David Jobák – Přibrzděte a naberte energii v přírodě

Publikováno: 9. září 2023 | autor Redakce
kun╠îka-ohniva╠u.jpg

Znáte to, když se před vámi najednou na dosud neznámých fotografiích otevře hmyzí či ptačí svět a vy jen si pomyslíte typické WOW! nebo české To je nádhera! a ponoříte se do něj? Jsou fotografové, kteří prostě vidí a umí ty neskutečné příběhy naší matičky přírody zachytit. David k nim určitě patří.

Milý Davide, už po prvním zhlédnutí vašich fotografií divák vidí, že přírodu a její obyvatele přímo milujete. Přitom o vás vím, že jste digitálním tvůrcem a vaše aktuální zaměstnání není moc „přírodní“. Kdy a kde se ten až vášnivý cit pro přírodu zrodil?
Již od raného dětství mě fascinoval svět hmyzu, jehož pozorováním jsem strávil spousty času ve vesnici zvané Broumy ležící uprostřed nádherné přírody.

dudek-chocholaty╠u.jpg

Za souseda jsme měli staršího včelaře, k němuž si pamatuji jednu příhodu, kdy mi donesl vosí hnízdo ve skleničce i s vosami a já ji vzal do školky na ukázku. Myslím, že nadšení provázelo pouze mě.

mlok-skvrnity╠u.(salamandra-salamandra).jpg

Tak to je fantazie! I když jsem se v minulé otázce ptal na cit pro přírodu a její fotografování, nesmím zapomenout na vaše fotografické začátky. Jak jste se vlastně k fotce a přírodním žánrům dostal?
K fotografii jako takové, jsem žádný vztah neměl a ani mě nenapadlo, že bych se jí jednou mohl věnovat. Impulsem byla makrofotografie včely v časopise, která ve mně probudila myšlenku: Tohle musím umět.

housenka-hranostajni╠uk-vrbovy╠u.jpg

První roky jsem fotil pouze makro. Začátky nebyly vůbec jednoduché, ale svého cíle jsem se nevzdal, po pár úspěšných fotografiích mě práce fotografa pohltila a chtěl jsem si...


Celý článek najdete v zářijovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-23-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.