Hahnemühle – novinky pro rok 2024

Publikováno: 14. února 2024 | autor Redakce
obr-uvod-rs2881-hahnemuehle-bamboo-gloss-baryta-mood-lpr.jpg

Představení state-of-the-art papírů pro inkoustové fototiskárny Canon, Epson a HP.

440 let zkušeností s výrobou papíru

V tomto roce se může firma Hahnemühle pochlubit již 440 let dlouhou tradicí výroby papíru. Stejně jako si původní zakladatelé v roce 1584 jistě neuměli představit, že jednou bude jejich manufakturu opouštět papír pro nejnáročnější digitální tiskové techniky, i my si přiznejme, že dnes neodhadneme skladbu výroby za dalších 440 let v roce 2464. Než se pokocháme čtyřmi novými papíry pro inkoustové fototiskárny Canon, Epson a HP, vyjmenujme vybrané milníky v novodobé historii papírny Hahnemühle.

1997: představení programu Digital FineArt, papírů pro digitální tisk. Prvními papíry byly BUGRA a German Etching. Druhý jmenovaný je stále v nabídce.
2001: registrace ochranné známky Photo Rag a optimalizace médií pro dye-based a pigmentové inkousty firem Canon, Epson a HP.
2008: start environmentální iniciativy Green Rooster (Zelený kohout). Stran papíru byl prvním produktem této iniciativy Bamboo 290. Dodnes je v nabídce jako součást řady Natural Line, která vznikla v roce 2020.
2021: ucelený program Print – Protect – Authenticate (Tisk – Ochrana – Ověření). Hahnemühle fotografům nabízí nejen špičkové papíry a plátna, ale také ochranné spreje a laky, podpisová pera, certifikační program a archivační nástroje.

Hahnemühle 2024

Současné portfolio pro digitálně tištěnou grafiku a fotografii čítá:

  • 36 papírů a 7 pláten
  • 12 druhů fotokaret
  • systém výroby luxusních fotoknih
  • sortiment pro zušlechťování a konzervaci, autentifikaci a certifikaci, adjustaci a archivaci

Mezi výše uvedených 36 papírů náleží i čtyři novinky:

obr-1a-rs2840-hahnemuehle-bamboo-gloss-baryta-sample-print-lpr.jpg
obr-1b-rs2839-hahnemuehle-photo-rag-matt-baryta-sample-print-lpr.jpg
obr-1c-rs2837-hahnemuehle-photo-silk-baryta-x-310-sample-print-©peter-kalnbach-lpr.jpg
obr-1d-rs2838-hahnemuehle-sustainable-photo-satin-220-sample-print-©cam-stables-lpr.jpg

Bamboo Gloss Baryta 305

řada Natural Line

Photo Rag Matt Baryta 308

řada Matt FineArt Smooth

Photo Silk Baryta X 310

řada Photo

Sustainable Photo Satin 220

řada Photo

Kompatibilita s fototiskárnami Canon, Epson a HP

Umělecké a fotografické papíry Hahnemühle jsou kompatibilní s tiskárnami s inkousty na vodní bázi, tedy s tzv. dye-based či pigmentovými fototiskárnami. Vůbec nejlepších výsledků dosáhnete s tiskárnami těchto řad: Canon PIXMA PRO / imagePROGRAF PRO, EPSON Stylus PRO / SureColor P a HP DesignJet Z.

Bamboo Gloss Baryta 305 g/m²

90 % bambusová vlákna, 10 % bavlna, přirozeně bílý odstín

Extravagantní, nikde jinde se nevyskytující, jedinečný umělecký papír. Zde si autor článku nemůže odpustit subjektivní hodnocení. Směs povrchové úpravy a textury je opravdu unikátní: měkká, ale poměrně hluboká textura s vysoce lesklou povrchovou úpravou zaujme na první pohled.

obr-2-rs2880-hahnemuehle-bamboo-gloss-baryta-detail-lpr.jpg

Hahnemühle Bamboo Gloss Baryta tak nastavuje nový standard: je to první fineartový papír na světě vyrobený z 90 % z bambusových vláken s prémiovou, vysoce lesklou barytovou vrstvou. Papír má přirozený odstín bílé a neobsahuje optické zjasňovače. Připomínka lesklých barytových papírů z dob klasické černobílé fotografie je nabíledni.

obr-6a-rs2893-hahnemuehle-bamboo-gloss-baryta-(instagram-feed).jpg

Bamboo Gloss Baryta poskytne vynikající tiskové výsledky s definovanou reprodukcí barev a detailů, denzitou a výraznými kontrasty. V emulzi přítomný síran barnatý zvyšuje tonální rozsah, ostrost a jasnost tisku. Hahnemühle Bamboo Gloss Baryta neobsahuje kyseliny a lignin a splňuje nejvyšší standardy odolnosti proti stárnutí.

