Jak na domácí ozvučení

Publikováno: 17. ledna 2024 | autor Redakce
ultimatehometheater-7.jpg

Ať už se zajímáte o sledování videa nebo jeho tvorbu, zvuk je podstatnou součástí zážitku v obou případech a jeho korektní, až analytická reprodukce, anebo naopak zábavné ladění může přinést hned několik typů ozvučení.

Hned zkraje si však trošku určeme hranice a možné modelové situace. Pokud patříte mezi videografy, kteří vedle natáčení zajišťují i střih, mix zvuku a finální export videa (tedy taková one man show), pravděpodobně dostatečně vybavené pracoviště již máte. Jeho součástí je obvykle pár studiových reproduktorů, které zvládnou perfektní reprodukci zvuku a v mnoha případech vám usnadní práci při jeho mixu.

Pokud stojíte před rozhodnutím, jaký model studiových reproduktorů pořídit, odkážeme vás spíše na celou řadu zejména zahraničních testů, které se přesně tomuto tématu věnují. V případě, že chcete rychlé a snadné řešení, které vás nebude stát příliš mnoho, a zároveň nabídne velmi kvalitní a stabilní reprodukci, zaměřte se na značku KRK.

Její aktivní reproduktory s typicky žlutou membránou měničů totiž nabídnou vše, co potřebujete. Modelová řada Rokit zahrnuje čtveřici reproduktorů, které se liší zejména velikostí basového měniče, výkonem zesilovače a samozřejmě cenou, která začíná na cca 3400 Kč u nejmenšího modelu 5G4 a končí těsně pod 10 000 Kč u největšího modelu 10-3 G4, ceny jsou uvedeny za kus.

environment-6.jpg

Nemálo z nás však pro mix zvuku používá především sluchátka a reproduktory pak slouží spíše pro kontrolu výsledného zvuku. Každé video má totiž své určení a tím pádem i odlišné nároky na zvukovou kvalitu v závislosti na předpokládaném použití. Jiný zvuk bude požadován pro reprodukci v moderním kině a jiný při sledování videa na internetu.

Přidejme k tomu možnost víceúčelového využití reproduktorů například pro poslech hudby nebo při sledování filmů a rázem se ocitáme ve zcela odlišné situaci, která vyžaduje i odlišné řešení. Studiové reproduktory jsou totiž určeny především pro blízký poslech (tzv. modely near field), kdy dokážou s vysokou věrností a kvalitou reprodukovat zvuky zejména při nižší hlasitosti, takže se ne vždy hodí pro použití v rámci ozvučení společenského prostoru. Výraznou nevýhodou je při tomto použití také poměrně velká směrovost některých modelů – jejich umístění musí být ve vertikálním směru poměrně přesné, aby posluchač slyšel všechna pásma. Pozice výš nebo níž vůči uším totiž znamená ztrátu čistoty reprodukovaného spektra, což není žádoucí.

Komponentová sestava nebo soundbar

Jednou z nejčastěji volených cest pro ozvučení většího prostoru je obvykle komponentový systém, který zahrnuje vedle zesilovače také různé množství reproduktorů a zdrojů zvuku. Klasikou je kombinace zesilovače nebo častěji AV receiveru a CD či DVD přehrávače.

sonosarcwithsubandrears-1.jpg

Takové řešení je velmi univerzální, jelikož si můžete zvolit přesně podle svého gusta nejen samotné komponenty, ale především také typ a počet reproduktorů. Nesmrtelnou klasiku v podobě dvojice sloupových nebo regálových reprobeden můžete doplnit dalšími prvky podle toho, jaké jsou vaše hudební/filmové preference a zda požadujete prostorový zvuk – v případě, že ano, jak má být reprodukce věrná a pohlcující.

Z pohledu zvukového mluví prakticky vše pro pořízení komponentové sestavy, ovšem z pohledu snadnosti zapojení, kabelového managementu a zejména výše investice se jedná o poměrně náročné řešení, které je vhodné spíš pro technicky zdatnější a zkušenější jedince, které nezaskočí prvotní neúspěchy. Zapomenout nesmíte také na prostorové nároky v případě plnohodnotného systému s prostorovým zvukem – mnohdy se totiž jedná o sestavu o šesti a více reproduktorech, které mají své konkrétní místo v prostoru.

klipsch-cinema-1200-soundbar.jpg

Ještě jsme nezmínili stále populárnější systém prostorového zvuku Dolby Atmos, který se provozuje s dalšími reproduktory nejen v rovině posluchačových uší, ale také...


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.