Fotoporadna | Orientujete se v objektivech?

Publikováno: 4. listopadu 2019 | autor Redakce
canon-ts-e-17mm-17261.jpg

S příchodem nových systémových bajonetů pro bezzrcadlovky z dílny Canonu, Nikonu a Panasonicu se objevila celá řada nových objektivů, které mají velmi podobné vlastnosti a parametry jako starší kousky určené pro zrcadlovky.

Výběr objektivu je pro většinu začínajících fotografů poměrně obtížný, jelikož nemají dostatečné zkušenosti a vlastně neví, jaký objektiv by měli k fotoaparátu zvolit. Ostatně právě proto jsou fotoaparáty většinou nabízeny v setu s jedním nebo dvěma, které považuje výrobce za vhodné pro nové uživatele.

canon-ts-e-17mm-17261.jpg

Ovšem pro neznalé fotografy může být i takový set velkou neznámou, pokud nemá o objektivech alespoň základní povědomí. Jestliže vám také chybí, nabízíme vám přehled užitečných a praktických informací.

Pevný, zoomový a naklápěcí

Základní dělení rozeznává dva typy − pevné objektivy mají pouze jedno konkrétní ohnisko a neumožňují zoomovat. Zoomy – správně nazývané objektivy s proměnlivou ohniskovou vzdáleností – jsou při práci flexibilnější, jelikož si můžete přitáhnout, nebo naopak oddálit scénu, aniž byste se museli hnout z místa. To s pevným objektivem neuděláte, při požadavku na změnu záběru zkrátka musíte změnit své stanoviště, tzv. „zoomovat nohama“.

fotovideo-11-2019--stranka-062.jpg fotovideo-11-2019--stranka-063.jpg

 

...
Celý článek si můžete přečíst v listopadovém vydání FotoVideo.
Více informací o obsahu listopadového vydání najdete zde.

fv11-vizual-v1-.jpg

fv11-vizual-v2-.jpg

fv11-vizual-v3-.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.