Dostupnost: listy A4 až A2, role 43,2 až 127 cm a dočasně také jako intro kit A4 a testovací role 61 cm × 5 m.

Photo Rag Matt Baryta 308 g/m²

100% bavlna, zvýšená bělost, bez optických zjasňovačů

Hahnemühle Photo Rag Matt Baryta, první matný barytový papír z řady Photo Rag, propůjčuje výtiskům skutečně jedinečný charakter a umělecký nádech. Zvýšeně, ne však zářivě bílý bavlněný papír je prost optických zjasňovačů a vyznačuje se velmi jemným, decentním povrchem. V kombinaci s matnou prémiovou inkoustovou emulzí zaručuje vynikající výsledky tisku s působivou reprodukcí živých barev, detailů a hluboké černé.

obr-3-rs2883-hahnemuehle-photo-rag-matt-baryta-detail-lpr.jpg

Přítomnost síranu barnatého v povrchové emulzi zvyšuje tonální rozsah, ostrost a čistotu tisku. Potisknuté plochy odhalují elegantní, velmi jemný lesk, zatímco nepotištěné plochy zůstávají zcela matné, aby krásně zdůraznily brilanci, což z něj činí exkluzivní alternativu analogového barytového papíru.

obr-6b-rs2892-hahnemuehle-photo-rag-matt-baryta-(instagram-feed).jpg

Kdo má hezké vzpomínky na papír HARMAN MATT FB Mp 310 prodávaný v letech 2006 až 2010, toho Photo Rag Matt Baryta 308 potěší dvojnásob!

Dostupnost: listy A4 až A2, role 43,2 až 162,5 cm a dočasně také jako intro kit A4 a testovací role 61 cm × 5 m.

Photo Silk Baryta X 310 g/m²

100% α-celulóza · přirozeně bílý · hedvábně lesklý

Photo Silk Baryta X je celulózový papír s vrstvou pro příjem inkoustu, optimalizovanou pro náročné fotografické aplikace. Jedná se o zdokonaleného nástupce papíru Photo Silk Baryta, který spatřil světlo světa v roce 2014 a který vycházel z receptury známé již od roku 2008, kdy jej na trh uvedla dnes již neexistující firma Ilford Imaging Switzerland.

obr-4-rs2866-hahnemuehle-photo-silk-baryta-x-detail-lpr.jpg

Barytová vrstva (obsahující síran barnatý) přispívá k vzhledové i haptické příbuznosti s klasickými archivačními fotomateriály. Hladký, krémově bílý papír s hedvábně lesklým povrchem měl a má své příznivce především mezi profesionály.

obr-6c-rs2894-hahnemuehle-photo-silk-baryta-x-(instagram-feed).jpg

A ještě chuťovka – kouzlo: přivoňte k právě potištěnému papíru Photo Silk Baryta X. Také cítíte klasickou vývojku?

Dostupnost: listy A4 až A2, role 43,2 až 152,4 cm a dočasně také jako intro kit A4 a testovací role 61 cm × 5 m.

Sustainable Photo Satin 220 g/m²

100% α- celulóza, zářivě bílý, saténový povrch

Hahnemühle Sustainable Photo Satin je udržitelná alternativa k inkoustovým polomatným fotopapírům na bázi PE (polyethylenu). Nově vyvinutý bio inkoustový nátěr (emulze) neobsahuje plastové kompozity / fólie a je 100% recyklovatelný prostřednictvím koloběhu odpadního papíru. Neobsahuje kyseliny, je tedy acid free.

obr-5-rs2900-hahnemuehle-sustainable-photo-satin-220-detail-lpr.jpg

Zářivě bílý fotopapír má opravdu lehce sametový texturovaný povrch a je ideální pro udržitelný tisk malých i velkých fotografií doma i v profesionálních laboratořích.

obr-6d-rs2895-hahnemuehle-sustainable-photo-satin-(instagram-feed).jpg

Držíte-li tento papír v ruce, subjektivní plošná hmotnost je rozhodně vyšší než tabulková hodnota 220 g/m2

Dostupnost: listy A4 až A2, role 43,2 až 152,4 cm a dočasně také jako intro kit A4 a testovací role 61 cm × 5 m.

Tiskové návody a ICC profily

Jak ve spojení s vaší tiskárnou získat tu nejvyšší obrazovou kvalitu při použití papírů Hahnemühle? Čerpejte návody a tiskové ICC profily na www.hahnemuehle.com/icc-profiles nebo prostřednictvím aplikace Hahnemühle App (Google Play a App Store). Pokud k vaší tiskárně potřebné zdroje nenaleznete, obraťte se na tým FOMEI PAPER skrze paper@fomei.com. Rádi vám pomohou.

Kompletní sortiment médií a pomůcek Hahnemühle najdete na www.fomei.com/hahnemuehle.


Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.