Co je co při skenování?

Publikováno: 2. listopadu 2023 | autor Redakce
skoda-negativ-kopie.jpg

Každý, kdo chce úspěšně skenovat a získat při digitalizaci ze svých analogových předloh co nejvíce informací, musí znát některé základní pojmy.

 

Rozlišení – udává počet obrazových bodů (pixelů) na jeden palec (2,54 cm). Udává se v jednotkách DPI (dots per inch). Běžné rozlišení se pohybuje mezi 300 až 1200 DPI, je však možné dosáhnout 6400 DPI i víc.

Velikost obrázku – udává se v pixelech. Každý pixel je určen svou pozicí (řádkem a sloupcem) a barevným odstínem. Velikost obrázku závisí na nastavení rozlišení při skenování a rozměrech skenované plochy.

skoda-negativ-kopie.jpg

Barevná hloubka – označuje maximální počet barev, který je skener schopen zaznamenat. Fotoaparáty pracují v nativním formátu RAW zpravidla s hloubkou 12 či 14 bitů. U skeneru se ukládá obrázek do formátu TIF nebo JPEG s hloubkou 8 či 16 bitů. To pak představuje ve třech kanálech 24 bitů, což odpovídá hodnotě 224, tj. 16 777 216 barevných odstínů, pro 48 bitů to je 281 474 976 710 656 barevných odstínů.

Komprese – způsob uložení obrazového souboru, aby zaujímal co nejmenší místo na disku, a přitom si zachoval co možná nejvyšší množství informací. Formát TIF ukládá obraz beze ztrát, formát JPEG ukládá obrázky v komprimované formě. Komprimování je možné nastavit podle kvality 1–12 na nízkou, střední a vysokou.

Descreen – režim pro skenování tištěných předloh, který eliminuje tzv. moaré, ke kterému dochází chybným přepisem řádků předlohy.

18-192-4-48bit-muliexpo-skod-po-pozaru-(3)-kopie-2.jpg

Interpolace – zvětšuje nebo zmenšuje rozlišení. Pomocí ovladačů se přepočítá obraz, aby bylo dosaženo požadované hodnoty.

Kalibrace skeneru – skenery pojímají barvy různě. Barevné zkreslení lze odstranit vytvořením barevného profilu, který charakterizuje barevný prostor zařízení a zohledňuje individuální odchylky.

Obrázky mohou být naskenované ve třech základních formátech:

Barevný – nejběžnější formát, který snímá předlohu v plné barevnosti, tedy až 64bitové barevné hloubce.

Stupně šedi – snímá obrázek v odstínech šedi. Používá 8bitové barevné hloubky (256 odstínů).

Černobílý – jednobitová barevná hloubka zachytí obrázek pouze v černé a bílé barevnosti.


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.