Jak na video v Zoner Photo Studiu X − 1. díl

Publikováno: 15. října 2019 | autor Míla Lněničková
kopie-souboru-title.jpg

Ve dvojdílném článku si ukážeme několik možností, jak pro vaše projekty využít editor videa v Zoner Photo Studiu. Ten najdete v aktuální verzi programu v modulu Vytvořit. V prvním díle se na příkladu naučíte poskládat pěknou videoprezentaci z výletu a přidat do ní zajímavé efekty.
Text a foto: Michal Dovičovič, www.milujemefotografii.cz

Než začnete do vašeho projektu vkládat jakýkoliv obsah, musíte nastavit základní parametry − rozlišení a počet snímků za sekundu (FPS). Po vložení obsahu už nebude možné FPS měnit. Pro následující ukázku použijeme už přednastavené rozlišení Full HD 1080p a 25 FPS.

kopie-souboru-zvuk.jpg

V dalším kroku vyberte do videa tu pravou hudbu. Hudba by měla odrážet atmosféru videa, proto je její výběr velmi důležitý a je dobré ji zvolit hned na začátku. Zkuste třeba nějakou skladbu, která je pro zachycené místo příznačná nebo třeba „hymnu výletu“, kterou jste s přáteli na cestě poslouchali.

Přidejte do videa hudbu.

Hudbu snadno přetáhnete z filmového pásu do Zvukové stopy stejně jako jiný obsah. Nebo použijte možnost Přidat zvukový soubor…, kterou najdete v rozšířených možnostech Zvukové stopy.

Hlídejte si poměr stran

Často se stává, že videa a fotky, které chcete do videa vložit, nemají stejný poměr stran. V našem případě jsou videa v rozlišení Full HD (1920 × 1080 px), tedy je jejich poměr stran 16:9, u snímků je to 4:3. To znamená, že pokud jste na začátku vybrali rozlišení projektu Full HD, videa budou na „plátně“ přesně sedět, ale okolo fotek bude vidět barva pozadí, případně obrazová stopa pod nimi.

kopie-souboru-fill.jpg

kopie-souboru-fit.jpg

...

Celý článek si můžete přečíst v říjnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu nového vydání najdete zde.

fotovideo-10-2019-vizual-v2-.jpg

fotovideo-10-2019-vizual-v3-.jpg

fv10-2019-web3-1000px.jpg



Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.