Jak na retuš problematickou pleť v Zoner Photo Studiu X

Publikováno: 17. srpna 2022 | autor Redakce
uvodka.jpg

Občas se může stát, že vaše modelka nebo model mají problematickou pleť, a je to úplně normální a běžné. Podívejme se, jak v Zoner Photo Studiu X takovou pleť retušovat, aby zůstala přirozená. Chceme totiž zachovat texturu pokožky, ne vytvořit voskovou figurínu.

uvodka.jpg
Nikon Z6 II, Nikon 50 mm f/1,4 AF-S NIKKOR G, 1/200 s, f/4,5, ISO 100, ohnisko 50 mm

Světlo a make-up

Než se vůbec vrhneme na retuše, v rychlosti si připomeneme důležitost správného svícení. Jistě víte, že pokud nasvítíte modelku zepředu, pomůže to s odstraněním mnohých neduhů. Světlo nám pomáhá skrývat i odkrývat. Myslete na to a nesviťte na modelku s problematickou pletí moc zboku a zkuste to spíše zepředu.

Domluvte se s modelkou, zda bude chtít aplikovat alespoň základní make-up. Usnadní vám to práci a ona se bude cítit lépe. Pokud ovšem focená make-up odmítá, protože jí to pleť dráždí, nebo prostě nechce, tak ji nenuťte. Make-up může použít i model, princip je úplně stejný jako s modelkou. Dnešní aplikaci retuše ukazujeme na modelce bez make-upu.

Základ ve Vyvolat

Začněte tím, že si ve Vyvolat spustíte Vyhlazovací štětec (U). Tady je namístě první apel: vyhlazení nesmíte přehnat. Pokud si nastavíte velkou intenzitu, vznikne dojem „vosku“. Pracovali jsme s intenzitou 25. Zachování detailů nastavte tak, abyste nějaké detaily skutečně zachovali.

zehlicka.png

Tento postup provádíme proto, abychom si pokožku jen připravili na čištění. Není to nástroj, co by retuš vyřešil s konečnou platností.

Dále je potřeba v modulu Vyvolat maličko zapracovat na Uniformitě pokožky. Pokožka bude nejspíše trochu zarudlá. Jděte do sekce Barevné korekce > podsekce Pokročilé a pomocí kapátka si vyberte pleťovou barvu. Prostřednictvím posuvníků postupně vše vyladíte, dokud nezůstane vybraná pouze barva v obličeji.

Tip: Pokud se vám nedaří vybrat jen obličej, proveďte operaci v rámci Kruhového filtru, který si nastavíte pouze na obličej.

uniformita.png

Je nutné mít vybranou pouze pleťovku a snížit Uniformitu o tolik bodů, kolik je potřeba, odstraní to nejhorší zarudnutí.

Uniformita ovlivňuje nový barevný odstín, na který vybranou oblast měníte. Celý barevný rozsah dokáže sjednotit do jednoho odstínu tím způsobem, že z něj vyřadí krajní hodnoty.

A nyní modul Editor

Retušovací nástroje máte v Editoru trochu více pod kontrolou a můžete pracovat i s vrstvami. Proto je lepší provádět detailní retuše v modulu Editor spíše než ve Vyvolat.

Budete pracovat hlavně s Retušovacím štětcem (J) a Klonovacím razítkem (S). Rozdíl mezi těmito nástroji je v tom, že Retušovací štětec je o něco chytřejší a snaží se klonovanou strukturu zapracovat do zadaného okolí. To občas může vést k tomu, že vás trochu pozlobí, obzvláště v okolí tmavých struktur, například kolem obočí.

Klonovací razítko naopak dělá přesně to, co mu řeknete. To může mít opět své pro a proti. Pro oboje platí v rámci retuší jedno pravidlo: malé rozměry, nízké hodnoty.

Sice je mnohem pracnější, když musíte pracovat s maličkými štětci, co mají nízkou hustotu i krytí, ale je to právě preciznost, co vede k dobré retuši.

retusovaci-stetec.png

Klávesou Ctrl si budete vybírat, odkud chcete kopírovat čistou pokožku, a myší nebo tužkou na tabletu pak můžete začít proces odstraňování pupínků, rozšířených pórů a dalších neduhů.

Tento proces si můžete dělat ve vrstvách, možná se budete chvilku trápit, ale právě precizní práce v tomto procesu zařídí, že si zachováte texturu pokožky, přirozený vzhled a zároveň odstraníte to nejhorší.

Na závěr

Retuš je nedílnou součástí postprocesu, pokud fotíte portréty. Názory na rozsah retuše se rozcházejí do všech směrů. Nicméně pokud někdo na fotkách nechce ukazovat problematickou pleť, měli byste mu vyjít vstříc. Je to neovlivnitelný aspekt, který může být způsoben mnoha faktory, a je pochopitelné, že jej lidé nechtějí na svých fotkách, které mají mít na očích po celý život.

Proto se nebojte retušovat. Vždy ale jen do té míry, aby z člověka nezůstala jen vrstva vyhlazeného vosku. Zkuste zachovat podstatu osobnosti a zároveň pomocí retuše dodat modelu pocit uspokojení a radosti z výsledných fotek.

original.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.