Fotoporadna – Zařizujeme fotografické studio

Publikováno: 10. října 2022 | autor Petr Březina
pexels-alexander-dummer-134469.jpg

Aktuální teploty naznačují, že se blíží podzim a s ním také ideální okamžiky pro barevné krajinné fotografie s využitím měkkého světla zlaté hodiny. Co ale budete dělat, až se den zkrátí a teploty klesnou? Ideální čas popřemýšlet o fotostudiu.

Fotografické studio – či chcete-li fotoateliér – je pro fotografa poměrně důležitý prostor, pokud chce rozšířit svůj záběr, případně zavítat i do vod fotografického byznysu. Samotný ateliér totiž obvykle poslouží i jako pracovna a jistě najdete i prostor pro prezentaci vlastních děl.

photo-studio-4303312.jpg

Všichni samozřejmě známe doporučení typu: „Stačí slunce a odrazná deska…“, které je do jisté míry pravdivé. Jsou ovšem situace, kdy už bohužel slunce a odrazka nestačí, a pokud chcete něco kloudného vyfotit, musíte se vybavit samostatným umělým zdrojem světla. Prakticky nezbytný je ateliér u produktové fotografie, kdy máte pod kontrolou celou scénu, včetně jejího nasvícení.

V případě, že se rozhodnete fotografií živit, pak je ateliér takřka nutností, nejenže vám poskytne kýžené zázemí, ale umožní i snadno opakovat konkrétní světelné situace a dodat klientům výsledný snímek s osvětlením, které viděli ve vašem portfoliu.

Stavíme od nuly

Jednou z možností, jak se dostat k ateliéru, je jeho pronájem. Musíte sice počítat s náklady navíc, na druhou stranu ale máte jistotu funkčního prostoru, světel a minimální vstupní investice. Pokud potřebujete v ateliéru fotit občas, je to ideální cesta, jestliže ale plánujete používání na denní bázi, vyplatí se zařídit si ateliér vlastní.

Otázka je, kde ho budete mít – není-li to možné v rámci vašeho obydlí, vyplatí se porozhlédnout po vhodných prostorách jinde. Ať tak či tak, před výběrem konkrétních prostor je důležité promyslet si, co všechno budete fotit, respektive zda se budete věnovat jen fotografii nebo i videu či audiu – podle toho je vhodné místnost upravit.

camera-4219678.jpg

Při hledání vhodné velikosti zvažujte nejen místo potřebné pro fotografovaný objekt, ale také to, jakou vzdálenost musíte od objektu udržet, abyste zamezili například perspektivnímu zkreslení, jednoduše řečeno, jaká ohniska bude možné v ateliéru použít. Není výjimkou fotit...


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.