Hahnemühle – Fineartové lesklé papíry a plátna

Publikováno: 19. června 2023 | autor Redakce
obr-uvod-rs2018-fine-art-gesamtmood-glossy-02-lpr.jpg

Čtvrtý díl osmidílného seriálu o uměleckých a fotografických papírech pro inkoustové tiskárny Canon, Epson a HP.

Obsah seriálu

  1. Představení firmy Hahnemühle a jejího sortimentu
  2. Udržitelné papíry Digital FineArt Collection – Natural Line
  3. Matné papíry Digital FineArt Collection – Matt FineArt Smooth & Textured
  4. Lesklé papíry a plátna Digital FineArt Collection – Glossy FineArt & Canvas FineArt
  5. Deckle Edge, fotokarty, fotoknihy
  6. Archivace a certifikace fotografií, Hahnemühle Certified Studio
  7. Papíry pro studenty a začínající umělce – Hahnemühle Photo
  8. Zacházení s papíry, tisk se správou barev, technická podpora

Fineartový polomat a lesk již není tabu

Nedlouho poté co papírna Hahnemühle oslavila úspěch s edicí matných papírů Photo Rag, uvedla na trh s ušlechtilými médii řadu lesklých a polomatných papírů souhrnně nazývanou Glossy FineArt. Před více než patnácti lety to vzbudilo rozruch, protože umělecká branže preferovala jak hladké, tak strukturované, avšak vždy hluboce matné papíry. Svět tisku uměleckých grafik a autorských fotografií se i díky tomu začal proměňovat, otevřel se novému fenoménu – ušlechtilým lesklým papírům, lesklým papírům s galerijním archivačním potenciálem.

Dnes čítá řada Hahnemühle Glossy FineArt osm typů papírů na bázi bavlny či alfa celulózy a gramáž těchto médií je vskutku poctivá – pohybuje se v rozmezí 285 až 350 g/m2. Všem tiskařům tak lze díky vysoké gramáži vřele doporučit u své tiskárny použit podavač tuhých médií, který je často pojmenováván jako FineArt paper tray.

FineArt Pearl 285 g/m²
100% α-celulóza, jasně bílý, perleťově lesklý

Hahnemühle FineArt Pearl je inkjetový fineartový papír na bázi celulózy se speciálně vyladěným polevem pro fineartové použití. Jasně bílý papír má lehce texturovaný povrch a hedvábně hladký hmatový vjem. V kombinaci s lesklou prémiovou inkjetovou emulzí vzniká ušlechtilá povrchová úprava s decentním, perleťově lesklým efektem.

V tisku přesvědčuje papír vynikajícím podáním barev a detailů, hlubokou černí a působivým kontrastem. FineArt Pearl bez kyselin a ligninů splňuje nejvyšší požadavky na odolnost proti stárnutí a hodí se perfektně pro tisk kvalitních černobílých a barevných fotografií.

obr-1-vlevo-rs17-fineart-pearl-lpr.jpg

obr-1-vpravo-rs560-hahnemuhle-fineart-pearl-285g-closeup-lpr.jpgVzorníkový list a detail povrchu papíru FineArt Pearl 285

FineArt Baryta Satin 300 g/m²
100% α-celulóza, bílý, saténově lesklý

Hahnemühle FineArt Baryta Satin je přirozeně bílý inkjetový fineartový papír ze 100% α-celulózy, který je zušlechtěn speciálním inkjetovým polevem pro fineartové použití. Decentně texturovaný hladký papír je prost optických zjasňovačů a upoutává na omak svým hedvábně hladkým povrchem.

Saténově lesklá prémiová inkjetová emulze zaručuje vynikající tiskové výsledky s intenzivními barvami, hlubokou černí a excelentní obrazovou ostrostí. Podíl síranu barnatého v emulzi činí FineArt Baryta Satin opravdovou alternativou k analogovému barytovému papíru. Tento papír bez kyselin a ligninů splňuje nejvyšší nároky na odolnost proti stárnutí a umožňuje působivé obrazové fineartové tisky černobílých i barevných fotografií.

obr-2-vlevo-rs15-fineart-baryta-satin-lpr.jpg

obr-2-vpravo-rs558-hahnemuhle-fineart-baryta-satin-300g-closeup-lpr.jpgVzorníkový list a detail povrchu papíru FineArt Baryta Satin 300

Photo Rag Baryta 315 g/m²
100% bavlna, bílý, vysoce lesklý

Hahnemühle Photo Rag Baryta je čistě bavlněný papír s polevem, perfektně optimalizovaným pro fineartové použití. Přirozeně bílý papír s příjemným, lehce teplým odstínem neobsahuje optické zjasňovače. Ušlechtilá povrchová struktura je výrazně hebká a propůjčuje papíru příjemný hmatový vjem a umělecký ráz. V kombinaci s vysoce lesklou prémiovou inkjetovou emulzí vzniká působivý tiskový výsledek s vynikající reprodukcí detailů a barev, hlubokou černí a nejlepším kontrastem. Podíl síranu barnatého v emulzi činí z papíru Photo Rag Baryta oblíbenou alternativu k analogovému barytovému fotopapíru.

