Hahnemühle: papír dělá rozdíl

Publikováno: 11. března 2023 | autor Redakce
uvod-var-2-rs2018-fine-art-gesamtmood-glossy-02-lpr.jpg

Zahajujeme osmidílný seriál o uměleckých a fotografických papírech pro inkoustové tiskárny Canon, Epson a HP.

Jsem fotograf, nesdílím jen data, vyrábím fotografie

Jste fotograf, kterému již nestačí online prostor a vyrábí, vystavuje, nebo dokonce i prodává skutečné fotografie? Nebo takovým chtíčem alespoň hoříte? Pak vítejte u osmidílného seriálu o papírech a dalších pomůckách pro hobby a profesionální fotografy tiskaře, u seriálu o produktech německé firmy Hahnemühle.


Obsah seriálu

  1. Představení firmy Hahnemühle a jejího sortimentu
  2. Udržitelné papíry Digital FineArt Collection – Natural Line
  3. Matné papíry Digital FineArt Collection – Matt FineArt Smooth & Textured
  4. Lesklé papíry a plátna Digital FineArt Collection – Glossy FineArt & Canvas FineArt
  5. Deckle Edge, fotokarty, fotoknihy
  6. Archivace a certifikace fotografií, Hahnemühle Certified Studio
  7. Papíry pro studenty a začínající umělce – Hahnemühle Photo
  8. Zacházení s papíry, tisk se správou barev, technická podpora

Na Zemi neexistuje vysoký počet původních výrobců médií pro fotografy tiskaře, kteří pro zhmotnění svých snímků využívají inkoustovou fototiskárnu s tzv. waterbased inkousty, tedy s inkousty na vodní bázi. Těch výrobců je méně než deset a jedním z nejvýznamnějších, ne-li tím nejvýznamnějším, je právě Hahnemühle.

Papírenský mlýn Hahnemühle

Hahnemühle je jednou z nejstarších papíren, má více než čtyřsetletou tradici (první zmínka: 1584) a dodnes je světovou špičkou ve výrobě výtvarnických papírů pro ruční kresbu i malbu a uměleckých papírů pro inkoustové (inkjetové) fototiskárny Canon, Epson a HP.

obr-1-rs2510-pulp-for-mould-made-paper-maschine.jpg

Kvalita a archivační potenciál, to jsou tradiční charakteristiky médií Hahnemühle. Již více než 435 let se papíry Hahnemühle vyrábějí na stejném místě v Německu nesoucím jméno Kohoutí mlýn (odtud český překlad hahn – kohout, mühle – mlýn) u města Dassel v Dolním Sasku.

obr-2-rs2506-paper-get-its-structure.jpg

Kvalita vody pro papírnu je zrovna tak důležitá, jako třeba pro pivovar. Voda pro výrobu prvotřídních papírů Hahnemühle FineArt pochází přímo z pramene a vyznačuje se obzvlášť vysokou čistotou. Nepotřebuje žádnou chemickou úpravu a po výrobě je voda přiváděna zpět do blízké řeky Ilme, a to zcela bez obsahu chemických čisticích prostředků, biocidů nebo konzervačních prostředků.

Hahnemühle má své portfolio inkjetových médií rozdělené do tří základních řad: Hahnemühle Digital FineArt, Hahnemühle Photo a nejnovější Hahnemühle Natural Line. Digital FineArt tvoří naprostý vrchol v nabídce uměleckých papírů a pláten.

obr-4-rs1574-signinpenduo-signierstifte-mood-1-lpr.jpg

Základní surovinou pro výrobu papírů Digital FineArt jsou lintersy, tedy jemná vlákna, která obklopují semena bavlníku a vyskytují se jako vedlejší produkt textilního a ropného průmyslu. Řada Photo míří na fotografické aplikace, studenty a umělce na počátku kariéry. Řada Natural Line, uvedená na trh začátkem roku 2020, zahrnuje umělecké papíry, jejichž výroba od samého počátku splňuje kritéria dlouhodobě udržitelného rozvoje.

Proto zde najdeme papíry vyrobené z jedinečných surovin: bambusu, konopí, agáve a cukrové třtiny (bagasy). Jsou to rostliny, které poskytují kvalitní celulózu, a přitom vyžadují jen malou péči při jejich pěstování. Jsou stabilní a rostou rychle i bez použití pesticidů. Vyžadují také mnohem méně vody, což pomáhá šetřit cenné zdroje a chránit životní prostředí.

obr-3-rs804-fine-art-gesamtmood-matt-01-kopie.jpg

Jaké tiskárny si rozumí s papíry Hahnemühle?

Média Hahnemühle pro inkoustový tisk jsou kompatibilní s těmito řadami tiskáren:

  • Canon PIXMA G / MG / iX / iP / TS, PIXMA PRO, imagePROGRAF / imagePROGRAF PRO
  • Epson EcoTank L, Stylus Photo, Expression Premium, Stylus PRO, SureColor P
  • HP Smart Tank, DesignJet Z

Jsou to stolní (domácí) i velkoformátové (studiové) fototiskárny zaměstnávající tzv. inkousty water-based, tedy na vodní bázi. Rozeznáváme dvě kategorie inkoustů na vodní bázi: dye-based (barvivové) a pigmentové. Z hlediska dlouhodobé archivace fotografií a uměleckých grafik poskytují jednoznačně vyšší výkon pigmenty.

obr-5-rs41-mood-photo-cards-dina5-01-lpr.jpg

Vzhledem k vysoké gramáži mnohých papírů a pláten je dobré upozornit, že některé tiskárny přijmou média jen do tloušťky cca 0,3 mm a plošné hmotnosti 270 g/m2. Milovníci uměleckých inkjetových médií tradičně používají tiskárny s water-based inkousty třídy pigment, tedy tiskárny těchto řad: Canon PIXMA PRO, imagePROGRAF / imagePROGRAF PRO, Epson Stylus PRO, SureColor P a HP DesignJet Z.

Jmenujme dnes nejpoužívanější modely: Canon PIXMA PRO-200 (A3+), imagePROGRAF PRO-300 (A3+) / PRO-1000 (A2+) / PRO-4100 (111,8 cm), Epson L8180 (A3+), SureColor P700 (A3+) / P900 (A2+) / P9500 (111,8 cm) a HP DesignJet Z9+ (111,8 cm).

Papíry a plátny to u Hahnemühle nekončí

Vedle prémiových papírů a pláten firma Hahnemühle nabízí nástroje a pomůcky pro archivaci, certifikaci a prodloužení životnosti tisků. Tomuto příslušenství bude také věnována samostatná kapitola.

uvod-var-1-rs2343-hahnemuehle-head-office-building-(1)-lpr.jpg

Můžete se těšit na představení fixačního spreje a ochranných laků, boxů pro dlouhodobou archivaci fotografií či speciální podpisová pera. Systém certifikace pravosti a registrace fotografií a uměleckých děl nebude chybět.

Autorizovaným distributorem inkjetových médií Hahnemühle pro Českou republiku a Slovensko je a technickou podporu zajišťuje firma FOMEI.


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.