Hahnemühle Photo – papíry pro studenty a začínající umělce

Publikováno: 8. září 2023 | autor Redakce
obr-uvod-rs69-hahnemuhle-everyday-photo-gesamtmood-2022.jpg

Sedmý díl osmidílného seriálu o uměleckých a fotografických papírech pro inkoustové tiskárny Canon, Epson a HP.

Obsah seriálu

  • Představení firmy Hahnemühle a jejího sortimentu
  • Udržitelné papíry Digital FineArt Collection – Natural Line
  • Matné papíry Digital FineArt Collection – Matt FineArt Smooth & Textured
  • Lesklé papíry a plátna Digital FineArt Collection – Glossy FineArt & Canvas FineArt
  • Deckle Edge, fotokarty, fotoknihy
  • Archivace a certifikace fotografií, Hahnemühle Certified Studio
  • Papíry pro studenty a začínající umělce – Hahnemühle Photo
  • Zacházení s papíry, tisk se správou barev, technická podpora

Hahnemühle Photo je kompaktní sortiment šesti druhů inkjetových médií pro hobby fotografy a začínající umělce. Bez ohledu na to, zda tiskař hledá dostupný fineartový papír, klasický fotopapír nebo plátno, Hahnemühle Photo nabízí pro jakoukoli potřebu vhodný produkt, perfektně se hodící pro tisk fotografií, grafik, plakátů i fotoknih.

Řada Photo – ekonomická volba od Hahnemühle

Všechna média Hahnemühle Photo disponují malou nebo střední tloušťkou a hladkým nebo jemně texturovaným povrchem. Takto je lze snadno potisknout v široké škále stolních (domácích) i velkoformátových (studiových) tiskáren a následně snadno zpracovat. Přesto je tisková kvalita přesvědčivá a při každodenní práci poskytuje výborné výsledky. S odolností proti stárnutí okolo 30 let se hodí pro fotografické použití v krátkém a střednědobém časovém horizontu. Pokud jsou fotografie prezentovány či skladovány šetrným způsobem a vyrobeny za pomoci tiskáren s pigmentovými inkousty, dvojnásobná odolnost proti stárnutí je realitou.

Jaké tiskárny si rozumí s médii Hahnemühle Photo?

Papíry Hahnemühle Photo pro inkoustový tisk jsou kompatibilní s těmito řadami tiskáren:

stolní

  • Canon PIXMA G / MG / iX / iP / TS / PIXMA PRO
  • Epson EcoTank L / Stylus Photo / Expression Premium
  • HP Smart Tank

velkoformátové

  • Canon imagePROGRAF / imagePROGRAF PRO
  • Epson Stylus PRO / SureColor P
  • HP DesignJet Z

Jsou to obecně fototiskárny s inkousty na vodní bázi, tzv. water-based inkousty. Rozeznáváme dvě základní podkategorie: barvivové (dye-based) a pigmentové inkousty. Většina stolních tiskáren je osazena sadou dye-based inkoustů. Naopak prakticky všechny velkoformátové fototiskárny využívají pigmenty.

V následujících odstavcích budou představeny čtyři nejprodávanější papíry z řady Hahnemühle Photo.

Photo Matt Fibre 200 g/m²

100% α-celulóza, přirozeně bílý, matný

Hahnemühle Photo Matt Fibre je lehký přírodní papír na bázi celulózy s inkjetovou emulzí, optimalizovanou pro fotografické použití, perfektně se hodící pro tisk fotografií, uměleckých grafik i limitovaných sérií plakátů. Hladký, jen lehce texturovaný papír vykazuje bělost v příjemném neutrálním tónu.

obr-1-rs1199-photo-10mal15-matt-fibre-01.jpgNejmenší balení papíru Photo Matt Fibre je 10 × 15 cm

V tisku Photo Matt Fibre přesvědčuje vynikajícím podáním barev a detailů, hlubokou černí a působivým kontrastem. Dále se pyšní houževnatostí vrstvy pro příjem inkoustu, což ocení všichni, kteří potřebují ve své aplikaci papír ohýbat a skládat.

obr-2-vlevo-rs83-a2-photo-matt-fibre-lpr.jpgVzorníkový list papíru Photo Matt Fibre 200

Je to základní umělecký hluboce matný papír, který za osm let existence nadchl i mnoho profesionálů v oboru. Jako ostatní papíry z řady Photo i Matt Fibre 200 je k dostání v různých velikostech listů i rolí.

