Doostřit a odstranit šum: najděte na svých fotkách balanc mezi ostrostí a šumem

Publikováno: 10. března 2023 | autor Redakce
uvodni.jpg

Fotka příliš šumí, nebo potřebuje doostřit – s těmito problémy se setkává řada fotografů. Naštěstí je často vyřešíte při úpravách v počítači. Přečtěte si, jak z fotek odstranit šum a dodat jim ostrost. Tyto dvě úpravy spolu úzce souvisí, dozvíte se tedy i to, jak ostrost a šum správně vyvážit.

Obě funkce najdete v Zoner Photo Studiu X v modulu Vyvolat. Ve spodní části pravého postranního panelu hledejte sekce Redukce šumu a Ostrost. Tyto úpravy je dobré kombinovat, protože odstraněním šumu se často ztrácí ostrost. Je tedy potřeba tuto úpravu vyvážit doostřením.

uvodni.jpg

Šum rozdělujeme na monochromatický (Jas) a barevný (Barvy). Těmito posuvníky upravujete každou složku šumu zvlášť. Rozděleno je to kvůli tomu, že černobílý šum někdy na fotce nevadí, ale barevný kazí dojem. Nachází se v něm totiž barvy, které do snímku nepatří.

Jak odstranit šum

Protože redukce barevného šumu fotce neublíží, je už její výchozí hodnota pro fotky ve formátu RAW nastavena na 50 %.

Obě kategorie redukce šumu, tedy Jas a Barvy, mají k sobě další posuvník Zachování detailů. Ten slouží ke zmírnění efektu měkké kresby, ke kterému při redukování šumu často dochází. Fotka tak neztratí tolik ostrosti.

redukce-sumu.png
Nastavte Redukci šumu v Jasu i Barvách podle toho, jak moc fotka „šumí“.

Nastavení intenzity redukce šumu je individuální a liší se pro různé hodnoty ISO i typy fotoaparátů. Nemůžeme doporučit hodnoty, kterých se držet. Můžeme ale doporučit redukování více Barev než Jasů a zvětšení fotky kliknutím na zobrazení 1:1. Šum i dopad úprav tak lépe uvidíte.

before.jpg after.jpg
Na zobrazení celé fotky není redukce šumu tak znatelná. Efekt by ale byl viditelný třeba při tisku ve větším formátu.

before-crop.jpg after-crop.jpg
Při zvětšení fotky pozorujeme celkem zásadní rozdíl před a po redukci šumu.

Jak doostřit fotku

Redukci šumu je dobré rozumně vybalancovat s ostrostí. I přes použití funkce Zachování detailů se nám totiž může výsledek zdát méně ostrý. Proto je sekce Ostrost hned pod Redukcí šumu.

Posuvník Síla doostření určuje, jak moc hrany (kontrastní linie) na fotce doostřujete. S tímto parametrem nemusíte být příliš opatrní, klidně doostřujte i víc.

Opatrně ale s Poloměrem doostření. Ten určuje, jak velká oblast je doostřována. S větším poloměrem dostanete nepřirozený výsledek.

Metoda Chytré doostření nabízí také parametr Zachování hran. Díky němu zajistíte, že dostatečně zaostřených hran se už doostření nedotkne a projeví se jen v méně ostrých částech fotky.

Posledním posuvníkem je Práh doostření. Určuje, jak moc se od sebe barvy musí lišit, aby k doostření došlo. Zpravidla stačí nastavit velice nízké hodnoty. Pokud je ale na obrázku výrazný šum, zvýšení této hodnoty vám pomůže, abyste ho nedoostřovali (a tedy nezvýrazňovali).

ostrost.png
Pomocí nástrojů pod Ostrostí zostříte hrany a zamaskujete měkkou kresbu, která mohla zůstat po redukci šumu.

Dále doostření můžete kombinovat s nástroji Textura a Zřetelnost, které najdete v sekci Expozice.

Stáhněte si Zoner Photo Studio X na 30 dní zdarma se všemi funkcemi bez omezení na www.zoner.cz a odstraňte i ze svých fotografií nechtěný šum.


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.