ILFORD černobíle 3.část

Publikováno: 7. září 2017 | autor Redakce
ILFORD

Společnost Fomei pro vás připravila obnovený devítidílný seriál o černobílé fotografii. V prvním díle jste se dozvěděli o černobílém negativu, co je potřeba vědět před nákupem a mnoho dalších rad a tipů. V druhém díle jsme vám prozradili, jak si postavit fotokomoru. Ve třetím díle se zaměříme na fotopapír s proměnnou gradací.

Více jak 25 let dominuje fotokomorám profesionálů i amatérů multigradační papír. Ten v současné době, v kombinaci s RC podložkou, tvoři 80 % spotřeby trhu s fotopapírem v Evropě (údaj ILFORD). Proč tomu tak je?

Všechny tyto požadavky nám fotopapíry s proměnným kontrastem splní.

Rozdíly mezi fotopapíry s pevným kontrastem a materiály s kontrastem proměnným

Dejme tomu, že nakupujete pravidelně formát 13 x 18 cm 50 listů. Jestliže chcete ve své komoře mít materiál pro každou příležitost, budete potřebovat minimálně 6 balení tohoto materiálu. Lesk/mat povrch a tři gradace, tj. 300 listů.

Stejnou práci pro Vás zajistí 2 balení multigradačního materiálu se dvěma povrchy nehledě na to, že máte větší rozsah gradací než původně. To je 100 listů. Materiál spotřebujete vždy ze 100 %, nikdy se Vám nezkazí. Vaše náklady se snižují a skladujete doma 3 x méně materiálu, do kterého investujete své peníze.

Exponace míst různým kontrastem

Pohodlí, jaké Vám dá možnost 6 (resp. 12) gradačních stupňů materiálu Multigrade při Vašem zvětšování, ocení každý˘. Neexistuje situace, kterou Váš materiál nezvládne. Můžeme tvořit tak, jak jsme dosud nemohli, u těchto materiálů můžete pomocí masek exponovat různá místa zvětšeniny různým kontrastem

Rychlost zpracování pozitivu

Až dosud jste mohli tzv. „nadržovat“ pozitiv pouze časem. Váš čas je velmi důležitý faktor. Zpracování Vašeho pozitivu na Multigrade papíru netrvá déle než 2 minuty. Další 2 minuty perete v tekoucí vodě a můžete sušit. Na vzduchu nebo třeba i vysoušečem vlasů. Vzhledem k tomu, že můžete používat takovýto materiál, jsou Vaše výsledky krok od kroku dokonalejší. Můžete si dovolit to co dříve jenom zkušený profesionál.

Více informací najdete zde.

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.