obr-2-vpravo-rs1103-detail-photo-matt-fibre-200-lpr.jpgDetail povrchu papíru Photo Matt Fibre 200

Photo Matt Fibre Duo 210 g/m²

100% α-celulóza, přirozeně bílý, matný, oboustranně potisknutelný

Photo Matt Fibre Duo je v podstatě Photo Matt Fibre v provedení s oboustrannou emulzí. Lehký přírodní papír na bázi celulózy disponuje inkjetovou emulzí, optimalizovanou pro fotografické účely.Perfektně se hodí pro výrobu kalendářů a fotoknih. Papír s přirozeným tónem má na obou stranách hladký, velmi lehce texturovaný povrch. S jednostranně potisknutelným příbuzným sdílí zvýšenou odolnost proti praskání kresby v ohybech.

obr-3-rs1112-inkjet-mood-matt-fibre-duo-02-lpr.jpgPhoto Matt Fibre Duo 210

Navíc má každý formát určen, zda jsou vlákna souběžná s delší, či kratší stranou. Listy formátů A4, A3 a A3+ jsou „krátkozrnné“, mají vlákna souběžná s kratší stranou. Listy formátu A2 jsou „dlouhozrnné“, vlákna jsou souběžná s delší stranou listu. To je parametr, který uvítají všichni výrobci fotoknih.

Photo Glossy 260 g/m²

PE-papír, jasně bílý, vysoce lesklý

Photo Glossy 260 je klasický fotopapír pro nejširší škálu domácích i studiových inkoustových tiskáren. Nosný materiál je potažený polyetylénovým filmem a mikroporézní inkjetovou emulzí, která je speciálně vyladěna pro fotografické použití.

obr-4-vlevo-rs535-a2-photo-glossy-260-lpr.jpgVzorníkový list papíru Photo Glossy 260

Středně těžký, jasně bílý fotopapír má hladký, vysoce lesklý povrch. Upoutává svou velmi dobrou tiskovou kvalitou, poskytuje nejlepší výsledky pro tisk fotografií, plakátů a fotoknih a hodí se tedy pro každodenní použití.

Hahnemühle Photo Glossy 260 si oblíbili hobby fotografové, kteří mají ve své digitální fotokomoře tiskárnu s doplnitelnými inkousty, tedy Epson řady EcoTank L, Canon PIXMA G či HP Smart Tank.

obr-4-vpravo-rs1101-detail-photo-glossy-260-lpr.jpgDetail povrchu papíru Photo Glossy 260

Photo Luster 260 g/m²

PE-papír, jasně bílý, polomatný

Photo Luster 260 je klasický inkjetový fotopapír, ve fotolabech často zjednodušeně označovaný jako mat. Nosný materiál je potažený polyetylénovým filmem a mikroporézní inkjetovou emulzí, která je speciálně vyladěna pro fotografické použití.

obr-5-vlevo-rs534-a2-photo-luster-260-lpr.jpgVzorníkový list papíru Photo Luster 260

Polomatný, jasně bílý fotopapír disponuje povrchem s přitažlivou lusterovou texturou, pojmenovávanou také jako jemná perlička. Okouzluje svou velmi dobrou tiskovou kvalitou, poskytuje nejlepší výsledky pro tisk fotografií, plakátů a fotoknih a hodí se tedy pro každodenní použití. Je oblíben mezi krajinářskými fotografy.

Hahnemühle Photo Luster 260 je vítanou náplní fotoknih, alb a fotorámečků. Výhodou je, že se na folie a přítlačná skla nelepí a netvoří se tak nehezké mapy.

obr-5-vpravo-rs1102-photo-10mal15-luster-02-lpr.jpgDetail povrchu papíru Photo Luster 260

Kompletní sortiment médií Hahnemühle Photo najdete na www.fomei.com/hahnemuehle. Na praktické testy a ukázky jste zváni do showroomu FOMEI Hradec Králové, v případě dotazů můžete psát na paper@fomei.com nebo volat na +420 495 056 140.

Skvělou příležitostí pro fotografy a tiskaře je účast na výstavě a workshopech FOMEITOP, který se koná 21. září v prostorách firmy na adrese Machkova 587 v Hradci Králové. Sledujte www.fomeitop.cz, kde postupně odhalujeme letošní program. Těšíme se na vás.


Celý článek najdete v zářijovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-23-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.