Fotografické papíry v roce 2023

Publikováno: 19. května 2023 | autor Redakce
vccb11f.jpg

Fotopapíry jsou nezbytnou součástí práce v temné komoře, jejich nabídka na trhu je poměrně omezená, a pokud jste ještě nenašli ten ideální typ, mnoho jich nezbývá. Poslední ucelený přehled jsme přinesli koncem roku 2020, od té doby se toho moc nezměnilo…

Při výběru fotopapíru se obvykle rozlišuje, zda je použita RC, nebo barytová podložka a zda má papír pevnou gradaci, nebo je multigradační s možností využití doplňkových filtrů. V obou případech můžete vybírat z velmi široké nabídky českých fotopapírů Foma nebo sáhnout po dražších, ale kvalitnějších a dnes již legendárních fotopapírech anglického výrobce Ilford.

V uplynulých letech se objevilo několik nových materiálů, ovšem bylo to pouze na omezenou dobu a některé dříve dostupné papíry již bohužel na trhu nejsou. Celkem tak můžeme náš poslední přehled rozšířit o pouhé tři nové typy fotopapírů.

Fotopapíry s RC podložkou mají výrazně rychlejší a jednodušší zpracování, jelikož nemají tendenci se kroutit a není třeba dlouhého vypírání.

Jeden z nejnovějších materiálů anglického Ilfordu byl představen v roce 2021 a již podle názvu Ilford Multigrade RC Portfolio lze tušit, že se jedná o multigradační papír. Ten je dostupný v několika velikostech a povrchových úpravách.

Podle výrobce mají nové papíry o něco teplejší základní odstín a obraz než jejich předchůdci a také hlubší černou, vylepšený rozsah středních tónů a konzistentnější kontrast v celém tonálním rozsahu. To, co odlišuje Multigrade RC Portfolio, je jeho dvojnásobná gramáž, kombinovaná s prvotřídní kvalitou papíru s rychlým schnutím.

image.jpg

Pokud byste chtěli zkusit barytovou podložku, kterou mnoho fotografů upřednostňuje zejména kvůli širšímu podání polotónů a teplejší reprodukci odstínů, počítejte s delším zpracováním, jelikož se musí papíry velmi důkladně vyprat (přibližně 10× déle než u RC podložky), aby byly zbaveny zbytků chemikálií.

V tomto segmentu se objevily dvě novinky, jednou z nich je HARMAN Direct Positive Paper FB, fotopapír klasifikovaný jako přímo pozitivní světlocitlivý papír, který slouží především jako citlivý materiál v dírkových komorách nebo jej můžete využít i ve velkoformátových kamerách namísto deskového filmu. Jeho zpracování je stejné jako v případě klasického černobílého fotopapíru.

harman-direct-positiv-img1.jpg

Vyšší gramáž (280g/m2) velmi kvalitního multigradačního papíru přináší materiál BERGGER Variable CB, který je dostupný v lesklém provedení a přináší teplé odstíny u černobílých zvětšenin. Díky speciálně upravené emulzi by měl papír zajistit velmi dobrou práci s kontrastem v šesti stupních, které doplňují hluboké odstíny černé.

berggercb.jpg

Fotografickým papírům Hahnemühle jsme se věnovali detailněji v samostatných článcích v časopise FotoVideo...


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.