Devět tipů na zpracování fotek po dovolené

Publikováno: 19. července 2022 | autor Redakce
cfs-export-1117.jpg

Při návratu z dovolené míváte na kartě telefonu a foťáku stovky, ne-li tisíce snímků. Jedná se o vzpomínky na jedinečné chvíle, které jste strávili se svými blízkými, jsou důkazem šťastných okamžiků. Věnujte jim proto péči, jakou si zaslouží. Co všechno si pod tím máte představit? O tom je dnešní článek.

1. Předvyberte si vhodné adepty na fotky roku

Pokud tento článek čtete ještě před dovolenou nebo před jejím koncem, bude pro vás užitečná i tahle rada. Možná že ve foťáku najdete funkci „hodnocení“ – tím, že fotce přidáte hvězdičku (či dvě, tři, čtyři, nebo dokonce pět), ji odlišíte od zbytku a kupříkladu Lightroom umí takto označené fotky vyfiltrovat a ukázat vám je samostatně.

obraz-zed-platno.jpg

Pokud jedete v autě (a neřídíte) nebo vás čeká let domů, využijte čas, který byste potom věnovali třídění fotek v počítači. Tuhle fázi využívám často, nejenže mi ušetří čas, ale při pohledu na vybraných 150 fotek už nemám pocit, že mi třídění zabere celou věčnost. Pokud se nemůžete mezi několika rozhodnout, označte si jich víc – na displeji foťáku fotka působí jinak než na monitoru počítače, a co bylo na malém displeji sporné, může být na monitoru úplně jasné.

2. Zálohovat, zálohovat, zálohovat

Ať už si uděláte předvýběr, nebo ne, v každém případě si fotky zálohujte. Využijte buď externí disk, nebo internetové úložiště (Google nabízí určitý prostor i zdarma), ať se vaše fotky neztratí někde v časoprostoru. Byla by jich rozhodně škoda, vždyť v tom klobouku s tím skvělým opálením vám to přece tak slušelo…

Tip: Externí disky

3. Nechte si jen ty, které za to opravdu stojí

Ne každá fotka je poklad, a byť jste plní emocí z právě prožitého skvělého výletu a může se vám to tak jevit, ostatní budou mít velmi pravděpodobně úplně jiný pohled na věc. Jestliže máte sérii podobných fotek, vyberte tu nejlepší (pokud se z nich ovšem nedá sestavit vtipný GIF a nevyjadřují příběh) a prezentujte jenom tu.

-mg-1309-kopie.jpg

Doplňte ji historkou, která se k ní váže, protože ačkoliv fotka dokáže říct často víc než slova (a vlastně by i měla), série takřka stejných portrétů, v níž zkoušíte kariéru modelky či modela, toho řekne tolik, že se mozek vašich posluchačů rychle nasytí. Když třídím fotky (z digitálu), obvykle mi zbude 10–20 % těch, za nimiž si můžu opravdu stát.

4. Vylepšete je k dokonalosti

Úprava a výběr jdou obvykle ruku v ruce, nicméně úprava je leckdy natolik velký zásah do fotky, že si zaslouží samostatný odstavec. Vězte, že z formátu RAW se dá zachránit leccos (pokud fotka vůbec stojí za záchranu), jakékoli úpravy ale provádějte s citem. Na přesaturované a přeostřené fotky není nikdo zvědavý.

1468424006-mg-9813-kopie.jpg

Na druhou stranu se úpravou dá podtrhnout atmosféra, kterou jste zachytili. Světelné ladění, barvy i kompozice se dá lehce upravit třeba ořezem, to všechno přispívá k tomu, že fotka bude hezčí. Je to ale vždy přidaná hodnota – pokud má fotka nulový obsah, ani úpravy ve Photoshopu ji nezachrání.

5. Dejte fotkám fyzickou podobu

Vzpomínáte na dětství, kdy jste netrpělivě čekali, až si konečně budete moci vyzvednout vyvolané fotky z kinofilmu? S digitální dobou tenhle moment většinou odpadá a je to věčná škoda. Babiččino fotoalbum si přece rádi prolistujeme i dnes a mnohým z nás osobně to dělá mnohem větší radost než klikání mezi složkami a kopírování na flashdisk, abychom se na fotky mohli podívat ve velkém na plazmové televizi. Papír má zkrátka duši a o tom fotografickém to platí dvojnásob.

-mg-1602-kopie.jpg

6. Žiju velkoformátem

Někdy se fotka tak povede, že jí malý formát zkrátka nestačí. Pro tyto případy je tady velkoformátový tisk – ať už se vám do bytu hodí plakát, velká fotografie za sklem nebo fotoobraz, dopřejte fotce, po čem volá, a kochejte se jí každý den, když vejdete do místnosti nebo k někomu přijedete na návštěvu.

Tip: Fotobox

-mg-9841.jpg

7. Fotka nemusí jenom viset

Fotka nerovná se jenom papír a koho by nebavilo prolistovat si fotoknihu nebo si dovolenou každý den připomínat s hrnkem horké kávy či při pohledu na magnetku na lednici? Fantazii se meze nekladou a vaše přání je nám rozkazem.

Tip: Upomínkové předměty

plechacek-blog-4.jpg

8. Není foto bez obalu

Desky alba jsou ta první věc, kterou člověk uvidí, když do ruky vezme sbírku nejlepších fotek, proto si zaslouží patřičnou pozornost, byť hlavní je samotný obsah. Chcete zasouvací album, nebo chcete být kreativní a raději byste něco ve formě scrapbooku?

Vytvářením alba nejen uspořádáte fotky do ucelené sestavy, ale i vy sami si ex post srovnáte v hlavě, co všechno jste vlastně zažili (a jak o tom můžete vyprávět svým blízkým). Navíc můžete fotky opatřit popisky – když si pak nebudete moci vzpomenout, kde přesně jste byli, stačí se kouknout do fotoalba. A to rozhodně není k zahození.

Tip: Fotoalba

fotokniha-knizni-vazba.jpg

9. Rámeček fotkám sluší

Pokud nechcete fotku do alba nebo na stěnu, byla by škoda ji ošidit o rámeček. Fotky v nich vypadají dobře, ba co víc, můžete si je třeba postavit na komodu. Fotka v rámečku potěší každou babičku, získejte proto náskok a připravte si už teď dárek k narozeninám nebo k Vánocům. Nebude vás potom tlačit čas a teď tam navíc můžete připsat veselou „historku z natáčení“.

Tip: Rámečky pro fotografie

kolaz.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.