle-1196827.jpg

Když jsem se nedávno podíval do historie našeho seriálu o analogové fotografii, zjistil jsem, že jsme se ještě nevěnovali filmové zrcadlovce z technicko-historického pohledu. Dnes to tedy napravíme.

 

Podíváme-li se do historie fotografie a zaměříme se především na to, jakou techniku využívali někdejší fotografové, obvykle skončíme s vědomím toho, že se postupně zmenšovala plocha pro exponování fotografie a s tím se také zmenšovaly samotné přístroje. Velkoformátové kamery byly postupně nahrazeny středoformátovými fotoaparáty a posléze pak kinofilmovými modely. Jak tomu ale bylo z pohledu funkcionality samotného fotoaparátu? To už je trošku jiná otázka.

pexels-gul-işık-3804415.jpg

Za vším hledejte Benátky

Historie vzniku zrcadlovky, jak ji známe, je vcelku dlouhá, prvotní idea se objevila už v 16. století, kdy se dočkala jakési „modernizace“ tradiční camera obscura – u nás nazývaná termínem dírková komora. Princip tohoto zobrazovacího zařízení je všeobecně známý – světlo procházející otvorem ve stěně uzavřeného prostoru vytváří obraz na stěně protější, ten je však zobrazen vzhůru nohama.

Camera obscura byla velmi často používaným pomocníkem malířů, v období baroka se však vynořila myšlenka na otočení obrazu tak, aby byl promítán orientovaný stejně jako ve skutečnosti, a to pomocí zrcátka. Autory této myšlenky byli dva italští vědci Ettore Ausonio a Giovanni Battista Benedetti, kteří navrhli umístit do cesty paprskům světla zrcadlo nakloněné v úhlu 45° a promítat obraz na horní stranu camery obscury.

camera-obscura-19.jpg

Může se to zdát jako velmi jednoduché vylepšení, které mohlo napadnout kohokoliv a pravděpodobně i napadlo, jen to nebylo proveditelné, jelikož zrcadla v tehdejší době nebyla zrovna nejkvalitnější, co do zobrazení a povrchu, jelikož se vyráběla z leštěného plechu. Asi proto nepřekvapí, že zmíněná dvojice Italů pobývala v Benátkách, které se v dané době staly centrem výroby nového typu zrcadel, využívajících rtuti pro lepší odrazivost.

Velkoformátová zrcadlovka?

To jste asi ještě neslyšeli, že? Od upravené camery obscury se zrcadlem k sestrojení prvního funkčního fotoaparátu využívajícího zrcadlo uplynulo hodně času. Až v roce 1861 publikoval tento vynález Angličan Thomas Sutton, který společně s Francouzem Louisem Désiré Blanquart-Evrardem vyráběl fotoaparáty v anglickém Jersey.

pexels-markus-winkler-4097115.jpg

Jeden z prvních fotoaparátů, využívajících zrcadlovkové konstrukce, byl...


Celý článek najdete v červnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.