Fomei LED lampy na cesty i do ateliéru

Publikováno: 30. dubna 2019 | autor Redakce
led-bar-bts-iso-220-f2.8-1l200s-veronika-mackova.jpg

K vyfocení pěkného snímku potřebujeme ideální světelné podmínky, které nám umožní vložit do něj svůj nápad, atmosféru a pocity. Ne vždy je nám ale počasí nakloněno, nemáme dostatek prostoru nebo nám schází profesionální ateliér, kde bychom mohli situaci nasimulovat. Můžeme ale využít skladné a úspornější řešení. To nám ve fotoaparátech vykouzlí právě ty výsledky, po kterých toužíme.

Text: redakce, foto: Fomei

Řekneme si něco o LED lampách, které mají daleko větší potenciál, než od nich zatím většina fotografů očekává. Jsou to trvalá světla s nízkou spotřebou a vysokým výkonem. Mnohá z nich fungují i na baterii. Největší výhodou focení s trvalými lampami je, že co vidíme v hledáčku, bude i na snímku. U LED lamp lze ve většině případů měnit barevnou teplotu a přizpůsobit světlo prostředí, ve kterém se nacházíme (studené, nebo teplé). Při svícení LED lampami je doporučeno používat objektivy s vyšší světelností (1,2 až 2,8), v opačném případě musí dojít ke zpomalení závěrky nebo zvýšení citlivosti ISO.

Nejdříve si představíme menší, skladnější a kreativní světla, poté se přesuneme do světa profesionální studiové techniky, a tedy větších lamp, které využijí hlavně profíci.

led-bar-iso-220-f2.8-1l200s-veronika-mackova.jpg

FOMEI LED BAR

Tohle je prostě kamarád na cesty. V polstrované tašce se skrývá světelná tyč s baterií, nabíječkou, šroubovací rukojetí a síťovým napájením. Rukojeť používám velmi často. Představte si, že máte domluvené focení v místech, kam nechcete tahat velké studiové vybavení. Vezmete si fotoaparát, jednu světelnou tyč a jdete fotit například streetové fotky do města. V jedné ruce můžete držet LED BAR, ve druhé fotoaparát a udělat krásný portrét nebo fotit celou postavu, a to i ve stínu či před setměním.

LED BAR je na baterie i na síťové napájení. Je tedy vhodný na studiovou, domácí i outdoorovou fotografii. Kromě změny barevné teploty 3200 / 5000 / 5600 / 8000 K můžete měnit i kanál A / B / C. Kanály slouží k propojení více LED tyčí skrze radiový signál a k synchronizaci jejich výkonu a barevných teplot. Pokud máme více tyčí nastavených na stejném kanálu, ovládáme všechny pomocí libovolné z nich. Důležitá je hodnota CRI 95, která zaručuje věrné podání barev. LED BAR byl testovaný na vysokorychlostní natáčení do 120 obr./s, kdy světlo nebliká.

... (více informací najdete v květnovém tištěném nebo elektronickém vydání)

 

FOMEI LED RING

Výhodou je opět nízká hmotnost, snadné ovládání, možnost napájení ze sítě i baterie. Vyznačuje se svým charakteristickým měkkým, téměř bezstínovým světlem a kruhovými odlesky v očích. U světla je možné měnit výkon, barevnou teplotu a přizpůsobit tak svícení téměř jakémukoli prostředí. Vhodný je stejně jako LED BAR do tmavých prostor. Lampy RING mají pro jeho rovnoměrné šíření světla v oblibě hlavně vizážistky. Lze jej využít při focení portrétu, celé postavy a také při natáčení interview nebo videa na YouTube.

Nástavec světla se ¼″ i 3/8″ závitem umožňuje uchycení světla na většinu stativů či stojanů. To uvítáte hlavně ve chvíli, kdy chcete fotit skrz světlo anebo ho použít stejně jako softbox a svítit z boku. Speciální možností je uchytit fotoaparát na závit ¼″ do středu kruhového světla.

FOMEI LED RING se prodává ve dvou provedeních.

... (více informací najdete v květnovém tištěném nebo elektronickém vydání)

FOMEI LED WIFI B

Od přenosných kreativních světel se dostáváme k profesionálnímu řešení do studia. Písmeno „B“ v názvu naznačuje, že máme k dispozici bajonet FOMEI/Bowens pro uchycení příslušenství. Pokud tedy toužíte po trvalém a výkonném světle, které budete moci modifikovat softboxy a reflektory, „béčka“ jsou správná volba. Světlo funguje na síťové napájení a vyrábí se ve dvou variantách: LED WIFI 100B (100 W) a 210B (210 W). Obě verze se dodávají se základním reflektorem 16,5 cm. Stejně jako u dříve zmíněných LED lamp pečujeme o kvalitu vyzařovaného spektra a dokládáme naměřeným CRI 95. LED čip je flicker free, blikání bylo testováno na vysokorychlostní kameře při 2500 obr./s. Barevnou teplotu je možné přesně číselně měnit od 3000 do 8000 K.

Nastavit výkon a barevnou teplotu světla je možné pomocí otočných ovladačů, dotykového displeje i dálkově. Výraz WIFI v názvu napovídá, že je systém ovladatelný prostřednictvím aplikace v telefonu či tabletu, kde je možné také ukládání přednastavených presetů.

Výkon LED WIFI 210B umožňuje také využití odrazu světla, například při focení glamour s modelkou v malém prostoru, přímé světlo reflektoru by bylo příliš ostré. Můžete nastavit odraz světla od bílé stěny a vytvořit si tak difuzní nasvětlení scény, které se podobá světlu z okna se zataženými záclonami. Přijdeme sice o velkou část výkonu, ale moderní fotoaparáty nemají s vyšší hodnotou ISO (+/− 1000) vůbec žádný problém.

Světlo je vhodné pro fotografii i pro natáčení videa.

...
Celý článek si můžete přečíst v květnovém vydání FotoVideo.

Více z obsahu květnového vydání najdete zde.

fotovideo-05-2019-vizual-v3.jpg

 

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.