Fotili jsme nové elektrické Volvo EX30

Publikováno: 24. října 2023 | autor Redakce
Volvo EX30 hl

Nové plně elektrické Volvo EX30 se poprvé představilo v České republice. V Křižíkově pavilonu se s ním začátkem října jako první seznámila odborná veřejnost. Odtud se kompaktní crossover vydal na desetidenní cestu po tuzemských dealerstvích značky Volvo.

Volvo EX30 1

EX30 je nejnovější a nejmenší přírůstek do rodiny Volvo. Je založen na jiné platformě (SEA) než jeho větší sourozenci a přiváží také řadu nových, zcela unikátních řešení. V konečném důsledku jde o model, ve kterém Volvo vidí jedinečnou příležitost výrazně zvýšit své prodeje v éře progresivní elektrifikace automobilového trhu, zejména v Evropě.

Volvo EX30 2

Volvo EX30 jde ve stopách výrazně většího plně elektrického modelu, Volva EX90. Jednoznačně zachovává prvky tolik typické pro Volvo, dává je však do nečekaných souvislostí a utváří tak nové, osobité formy. Je hodně fotogenické - mimochodem.

Volvo EX30 3

Zaujme už třeba samotnými základními rozměry vozu – délka 423 cm, o 19 cm kratší než u modelu XC40, dělá z EX30 nejkratší model v nabídce Volva od ukončení výroby C30. Malé však v žádném případě neznamená stísněné. Nová platforma uzpůsobená pro elektrické vozy se vyznačuje dlouhým rozvorem, ze kterého má jednoznačný profit posádka.

Volvo EX30 4

Že je EX30 tak trochu jiné Volvo, naznačuje i nabídka barev. Kromě tradičních odstínů se tu objevují i nové, třeba energizující Moss Yellow, inspirovaná lišejníky rostoucími na skalách podél švédského západního pobřeží. Karoserie je optimalizována pro dokonale hladké obtékání vzduchu, které se pozitivně projevuje v efektivitě provozu a dojezdu. I díky tomu jsou hodnoty WLTP v závislosti na verzi od 344 km (51 kWh baterie) přes 450 km (verze AWD, 69 kWh) až po 476 km (69 kWh baterie, pohon zadních kol). Křivky tohoto nového vozu vyvolávají velmi ladný dojem.

Volvo EX30 5

Volvo EX30 přitom není v žádném případě pomalé. V závislosti na variantách pohonu je hodnota jeho zrychlení z 0 na 100 km/h 5,7 či 5,3 sekundy a u verze AWD, jejíž dva motory generují 428 koní (543 Nm), dosáhne stokilometrové rychlosti dokonce už za 3,6 sekundy. Maximální rychlost je u všech variant – stejně jako u ostatních modelů značky – omezena na 180 km/h.

Volvo EX30 ¨6

Volvo EX30 představuje také nejdostupnější elektromobil značky. Za cenu od 869 000 Kč lze očekávat, že bude v příštích letech tvořit podstatnou část prodejů automobilky Volvo Cars nejen na českém trhu.

Tak jak se vám líbí? Také rádi fotíte automobily? Napište nám!

Fotil: Ondrej Šustík

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.