Co takhle vyzkoušet fotky bez fotoaparátu?

Publikováno: 7. listopadu 2023 | autor Redakce
cri-000000210318.jpg

Připadá vám to jako nesmysl? Pak čtěte dál a dozvíte se jak na to. Ve skutečnosti sice není výsledným obrazem fotografie, jak ji všichni známe, i když se využívá klasických principů práce se světlem a citlivým materiálem. Výsledkem je v takovém případě fotogram.

A co že to ten fotogram je? Zjednodušeně řečeno jde o stínový obraz, který je vytvořen přímo na fotografickém papíru. Jedná se o jednu z nejstarších uměleckých technik, která pracuje s citlivým materiálem fotopapíru a využívá jej pro tvorbu převážně abstraktních obrazů.

anna-atkins-dictyota-dichotoma-forkweed--1850-trivium-art-history-1.jpg

Specifikem této tvorby je fakt, že pro vytvoření fotogramu nepotřebujete žádný fotoaparát nebo objektiv, avšak zároveň postupujete stejně jako při zvětšování a vyvolávání fotografií. Mohlo by se zdát, že se jedná spíš o zábavu pro děti, ovšem díky tvorbě fotogramů se poměrně snadno a rychle naučíte, jak vlastně funguje pozitivní a negativní obraz a jaké jsou možnosti práce s ním.

Dalo by se říct, že se jedná o jednoduché, ale zároveň užitečné cvičení pro jakéhokoli fotografa, které může přinést velmi zajímavé výsledky z pohledu vizuální stránky. Jednoduché v tomto kontextu totiž neznamená hloupé či prosté, ona jednoduchost zde odkazuje zejména na samotný technologický proces vzniku fotogramu než na jeho výtvarnou stránku.

Fotogramy v běhu času

Pokud se podíváme do historie, zjistíme, že jsou s námi fotogramy už velmi dlouho. Výrazné popularitě se těšily zejména v první polovině dvacátého století v době rozvoje avantgardního umění. První fotogramy vznikaly – jak jinak – pod rukama těch, kdo ovlivnili fotografii jako takovou. Jedním z prvních autorů fotogramů byl například William Henry Talbot (britský vynálezce fotografie), který s touto technikou experimentoval v polovině devatenáctého století a zachytil s její pomocí například obrazy rostlin. Prakticky ve stejné době se fotogramy zabýval také francouzský vynálezce a fotograf Hippolyte Bayard, u něhož je doložena tvorba touto technikou již v roce 1837.

aixitm1t.png

Společně s vynálezem a rozšířením klasické fotografické techniky, využívající fotoaparát s objektivem, byly fotogramy odsunuty logicky na druhou kolej. To však neznamená, že by zájem o ně zcela zanikl. Zejména v okruhu avantgardních umělců a s příchodem nových uměleckých směrů, jako byl dadaismus či surrealismus, se fotogramy ukázaly být velmi zajímavou technikou pro dobové nadšence.

Výraznou postavou byl z historického pohledu americký fotograf Man Ray, který se tvorbou fotogramů do značné míry proslavil. Ostatně pro jeho práce se vžilo označení rayogramy. V praxi se nejedná o nic jiného než o klasickou techniku tvorby fotogramu, Man Ray však přidal ty nejdůležitější složky pro úspěch, což je celková kompozice, volba předmětů a jejich umístění na ploše snímků – jako on v té době nikdo jiný nepracoval.

man-ray,-1922,-untitled-rayograph.jpg

Postupem let se tato technika zalíbila celé řadě výtvarníků, kteří ji využívali při své tvorbě, namátkou vzpomeňme například na Roberta Rauschenberga, o němž jste pravděpodobně slyšeli spíše v souvislosti s pop-artem...


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.