Kombinace bavlněného papíru pro umělce a vysoce lesklé inkjetové emulze propůjčuje fineartovým tiskům výrazově silný charakter s krásným ušlechtilým leskem bez zrcadlení. Photo Rag Baryta je bez kyselin a ligninů a splňuje nejvyšší nároky na odolnost proti stárnutí. V rámci České republiky a Slovenska je to nejprodávanější papír z řady Glossy FineArt.

obr-3-vlevo-rs23-21-photo-rag-baryta-lpr.jpg

obr-3-vpravo-rs2115-hahnemuehle-detail-photo-rag-baryta-315-01-lpr.jpgVzorníkový list a detail povrchu papíru Photo Rag Baryta 315

Plátna všude kolem nás

Po roce 2005 nastal boom tisku na fotoplátna, tedy na tkané textilie z bavlny s příměsí polyesteru jakožto pojistky proti prověšování v rámu a také pro zvýšení otěruodolnosti. V sortimentu Canvas FineArt firmy Hahnemühle najdeme šest pláten s různým povrchem a strukturou. Na své si přijdou ti, co preferují hluboce matné plátno s výraznou texturou, i ti orientovaní na reprodukce olejomaleb, kterým udělá radost plátno lesklé.

Daguerre Canvas 400 g/m²
bavlna s příměsí polyesteru, jasně bílé

Hahnemühle Daguerre Canvas je polybavlněné inkjetové plátno s jemnou rovnoměrnou povrchovou strukturou. Daguerre Canvas se vyznačuje vysokou bělostí. V kombinaci s matnou prémiovou inkjetovou emulzí vznikají jasné a svěží barvy, jemné detaily a černobílé reprodukce bohaté na kontrast.

Daguerre Canvas je bez kyselin a ligninů a splňuje nejvyšší požadavky na odolnost proti stárnutí. Přes vysokou gramáž disponuje toto plátno excelentní elasticitou a lze jej pohodlně napínat na klínové rámy a stavebnicové systémy GOframe a Gallerie Wrap. Je to nejprodávanější plátno Hahnemühle.

obr-4-vlevo-rs13-30-daguerre-canvas-kopie-lpr.jpg

obr-4-vpravo-rs2123-hahnemuehle-detail-daguerre-canvas-400-01-lpr.jpgVzorníkový list a detail povrchu plátna Daguerre Canvas 400

Canvas Metallic 350 g/m²
směs bavlny a polyesteru, jasně bílé

Hahnemühle Canvas Metallic je stříbřitě lesklé inkjetové fineartové plátno s polevem, speciálně vyladěným pro fineartové použití. Jasně bílé plátno upoutává jedinečnou metalickou úpravou na jemně strukturovaném povrchu. Rafinovaný metalický efekt se stará o živý a velice individuální obrazový účinek.

Ušlechtilá stříbrná prémiová inkjetová emulze zaručuje kvalitní tisky a umělecké reprodukce s výraznými barvami a kontrastem s bohatými detaily. Kombinace plátna a metalického lesku podtrhuje obraz a činí motivy se zářivými barvami, pohyby a světelnými odrazy obzvláště brilantními. Hahnemühle Canvas Metallic je bez kyselin a ligninů a splňuje nejvyšší nároky na odolnost proti stárnutí. Pružné plátno ze směsi bavlny a polyesteru se skvěle napíná na klínové rámy a stavebnicové systémy GOframe a Gallerie Wrap.

obr-5-vlevo-rs2299-33-canvas-metallic-lpr.jpg

obr-5-vpravo-rs556-hahnemuehle-detail-canvas-metallic-lpr.jpgVzorníkový list a detail povrchu plátna Canvas Metallic 350

Kompletní sortiment papírů a pláten Hahnemühle najdete na www.fomei.com/hahnemuehle.


Celý článek najdete v červnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.