Jak na fotkách odstranit odlesky z pleti

Publikováno: 16. května 2023 | autor Redakce
kopie-souboru-uvodni.jpg

Výrazné odlesky na pleti v portrétních fotkách dokážou pěkně potrápit. Často se dají odstranit už při focení obyčejným přepudrováním, ale někdy to nestačí nebo to prostě zapomenete pohlídat. Občas se dá nějaký ten odlesk odpustit, ale často se ho spíš budete chtít zbavit při postprodukci. Naštěstí to není nic složitého.

Odlesky se na pleti objevují většinou za umělého osvětlení, ať už v ateliéru nebo pod obyčejnou žárovkou. Prostě všude tam, kde fotíte s ostřejším světelným zdrojem. Kombinace intenzivního světla, třeba studiového záblesku, s vyšší teplotou (pocení) vám odlesky ve tváři zaručí téměř stoprocentně.

Občas stačí přepudrovat

Dobrá rada nad zlato – upozorněte své modelky, ať si na focení vezmou pudr. Občasné přepudrování v průběhu focení vám ušetří práci s odstraňováním odlesků v počítači. Ideální je focení s vizážistkou, která tyto věci celou dobu hlídá a průběžně modelku nebo modela upravuje, ale tento luxus si asi nemůžete dovolit vždy.

Pro všechny případy se naučte následující trik v Zoner Photo Studiu X.

kopie-souboru-before.jpg
Fotka, se kterou budeme pracovat. Typický případ, kdy je dobré odlesky odstranit – hezký portrét, ale přepaly na pleti ho kazí.

Odstranění odlesků štětcem

Když už jste propásli svou příležitost použít pudrovací štětec při focení, přichází na řadu štětec v modulu Editor. V tom si otevřete fotku hned poté, co dokončíte všechny úpravy ve Vyvolat. Odstranění odlesků totiž patří mezi úpravy, které budete dělat až na závěr, tedy po úpravách expozice, kompozice a barev, které se dělají právě v modulu Vyvolat. Přepněte se tedy do Editoru a rovnou vytvořte novou vrstvu.

kopie-souboru-01-nova-vrstva.pngOtevřete si fotku v modulu Editor a vytvořte novou vrstvu.

Princip bude jednoduchý, vyberete nástroj Štětec (B) a v prázdné vrstvě zamalujete přepaly v obličeji barvou, kterou naberete hned vedle. Potom vrstvě snížíte krytí, aby úprava příliš nebila do očí.

Vyberte Štětec (B) a nastavte mu menší velikost, ale maximální rozmazání. Díky tomu nebudou tolik vidět ostré přechody mezi pletí a plochou, kam budete malovat.

kopie-souboru-02-stetec.pngNejprve vyberte nástroj Štětec. Je žádoucí, aby na fotce nebyly ostré přechody, takže mu nastavte parametry tak, aby byla jeho stopa více rozmazaná.

Teď vyberte přesnou barvu, kterou budete malovat. Stačí použít kapátko (ikonka kapátka v pravém panelu nebo stisknutí klávesy Ctrl a kliknutí do místa, ze kterého chcete barvu nabrat). V místě, které sousedí s odleskem, pravděpodobně najdete přesný odstín.

Zamalujte odlesky správnou barvou

Po výběru barvy zamalujte odlesk (ujistěte se, že malujete do prázdné vrstvy, kterou jste si vytvořili na začátku). Postup s výběrem barvy a zamalováním odlesku opakujte na všech místech, kde to je potřeba. Pamatujte na to, že lidský obličej nemá na všech místech stejný odstín. Je proto nutné vždy vybrat odpovídající barvu, trochu jiná bude na tváři, jiná na čele, nose a podobně.

kopie-souboru-03-zamalovani.pngZamalujte odlesky v obličeji příslušnými barvami. Teď ještě úprava zvlášť dobře nevypadá, ale to brzy opravíme.

Teď úpravu dokončíme. Stačí jenom snížit krytí vrstvě, ve které máte stopy Štětce. Může se stát, že například odlesk na čele bude po snížení krytí vypadat dobře, ale jiný ne. To se dá vyřešit tak, že dotyčný přepal přemalujete v další nové vrstvě samostatně a nastavíte jí krytí podle potřeby.

kopie-souboru-04-kryti-vrstvy.pngPo stažení posuvníku Krytí vrstvy se dočkáte přirozeného výsledku bez odlesků.

kopie-souboru-after.jpgPorovnejte si fotky před úpravou a po ní.

Stáhněte si Zoner Photo Studio X na 30 dní zdarma s plnou podporou všech funkcí na www.zoner.cz a zkuste si i vy na svých fotkách vyretušovat nechtěné odlesky pleti tímto způsobem.


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.