Jak na focení a úpravu očí: tipy a triky v Zoneru

Publikováno: 18. července 2022 | autor Redakce
tyna.jpg

Oči jsou to první, čeho si ve tváři všimnete. Vyjadřují emoce, dokážou zachytit světlo tak, že září, nebo naopak umí prozradit únavu. Oči bychom při focení portrétu neměli nikdy opomíjet. Krok po kroku vám poradíme, jak je vylepšit, aby na fotografii opravdu vynikly.

 

Základem pro každou úpravu je vždy dobrá fotka. Ani případ očí portrétované osoby není výjimkou, na to nezapomínejte.

Jak oči upravovat

Pokud máte chuť experimentovat, v Zoner Photo Studiu X dokážete oči krásně zvýraznit, a dokonce jim i změnit barvu. Vše pomocí jediného nástroje Štětcový filtr (B) v modulu Vyvolat. Začněte tím, že si Štětcový filtr aplikujete na oči.

aplikace.png

Krytí i Hustotu nechte na maximu, aplikujte štětcem na duhovku a ubezpečte se, že jste nikde nepřetáhli. Případné přetahy smažete pomocí zaškrtnutí ikony Odebrat z masky a odstraněním nežádoucích částí. Když máte oči označené, můžete je začít zvýrazňovat. Postup, který se mi osvědčil nejlépe, je pracovat s Luma křivkou v sekci Tonální křivka.

luma.png

Pokud zvýšíte oblast světel a snížíte oblast stínů, zvýrazní se odlesky a celkově se oči vyčistí. Můžete si s Lumou pohrát dle vlastního vkusu a zjistit, co vám vyhovuje nejlépe. Také se nemusíte bát v sekci Základní úpravy vytáhnout posuvníky Světla nebo Bílé, tím rozsvítíte odlesky.

barvy.png

V RGB křivce pak můžete i upravit nebo změnit barvu očí. Míchání barev je tak trochu alchymie. Stačí chvíli zkoušet, jak se vám mění barvy podle toho, jak hýbete s křivkou, a brzy najdete to, co potřebujete. Nezapomeňte při barevných úpravách vypnout zobrazení masky (nad Histogramem). Také doporučujeme tahat křivky hlavně uprostřed, tedy ve středních tónech, stíny a světla nechte původní.

A nakonec můžete ještě o něco více oči zvýraznit dalšími maskami štětce. Vytvořte si další masku pro Štětcový filtr (B) a snižte si Krytí i Hustotu. Zvyšte si lehce Expozici a štětec lehce aplikujte kolem zorničky, ale ne až k okrajům duhovky, pouze do míst, kde máte v oku světla.

svetla.png

Stejným způsobem pak zvýrazníte i stíny. Opět vytvoříte masku, tentokrát ale snížíte Expozici a budete štětec aplikovat pouze na zornici a okraje duhovek. Vlastně napodobíte metodu Dodge and Burn, ale v modulu Vyvolat. A proč je to lepší? Protože zde můžete pracovat se soubory RAW, které obsahují mnohem více informací.

stiny.png

Uhrančivé oči v pár minutách

Nyní již víte jak na to, tak se nebojte experimentovat. Oči otáčejte ke světlu umělému i přirozenému, pozor na bělmo a u úprav nechoďte do extrémů, ty nejsou nikdy dobré.

pred.jpg po.jpg

Pokud ještě Zoner Photo Studio X nemáte, stáhněte si jej zdarma na 30 dní z webu www.zoner.cz a výše popsané úpravy si sami vyzkoušejte.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.