Jak a čím fotografovat portrét?

Publikováno: 10. března 2024 | autor Redakce
woman-1274056.jpg

Portrét je jedním z nejčastějších fotografických žánrů, do nějž se s vervou pouštějí i začínající fotografové. Ne vždy se jim však podaří dosáhnout kýženého výsledku a nejčastější příčinou je vedle špatně nastavené expozice také nevhodně zvolený objektiv.

Podíváme-li se do nejrůznějších online fotogalerií, fotočasopisů a obecně všude tam, kde se sdílí a prezentuje vizuální obsah, bude patřit portrétním snímkům pravděpodobně výrazná část.

Portrét je vcelku náročnou disciplínou, jeho současná podoba se však silně změnila. Ačkoliv stále najdeme lety a praxí definované postupy např. pro formální byznysový portrét, s rozvojem selfie a obecně mobilní fotografie se podoba portrétní fotografie částečně proměnila.

girl-4968735.jpg

Portrét jedině fotoaparátem!

Je to tak, pokud chcete vytvořit působivý a zajímavý portrét, budete k tomu potřebovat fotoaparát, nejlépe ten, který má vyměnitelné objektivy a také samozřejmě vhodný objektiv zvolit. Můžete namítnout, že portrét pořídíte jakýmkoliv fotoaparátem nebo fotomobilem a budete mít samozřejmě pravdu.

Ovšem takový portrét zkrátka nebude úplně ideální – s největší pravděpodobností totiž narazíte na technická omezení, daná konstrukcí fotoaparátu. U kompaktů a ultrazoomů sice budete moci využít delší ohnisko, ale budete se muset spokojit s horší světelností objektivu, což v kombinaci s malou plochou používaných snímačů znamená hůře rozostřitelné pozadí.

redhead-4606477.jpg

U fotomobilů by se mohlo zdát, že je vše v pořádku, ovšem platí to jen za předpokladu, že fotografujete při dostatečném osvětlení a nejsou pro vás úplně důležité jemné detaily. Snímač a objektiv ve fotomobilu je totiž ještě menší než u digitálního kompaktu a vizuálně efektní rozostření pozadí má většinou na svědomí automatická úprava fotek, stejně tak její práci odhalíte i ve více saturovaných barvách a uměle navyšovaném dynamickém rozsahu prostřednictvím HDR – výsledkem je pak obrázek nepříliš se podobající realitě.

Takže ano, portrét, který má být reprezentativní a zároveň při jeho exponování chcete využít znalosti a zkušenosti z dosavadní fotografické praxe, by měl být pořízený zrcadlovkou nebo bezzrcadlovkou, které umožní zvolit optimální objektiv.

pexels-pixabay-141651.jpg

I když samozřejmě platí, že bez dobrého oka dobrá fotka nevznikne a technika je stále jen prostředkem, tak vhodný objektiv udělá opravdu hodně, a to minimálně ze dvou důvodů. Pro portréty je vhodné volit delší ohniska – řekneme spíše krátké teleobjektivy – od cca 60 mm do 135 mm. Ty totiž mají perspektivu podobnou lidskému zraku a nepotýkají se s geometrickým a sférickým zkreslením – krátká ohniska nejsou pro portrét vhodná, protože příliš zkreslují.

Druhým podstatným důvodem je světelnost objektivu – díky lepší světelnosti můžete při fotografování snáze rozostřit pozadí portrétu a tím pádem krásně „odpíchnete“ obličej od...


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.