Formaldehyd jako zabiják, kterého si nevšimnete!

Publikováno: 10. ledna 2024 | autor Redakce
Formaldehyd hl

Tak pro změnu něco o našem zdraví a zdravém pracovním prostředí? Přemýšleli jste někdy, jaký vzduch dýcháte? Je samozřejmě jasné, že jen těžko můžeme ovlivnit v jakém prostředí se pohybujeme mimo náš domov, nebo v práci, kam denně docházíme a kde sdílíme kanceláře s dalšími kolegy.

Prioritou každého z nás by ale mělo být zajistit to, aby prostředí, které máme doma, do kterého se denně vracíme, kde vychováváme své děti a prožíváme to nejpodstatnější ze svých životů, bylo co nejčistší a hlavně po všech stránkách bezpečné.

Vzduch jako základ našeho domova

Vzduch je základem našeho bytí a podstatou života člověka, měli bychom se tedy v první řadě zaměřit na to, jaký dýcháme my i naše rodina. Slyšeli jste někdy o formaldehydu rozptýleném ve vzduchu? Pravděpodobně ne. Možná jste někdy zaznamenali ten pojem, ale co přesně formaldehyd je, kde se vyskytuje a jak nás může ohrozit, tuší jen málokdo.

Formaldehyd 5

Formaldehyd - jak se k nám domů dostal?

Formaldehyd je odborníky považován za typického zástupce problematiky uzavřených prostor. Jeho hlavním zdrojem v našich domovech a kancelářích bývá jejich vybavení. Nejčastěji jde o nábytek z dřevotřísky, podlahové krytiny, koberce či tapety. Obsažen je i v barvách, lacích a lepidlech. Občas se může vyskytovat v oblečení a dětských hračkách. A právě z toho, co náš domov dělá domovem, se tento nebezpečný plyn uvolňuje do vzduchu, který denně dýcháme.

Formaldehyd 4

Zdravotní rizika nebezpečného domova

A jak přesně nám škodí? Formaldehyd je především významný karcinogen. Samozřejmě se nachází i venku, ale příroda si s ním velmi rychle poradí, jak zjistili i autoři studie která se právě množství formaldehydu vypouštěným z aut a průmyslové výroby zabývala. „Formaldehyd je plyn a nachází se všude, ale z životního prostředí rychle mizí,“ tvrdí autor studie Bohumil Pokorný. A podle studie lidé dýchají v objektech stokrát více formaldehydu než venku.

Vdechování formaldehydu způsobuje podráždění sliznic horních cest dýchacích a spojivek. Pokud jste vystaveni zvýšené koncentraci tohoto plynu, budete mít pocit suchosti v ústech a nose. Poté může přijít dráždivý kašel, bolest hlavy, únava, ospalost, pálení očí a celkové vyčerpání. “U citlivých jedinců může formaldehyd vyvolávat astma a záněty kůže. Chronická expozice způsobuje zánět průdušek,“ vysvětluje Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Formaldehyd 3

Jak na bezpečný domov?

Jak ale zajistit, abychom doma měli bezpečno a vzduch který dýcháme byl opravdu čistý? Jednoduchá rada by byla hodně větrat. Odborníci také doporučují nepřetápět místnosti, protože formaldehyd se víc odpařuje při vyšších teplotách. Lze ale tohle udělat, když doma nechceme žít jako na větrné hůrce v teplotách severských zemí? Nejjednodušším a současně i nejefektivnějším řešení je moderní čistička vzduchu. Je trochu s podivem, že vzhledem k tomu, co všechno o nebezpečném formaldehydu víme, není již dnes standardním vybavením každé domácnosti.

Formaldehyd 2

Čistý vzduch = vyčištěný vzduch

Jak ale takový výrobek vybrat, aby splňoval naše přísné požadavky na kvalitu čištění vzduchu, nabízel možnost, aby vás čistička v zimě zahřála a v létě ochladila? Současně většina z nás vyžaduje moderní design, který nebude doma působit jako pěst na oko, ale stane se příjemnou a snad i nezbytnou součástí našeho domova. Společnost Dyson v těchto dnech na trh uvedla zcela nové čističky vzduchu, které nejen že z ovzduší ve vašem domě, nebo bytě odstraní 99,95 % znečišťujících látek o velikosti pouhých 0,1 mikronu,, současně zachycují prach, alergeny a viry včetně viru SARS-CoV-2. Nové čističky Dyson také nepřetržitě detekuje a ničí formaldehyd. Unikátní filtr ho rozkládá na vodu, a tak odpadá jedna nepříjemnost - nemusíte ho ani nikdy měnit. Dyson čističky vzduchu mají výkonnou technologii Air Multiplier™ pro vyčištění celé místnosti, také vám v zimě mohou pohodlně vytopit prostor, nebo se nechte ochladit chladným vyfiltrovaným vzduchem v horkých měsících.

Formaldehyd 22

Čističky vzduchu - nová nezbytnost

Zcela nová je i čistička Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde, u té vás na první pohled zaujme zcela nový design, který se hodí téměř do každého interiéru. Další unikátní vlastností této čističky je schopnost čistit až 100 m2 prostoru vašeho domova. Oslovují vás moderní až futuristické výrobky? Pak jsou čističky vzduchu Dyson tím pravým pro vaši domácnost i kancelář. Zkuste si představit, jak se budete cítit doma v případě, že budete vědět, že vzduch který dýcháte vy i vaše rodina je zcela čistý a nemůže vám nějak uškodit. Ideální by samozřejmě bylo mít čistý vzduch nejen doma, ale i v kanceláři, nebo prostorách kde pracujete. Problémy jako únava, malátnost, bolest hlavy, nebo těžké usínání mohou rázem zmizet. I když se takové řešení - čistý vzduch díky moderní čističce Dyson - zdá až příliš snadné, třeba právě u vás doma není tak úplně bezpečné místo pro život. Zkuste to změnit…

Formaldehyd 23

 

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.