Fotografie s atmosférou, zákulisí projektu Nostalgia

Publikováno: 9. března 2023 | autor Redakce
03-burlesque-hasselblad-x1d-ii.jpg

Jeho fotografie jsou charakteristické hrou se světlem, emocí, elegancí či lehkou provokací. Fotograf Mario Sikora si zakládá na důkladné přípravě, především na poctivém focení a minimálním postprocesu. Pojďme se nyní podívat do zákulisí jednoho z jeho projektů.

Ptal se: Miroslav Vondráček, odpovídal a fotil: Mario Sikora,

Mario, měl jsem možnost být u vzniku některých vašich dobově laděných snímků projektu Nostalgia, ale jak samotný projekt vznikal?
Veškerá má inspirace vychází z cestování a poznávání nových věcí v kombinaci s láskou k historii, architektuře a módě. Projekt Nostalgia tedy staví na těchto základech.

05-goddess-hasselblad-x2d.jpg

Započal v roce 2014, využívá nezaměnitelné atmosféry prostředí v kombinaci se stylem 30.–40. let, kdy je zpracován v moderním duchu, v němž se prolínají žánry jako portrét, móda a glamour. Pilotní fotografií série se stal snímek nesoucí jméno Nostalgia jako série samotná, který byl právě zasazen do tohoto období.

Vaše snímky v tomto projektu mají osobitou atmosféru, dalo by se říct „kouzlo staré doby“. Jak je to s přípravou? Jak dlouho takové focení chystáte?
Každý projekt je vždy o jasné vizi. Zvažuji, jak bude výsledná fotografie vypadat již v tisku a při prezentaci v galerii nebo obytném prostoru. Vzniká tak jasný koncept, který je vytvořen na základě mých představ o konečné podobě snímku.

03-burlesque-hasselblad-x1d-ii.jpg

Důležitou součástí je detailní příprava, kdy se hledají nejvhodnější prostory, kde dotvořím atmosféru k danému záměru. Je však pro mě důležité si to místo nastudovat, případně nechat si dovysvětlit podrobně, co k čemu sloužilo, abych mohl smysluplně využít celého potenciálu.

01-nostalgia.jpg

Stejně tak pracuji i s outfity, nejčastěji si vytvořím skici, jak by oblečení v konkrétním prostředí mělo vypadat. V této fázi spolupracuji s odborníky z řad vizážistů, návrhářů, kadeřníků a jiných. Rovněž důležitý je výběr vhodných modelů. Obvykle od prvotní vize uplyne mnoho času, ale finální příprava trvá 4–6 týdnů, kdy vše je především o komunikaci a spolupráci s těmito lidmi.

02-at-work-hasselblad-x1d-.jpg

Zmínil jste výběr modelů – jde spíše o dlouhodobou spolupráci, nebo hledáte konkrétní typ pro danou vizi?
Pokud jde o projektovou fotografii, když se bavíme konkrétně o této sérii, vybírám modelky dle svých představ a celého konceptu, aby vše zafungovalo. Preferuji dlouhodobější spolupráce, čas od času vybírám i nové modely. Stejně jako kouzlo prostředí musí i osobnost modelu dokreslovat náladu celého snímku...


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.