Ergonomie monitorů EIZO

Publikováno: 16. října 2022 | autor Redakce
eizo-flexscan-ergonomie-sideshot-dsf3181-cmyk.jpg

Tentokrát nám půjde jako vždy o vaše zdraví. Špičkové vlastnosti foto/video příslušenství posuzujeme komplexně a vy si při koupi na ně dáváte pozor. Ne nadarmo v každém našem testu monitorů píšeme i o ergonomii.

Ať už v kanceláři nebo doma více než polovina z nás tráví u počítače denně spoustu hodin. Tento trend má navíc stoupající tendenci. Zvyšují se tudíž také nároky na moderní počítačové pracoviště, zejména v oblasti ergonomie.

Jak tedy uspokojit individuální potřeby a splnit vysoké nároky na moderní pracoviště a zároveň předcházet bolesti zad a únavě očí? Podívali jsme se, jak to vše funguje v případě inovativních, odolných a ergonomicky špičkových monitorů EIZO.

eizo-flexscan-ergonomie-sideshot-dsf2975-cmyk.jpg

Automatické nastavení jasu – Auto EcoView

Ano, v první řadě nám jde o oči. V průběhu dne se mění v okolí monitoru světelné podmínky, proto v EIZO vyvinuli mimo jiné funkci Auto EcoView, s níž se jas obrazovky dokonale přizpůsobuje okolnímu osvětlení.

To nejenom snižuje únavu očí, ale zároveň až o 50 % klesá i spotřeba – a to plně automaticky. EcoView Index vám sděluje, nakolik je ekologické vaše aktuální nastavení obrazovky, minimální a maximální jas si ale lze libovolně nastavit a automatiku EcoView můžete vypnout.

eizo-flexscan-ergonomie-sideshot-dsf3005-cmyk.jpg

Automatický barevný režim

Automatická volba barevného režimu umožňuje přiřadit jednotlivým aplikacím konkrétní zobrazovací režim. Jakmile aplikaci spustíte, obrazovka se přepne do stanoveného režimu. Ať už si prohlížíte fotky nebo jenom surfujete po internetu, prohlížíte si grafiku v programech Office či používáte program pro práci s textem, automatický barevný režim se vždy postará o ideální nastavení.

Když budete například pracovat se soubory programu Word, monitor se rovnou přepne do režimu Paper. Ten optimalizuje nastavení kontrastu, jasu a barev, čímž simuluje čtení ze skutečného papíru. Režim Paper navíc snižuje zastoupení modré části spektra a omezuje tím únavu očí při práci. Automatický barevný režim se aktivuje prostřednictvím připojení USB mezi monitorem a počítačem pomocí softwaru EIZO Screen InStyle pro Windows.

eizo-flexscan-wirtschaftlichkeit-sideshot-dsf4291-cmyk.jpg

Hybridní technologie

Za únavou očí může stát celá řada příčin. Svítivé diody v podsvícení při některých úrovních jasu často blikají na kmitočtech, které u citlivých lidí vyvolávají dojem chvějícího se obrazu, což přispívá k únavě. Při profesionálním využívání monitorů je chvění obrazu nepřijatelné. Společnost EIZO proto vyvinula zvláštní hybridní technologii spojující dva způsoby regulace jasu: pulzně šířkovou modulaci (PWM) a stejnosměrnou regulaci. Přínosem hybridní regulace je za všech podmínek obraz bez chvění a nadměrného namáhání zraku.

Výhodou pak je, že se oči neunaví tak rychle. Můžete pracovat dlouho, aniž byste ztráceli koncentraci – a to i v temné místnosti. Jas obrazovky lze totiž ve slabě osvětlených prostorách ztlumit na méně než 1 % úrovně, takže monitor vás ani za takových okolností nebude oslňovat.

eizo-flexscan-ergonomie-sideshot-dsf3181-cmyk.jpg

Mimořádně tenký rámeček

Je ultratenký a ultraergonomický. Na pracovištích s více monitory je obraz často přerušen tlustými okraji, což působí rušivě. Přístroje EIZO jsou proto vybaveny tak tenkými rámečky, že si jich ani nevšimnete. Tím se především zlepšuje čitelnost a zároveň se omezují nadbytečné pohyby hlavy a očí.

Stabilita zorného úhlu

Zorný úhel ovlivňuje sytost barev, ostrost a kontrast. Nízká stabilita obrazu z různých zorných úhlů vás proto může enormně omezovat a způsobovat i výrazné zkreslení barev. Monitory EIZO dosahují díky využívání panelů s pokrokovými technologiemi špičkově stabilních zorných úhlů.

V rozích se barvy a kontrasty zobrazují naprosto stejně jako uprostřed obrazovky a svůj obrazový a grafický materiál uvidíte vždy ostrý jako břitva, byť se budete dívat z jakéhokoliv úhlu. Nechybí ani potlačování odlesků. Všechny monitory EIZO jsou opatřeny antireflexní úpravou, která nejenom předchází nadměrnému namáhání zraku, ale ochrání vás i před nepohodlnými polohami způsobujícími únavu hlavy a svalstva.

Screen InStyle

Jedná se o software nejen pro ergonomii. Nejen na monitoru můžete provést nastavení pro optimální ergonomii pracoviště, což je možné také pomocí bezplatného softwaru EIZO Screen InStyle pro Windows. Kromě ergonomických funkcí nabízí i další užitečné vychytávky. Výborné je, že když necháte software pracovat za vás, tak vám zajistí synchronizaci konfigurace všech připojených monitorů.

Nastavitelný stojan

Téměř každý člověk si alespoň jednou v životě postěžoval na bolesti zad. Nejvíce postiženi jsou lidé, kteří pracují celý den u počítače. K nejčastějším příčinám patří nevhodný posed a držení hlavy v nepohodlné poloze. Monitory EIZO jsou flexibilní a přizpůsobí se individuálním potřebám uživatele. U všech lze nastavovat výšku, sklon a natočení.

Obrazovky umožňují plynulé nastavení výšky a některé modely dovolují i spuštění až k desce stolu, čímž je zajištěna optimální ergonomie nezávisle na tom, zda člověk sedí, nebo stojí. Kromě toho můžete monitor pootočit a naklopit tak, jak to pro vás bude při práci nejpohodlnější. Tím se logicky a jednoduše vyhnete nepohodlnému držení těla či nevhodné poloze hlavy a místo toho se můžete soustředit na mnohem důležitější věci…


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.