Fotoporadna: Mám si koupit bezzrcadlovku?

Publikováno: 21. října 2019 | autor Redakce
otvirak-2.jpg

Dnes má již prakticky každý výrobce fotoaparátů v nabídce bezzrcadlovku, a dokonce i matadoři na poli výroby fotoaparátů je také do svého portfolia zařadili. Nabízí se tedy otázka, zda již není čas přejít k těm, co fotí bezzrcadlovkou. Kdy má ovšem takový přechod smysl a co mi přinese?
Text a foto: Petr Březina

Odpovědět stručně na výše položené otázky není zcela jednoduché. V zásadě se jedná o stejnou situaci jako v okamžiku koupě automobilu. Vše je zejména o vašich preferencích a také záleží na tom, jaké cesty budete autem absolvovat, potažmo jaký žánr je vám nejbližší a co budete fotografovat nejčastěji.

Už z toho je jasné, že výběr bezzrcadlovky není možné nijak zobecňovat a paušalizovat. Zkusme ale na tuto situaci nahlédnout ze třech různých pohledů a zaměřit se na výhody a nevýhody, které vám pořízení bezzrcadlovky může přinést v souvislosti s tím, jaká je vaše aktuální situace. Ony tři různé pohledy se budou odvíjet od toho, jestli a čím momentálně fotografujete:

  1. nemám fotoaparát, ale baví mě fotit a chci přístroj, který může růst se mnou
  2. fotím kompaktem a chci si pořídit něco lepšího
  3. fotím zrcadlovkou, která už je starší, a zvažuji pořízení nového fotoaparátu

Aby byla naše argumentace jasnější a jednodušší, nebudeme brát v potaz cenu nového fotoaparátu. Ať už se porozhlédnete v jakékoli kategorii (kompakt, bezzrcadlovka, zrcadlovka), najdete v ní levné zástupce i špičkové profesionální modely s cenovkou ojetého automobilu. Výše investice je vždy na uživateli. Společně se stoupající cenou však dostáváte navíc především specifickou funkčnost a mnohdy také lepší ergonomii v podobě rychlejší možnosti změny nastavení pomocí tlačítek uživatelských nebo přímého přístupu, základ a princip fotografování je však vždy stejný.

Opravdu potřebujete digitál?

Jestliže jste dosud fotografovali mobilem a zvažujete pořízení digitálu, zkuste se ještě jednou zamyslet nad tím, zda pro vás má taková investice smysl. Nechceme samozřejmě odrazovat od koupě foťáku, nicméně mnoho z nás díky mobilům zpohodlnělo a další zařízení v kapse nebo tašce může být na obtíž. Nemluvě o nutnosti naučit se základům expozice a úpravám fotografií – bez toho to totiž nepůjde a výsledky nebudou tak líbivé jako v případě fotografování mobilem....

 

fotovideo-10-2019-str--stranka-056-1000px.jpgfotovideo-10-2019-str--stranka-057---kopie.jpg

 

...

Celý článek si můžete přečíst v říjnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu nového vydání najdete zde.

fotovideo-10-2019-vizual-v2-.jpg

fotovideo-10-2019-vizual-v3-.jpg

fv10-2019-web3-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.