Ivan Popl – Za krásami naší vlasti

Publikováno: 3. května 2022 | autor Redakce
z72-4331.jpg

Všichni se asi shodneme, že Česká republika je krásné místo v srdci Evropy s mnoha přírodními a architektonickými skvosty. Nefotím pouze architekturu, občas se mi povede zajímavý portrét nebo zachycení atmosféry místa, krajiny, nějaká letovka apod.

K focení jsem přičichl už jako kluk na střední škole. Pak ale přišla vysoká a vojna a focení jsem pověsil na hřebík. Znovu jsem se k němu jako ke koníčku vrátil před sedmi lety, kdy se začal o fotografii a kompozici zajímat můj syn.

Koupil jsem si Nikon D7100 se setovým objektivem a zkoušel fotit z ruky všechno možné, hlavně zvířata. Začal jsem se víc zajímat o možnosti digitálních technologií a rozšiřoval své vybavení o nové a technologicky dokonalejší fotografické vybavení. Zjistil jsem, že bez pořádného monopodu nebo stativu to prostě nejde. Po dlouhé úvaze jsem zvolil monopod Gitzo GM4532, který bez problémů unese fotoaparát s teleobjektivem o hmotnosti více jak pět kilogramů.

z72-0416.jpg

Vzhledem k tomu, že se focením neživím a musím chodit do práce, jsem od časově náročného čekání na ten správný okamžik k zachycení momentu živé přírody, postupně přešel k focení architektury. S rodinou bydlím nedaleko Kutné Hory, takže moje volba byla o to jednodušší. Je to nádherné starověké město, zapsané na seznam památek UNESCO. Najdete v něm mnoho gotických, pseudogotických a barokních staveb světově uznávaných architektů. Ikonický chrám sv. Barbory nebo sedlecká katedrála Jana Blažeje Santiniho-Aichela mě nepřestávají fascinovat.

z72-4331.jpg

Nechci mít na záběrech davy turistů, proto se vydávám na svoje výpravy brzy ráno nebo navečer. Focení za zhoršených světelných podmínek na dlouhý čas má své kouzlo, avšak vyžaduje stabilní stativ, takže jsem si pořídil bazarový stativ Gitzo GT2531 s kulovou hlavou GH2780QR. Protože ho původní majitel opravdu používal a nenechal ho ležet ve skříni, byla potřebná částečná renovace. Našel jsem zastoupení Gitzo v ČR – společnost EKG – a vše potřebné jsem s nimi konzultoval. Přestože se jednalo o starší model, bez problémů mi náhradní díly dodali. Používal jsem jej pro fotoaparát Nikon D7100 s objektivy do 200 mm. Po pořízení fullframového fotoaparátu Nikon D850 a teleobjektivů jsem rozšířil své vybavení o stativ Gitzo GT3541.

nz9-2275.jpg

Od různých typů zrcadlovek jsem se dostal k Nikonu Z. Zamiloval jsem si jeho snadnou obslužnost, živý náhled a možnosti bracketingu. Tato funkce umožňuje vykreslit při nočním focení všechny části snímku. V současnosti fotím nejvíce bezzrcadlovkou Nikon Z9.

S používáním bracketingu se prodloužil čas focení, a tudíž se ještě zvýšila potřeba stability a pevnosti. Ve společnosti EKG mi poskytli odbornou konzultaci a možnost vyzkoušet si vhodné modely stativů. Vybral jsem si stativ Gitzo GT5543XLS se středovou tyčí GT5513S a kulovou hlavou GH4383LR. Tento model umožňuje umístění fotoaparátu do výšky až 2,5 m nad zemí při zachování vysoké stability.

nz9-3317.jpg

Karbonové stativy a monopod od společnosti Gitzo používám zhruba pět let a jsem s nimi velmi spokojený. Jsou pevné, stabilní a lehké, přitom konstrukčně relativně jednoduché a nenáročné na údržbu.

Při výběru stativu mi firma EKG umožnila také zapůjčení objektivu Laowa 15 mm f/4,5 Zero-D Shift pro Nikon Z. Firma Laowa je jedním z mála výrobců, který dodává objektivy s bajonetem Nikon Z. Jak to dopadlo? Jasně, koupil jsem si ho. Objektiv mě naprosto dostal.

z72-0730.jpg

V současné době je to jedno z mých nejpoužívanějších skel. Jedná se o shiftový objektiv, tzn. že můžete posunout optiku a zachovat svislice ve snímku, aniž by se stavba takzvaně kácela nebo padala. Shiftový objektiv je při focení architektury skvělý pomocník. Ušetří fotografovi spoustu práce při rovnání snímku v počítači.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.