Jak dosáhnout zrcadlového lesku fotografie?

Publikováno: 17. května 2017 | autor Redakce
Fomei

V článku se dozvíte něco málo o historii tvorby zvětšenin na polyestrové médium se zrcadlovým leskem. Co vše je k tomu zapotřebí dnes, v éře digitální? Poznejte, jak fotografie se zrcadlovým leskem vzniká pomocí současných prostředků. Čtěte dále.

„Vyšší dívčí“ aneb simulace krále analogové doby, CibaChromeTM, v éře digitální

Pamětníci nedají dopustit na legendární analogový proces CibaChromeTM, později IlfoChromeTM,
a dodnes hledají jejího bratříčka v digitální éře. Výroba IlfoChromeTM zvětšenin na polyesterovém médiu se zrcadlovým leskem se skutečně v druhé polovině minulého století nesmazatelně zapsala mezi nejdokonalejší reprodukční procesy od dob vzniku fotografie. Proces CibaChromeTM (IlfoChromeTM) byl vyhlášený svým archivačním potenciálem a úrovní lesku, který nešlo najít u jiné techniky výroby fotografických zvětšenin.

Dnes můžeme naštěstí s jistotou prohlásit, že prakticky totožný výsledek, ovšem s ještě větším barvovým gamutem a delší obrazovou stálostí, získáme, pokud výtisk na inkjet polyesterovém médiu zalaminujeme polyesterovou, zrcadlově lesklou, laminační fólií. Ano, naštěstí se polyesterové podložky „vetřely“ i do světa inkoustového fotografického tisku a fotograf si i dnes může užívat a těšit se z precizních zvětšenin.

„Digitální Ciba“: jak na to

Pro výrobu „digitální Ciby“ je zapotřebí: inkjet tiskárna (vše z kategorie foto, od A4 hobby modelů po velkoformátové rolové tiskárny), polyesterový inkjet film (slovo papír zde není na místě), a případně ještě ultra lesklá polyesterová laminační fotofólie.

Inkjet médium

Polyesterový film nese jméno FOMEI Collection Chrome Film 215. Disponuje výjimečnou podložkou Dupont Melinex® a patentovaným potahem (emulzí) zaručující extrémní barvový gamut (paletu barev), ostrost, lesk a dimenzionální stálost. Zcela shodná podložka se používala i v analogové verzi a nabízí ze všech fotografických podložek největší vlhku odolnosta tím pádem se ani nesmršťuje ani nerozpíná.

Povrch polyesterového filmu je také zcela nejhladší, nejhomogennější. Proto je FOMEI Collection Chrome Film 215 nejvhodnější médium pro následnou ochranu laminační fotofólií. Kvalitní laminační fotofólie dále prodlužuje životnost fotografie, až na dvojnásobek. Taková fólie totiž obsahuje UV absorbéryblokační vrstvu ozónu. Dva významní škůdci – UV záření a ozón O3 – se tak k vlastní fotografii dostanou jen ve zlomovém množství. UV záření a ozón O3 způsobují blednutí fotografií.

Superlesk s hobby fototiskárnou

Hobby modely (A4 až A3+) jsou v drtivé většině vybaveny sadou tzv. dye-based inkoustů. To jsou homogenní barevné kapaliny. Typická sada fotografické hobby (dye-based) tiskárny čítá šest inkoustových kazet: C (cyan, azur), M (magenta, purpur), Y (yellow, žluť), K (key (black), čerň), lc (light cyan, světlý azur), lm (light magenta, světlý purpur). I když dye-based inkousty nedosahují archivačního potenciálu inkoustů pigmentových (viz dále), mají svou nespornou výhodu: na lesklých médiích vytvoří skutečně lesklý obrázek, od světel do stínů. To pigmenty nedosáhnou,
ty vždy způsobí mírné zmatnění, především v hlubokých stínech.

Proto je-li potištěn polyesterový inkjet film FOMEI Collection Chrome Film 215 v hobby tiskárně s dye-based inkousty, výsledek je bez dalšího činění velmi, velmi blízký CibaChromeTM fotografiím.

V případě, že je nutným cílem maximalizovat životnost takové fotografie, je třeba ji lícně zalaminovat zrcadlově lesklou samolepící polyesterovou fotofólií, např. DRYTAC ProtacTM Ultra Gloss UV 75m. UV v názvu vyjadřuje, že fólie obsahuje užitečné absorbéry neužitečného UV záření a 75m (0,075 mm)
je tloušťka fólie vč. vrstvy lepidla. DRYTAC ProtacTM Ultra Gloss UV 75m je zcela čirá tlakocitlivá laminační fotofólie aplikovaná nejlépe válcovým laminátorem. Předehřev přítlačného válce (fólie) netřeba.  Laminaci je možno provádět nejdříve za 24h po tisku fotografie. Ustálení dye-based inkoustů je tradičně časově výrazně náročnější ve srovnání s pigmenty. Reakci inkoustů s emulzní vrstvou inkjet fotopapíru znázorňuje obrázek výše.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.