Fotíme na cestách – Chvála malých kašpárků

Publikováno: 5. března 2023 | autor Redakce
pjj-manaslu-2022-nikonz30-7677-edit.jpg

To, že na „velké“ fotky nepotřebuje dnešní člověk „velké“ foťáky, víme už dlouho, ale stačí opravdu ty nejmenší krabičky na profesionální práci? A snese malý senzor tisk na větší formát, nebo jsou všechny ty hračky koncipované jako zábava pro sociální sítě a s nějakou seriózní prací se u nich nepočítá? To je přesně ta otázka, kterou si kladu již roky a na kterou v tomhle článku vyčerpávající odpověď rozhodně nenajdete.

pjj-manaslu-2022-djimini3pro-9302-edit.jpg
Třetí výškový tábor, Manáslu, Nepál, 27. září 2022, 14:37V manuálu dronu se dočtete, že nejvyšší nadmořská výška, ve které je schopen Mini 3 ještě letět, jsou rovné čtyři kilometry nad mořem. V tomto případě jsem startoval ve výšce 5700 m, a dokonce jsem i bezpečně přistál. Malý kašpárek, divadlo veliké! (DJI Mini 3 Pro, 1/240 s, f/1,7, ISO 100, z dronu)

V první řadě bych rád podotkl, že jsem byl vždycky magor zvyklý tahat doslova desítky kilogramů techniky i do míst, kam by to druhého nenapadlo. Jenomže všechno má své meze, a když jsem se před pěti lety po expedici na K2 rozhodl s sebou už nikdy netahat takové břímě a minimalizovat množství nutné techniky, začal jsem pokukovat po malých přístrojích.

Zprvu, přiznám se, velice nedůvěřivě. Malý čip do nočních podmínek? Nahradit skvělá skla plastovým špuntem? Namísto velikého stabilního stativu malý a chatrný? A tak jsem začal experimentovat a došel k jednoznačnému závěru, že žádný jednoznačný závěr nikdy neudělám.

pjj-malta-prosinec2022-nikonz30-3322-edit-edit.jpg
Pjazza Tritoni, Valletta (Il-Belt Valletta), Malta, 10. prosince 2022, 16:37
Použití malých setových skel s sebou naopak nese možnost nasazení doslova titěrných filtrů – zde neutrální šedá osmička vážící pouhých 15 gramů přišla vhod. Mimochodem – to ruské kolo na snímku se od invaze na Ukrajině přejmenovalo na Rudolfovo. Hned se točí veseleji! (Nikon Z30, Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR, filtr B+W ND 8× MRC nano XS-PRO, 16 mm, 30 s, f/18, ISO 100, Joby Gorillapod 3K PRO)

Každá cesta do světa tam venku je totiž úplně jiná a mělo by jí tak odpovídat i potřebné vybavení, a to nejen fotografické, ale i pomůcky na přežití, oblečení a zkrátka všechno harampádí v tlumoku.

Pokud člověk zapomene na porovnávání technické kvality pixel po pixelu a soustředí se na výslednou atmosféru ve fotkách, výsledek je pak jasný – ideální fotografická technika pro danou akci je přesně taková, která fotografa neomezuje v cestování a v pohybu, ale přitom poskytuje maximální technickou možnou kvalitu v dané váhové kategorii.

pjj-adrrocks2022-nikonz50-02295.jpg
Věž Past, Adršpach, 18. července 2022, 16:56
Muž na snímku je nositel prestižního Zlatého cepínu (Piolet d’Or) Zdeněk Hák řečený Háček anebo také Hook. Mimochodem, spolu s Jakubem Káchou řečeným Ratlíkem vylezli po 35 letech jako první lidé část sólo výstupu Miroslava Šmída řečeného Lanče na Ama Dablam v Nepálu. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších počinů českého vysokohorského lezectví posledních let a bylo mi ctí natočit o tom film. Tento snímek ilustruje atmosféru po posledním záběru dlouhého natáčecího dne na vrcholu věže Past, kam Háček s Ratlíkem vyhopsali Šmídovou cestou VIIc, zatímco já se za nimi celý od krve dodrásal vedlejší širočinou „Cokoliv chcete“ za VIIb, a to na druhém konci lana. Upřímně, o mnoho větší fotoaparát bych s sebou nechtěl. (Nikon Z50, Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR, 24 mm, 1/200 s, f/6,3, ISO 100, z ruky)

Konec teorie, pojďme do praxe. Dvě loňské novinky na trhu malých hraček, totiž bezzrcadlovku Nikon Z30 a dron DJI Mini 3 Pro jsem s sebou vzal nejen na rodinnou výpravu na Maltu, ale také na expedici do Himálaje.


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.