Dárek pro fotografa za pět dvanáct? Fotokurz s profíky nebo pár hodin v temné komoře

Publikováno: 7. prosince 2023 | autor Redakce
anna-jiraskova.jpg

Tohle číslo časopisu FotoVideo doporučujeme nechat nenápadně otevřené na této stránce na nepříliš exponovaném místě, jako je třeba jídelní stůl. Když si navíc skromně zakroužkujete fotokurz, na který opravdu chcete jít, mohly by být letošní Vánoce docela radostným svátkem.

Vánoce za dveřmi, vánočka už je v troubě a vy ještě pořád nevíte, jestli dostanete k Ježíšku to pravé? Nebojte, vybrali jsme pro vás fotokurzy od FotoŠkoda, které stojí za to. Stačí si vybrat konkrétní kurz nebo objednat dárkový poukaz v libovolné hodnotě. Obojí máte v e-mailu za pár minut.

Naučte se analog: kurzy vyvolávání fotek a práce v temné komoře

Analog se vrací a těch, kdo se doma noří do tmy a vyvolávají si fotky sami, je stále víc. Jestli po analogovém procesu pokukujete, ale nejste si ještě úplně jistí v kramflecích, pak pro vás má FotoŠkoda kurzy přímo v temné komoře.

V dobře vybavené fotokomoře vás profíci a nadšení analogoví fotografové provedou základy ovládání klasického fotoaparátu, naučí filmy nejenom dobře exponovat, ale také vyvolávat i zvětšovat. Vybavit si pak doma temnou komoru bude hračka a můžete se pustit do experimentů.


Náš TIP: Nejste si jisti termíny? Zkuste Individuální kurz, na termínu se domluvíte s lektorem – nabídka kurzů


Jak na ženy: portréty s Kateřinou Janišovou

Jestli někdo ví, jak fotit ženy, je to Katka Janišová. V naší anketě Fotograf roku vyhrála v roce 2016, specializuje se na portréty žen a umí se o svoje zkušenosti podělit jako málokdo.

katerina-janisova-2.jpg

Co vás naučí? Jak na fotce zachytit přirozenou krásu člověka, jak fotit kreativní portréty a jak pracovat s modelkami (a modely) tak, abyste z každého focení dokázali ulovit záběry, které vezmou dech.

Kateřina Janišová vede ve FotoŠkoda kurzy Kreativní portrét a Akt s duší. Koho si postavíte před objektiv, už je pak na vás.


Náš TIP: Kromě Katčiných kurzů najdete ve FotoŠkoda spoustu dalších kurzů zaměřených na portrét.


Fotokurzy pro lovce záběrů: jak fotit zvířata?

Za zvířaty je potřeba často vyrazit někam do světa, proto v nabídce fotokurzů wildlife ve FotoŠkoda převládají expedice. Jestli zrovna netoužíte po tak nákladném dárku, můžete s profíky vyrazit i do jihlavské nebo pražské zoo či do Bavorského lesa a okoukat jejich triky právě tam. Naučí vás pracovat s expozicí a s úhly záběru tak, aby vaše fotky měly super náboj, ale nemuseli jste je doma dlouho a složitě upravovat.

vaclav-krizek.jpg

Jinak ale u FotoŠkoda najdete i fotoexpedice (nejen) do evropských zoo nebo národních parků. Mimo jiné si můžete udělat výlet s celou rodinou. Vy budete fotit a ostatní se podívají někam, kde ještě nebyli – za zvířaty do zahraničí.


Dárek pro kolegu, kamaráda z fotoklubu nebo tchána? Mrkněte na FotoSkoda.cz na fotokurzy do tisícovky.


Kurz pro ty, kdo chtějí začít s videem

Ano, možná pamatujeme doby, kdy kameru měli jen na Barrandově a doma se promítalo maximálně na diácích, ale dneska už je všechno jinak. Pokročilé kamery v telefonech, špičkové foťáky a drony nám dávají nahlédnout do tajů tak skvělé disciplíny, jakou video je.

vojtech-kubec.jpg

Ve FotoŠkoda najdete dva videokurzy. Ten první je určen začátečníkům, kteří potřebují vědět, jak maximálně využít foťák pro natáčení, jak na koncept videa a záběry, jak na expoziční trojúhelník nebo jak video stříhat. V tom druhém vás lifestyle content creator Petr Klempa provede instagramovými reels a virálními videi.

Do ulic s vítězi Czech Press Photo

Fotky Jiřího Šebka se vyznačují čistotou, strohostí, která dává vyniknout liniím a detailům architektury, na kterou se čočka jeho foťáku zaměřuje nejčastěji. Při jeho kurzech společně projdete teorii a pak vyrazíte ven poznat denní i noční ulice. Jiří vede také kurzy retušování a úprav fotek, které můžou vaše (nejen) architektonické fotky posunout o kus dál. Kurzy zaměřené na architekturu.

jiri-sebek.jpg

Zatímco na Jiřího fotkách je lidí většinou poskrovnu, na snímcích Kevina V. Tona jsou většinou přímo v hledáčku. Čtyřikrát byl oceněn v soutěži Czech Press Photo, v roce 2021 získal cenu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v loňském roce pak jednu ze dvou hlavních cen, Czech Press Photo 2022 – Grant Prahy. Vyrazit s ním můžete do ulic s fotokurzem street fotografie s příznačným názvem Ulice vyžaduje pokoru.

Makrodýchánky s Petrem Janem Juračkou

Ambasador Nikonu Petr Jan Juračka vás naučí, jak se dokonale ponořit do makrosvěta květin, hmyzu nebo minerálů. Petr je totiž vědeckým pracovníkem a doktorem věd Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, makrosvět v jeho podání je fascinující kombinací lásky k přírodě a užitečných faktů.

petr-jan-juracka.jpg

Makrodýchánky mezi motýly či rostlinami ve skleníku Fata Morgana nebo v Muzeu dinosaurů (nejen) mezi minerály patří k nezapomenutelným zážitkům.


Hledáte větší dárek pro ty, kteří mají širší záběr? Zkuste oblíbenou Večerní fotoškolu. Patnáct lekcí večerních kurzů v úrovni pro začátečníky i pro pokročilé fotografy.


Poukaz na cokoliv

Jestli nevíte, který fotokurz vybrat, není nic jednoduššího než sáhnout po dárkovém poukazu. Kurzy ve FotoŠkoda se cenově pohybují od 690 Kč do… ehm… ceny fotoexpedice na safari na Zanzibar, takže je jenom na vás, jakou částku chcete darovat.


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.