Čím nakrmit analog a co pořídit do komory

Publikováno: 11. srpna 2022 | autor Redakce
ilford-1815611.jpg

Výběr konkrétního fotoaparátu je silně individuální záležitostí a doporučujeme zalistovat staršími čísly FotoVidea. Co ale budete muset také vyřešit, to je filmový materiál, fotoapapíry a vybavení fotokomory.

Možná si říkáte, že fotokomoru nepotřebujete a budete nafocené filmy nechávat rovnou vyvolat a skenovat pro další úpravy v počítači. To je samozřejmě také jedna z cest, ovšem přicházíte tak o značnou část zkušeností a vlastně to nejdůležitější u analogové fotografie – o tvorbu finální fotografie vytvořené osvitem fotopapíru.

pexels-annushka-ahuja-8113785.jpg

Přeci jen stisknout spoušť u aparátu se správně nastavenou expozicí může být pro talentované fotografy hračkou. Ten pravý um se ale většinou ukáže právě v temné komoře, kde můžete provádět doslova kouzla při vyvolávání filmů nebo samotných fotografií. Pojďme na to ale postupně.

Jaký založit film

Odpověď na tuto otázku je možná z několika pohledů. Tím základním je výběr vhodného formátu filmu, který je de facto definován tím, jaký přístroj budete používat. Různé typy fotoaparátů používají pro expozici různé filmové materiály a je pravdou, že ne každý film je dostupný ve více rozměrech a velikostech.

pexels-tima-miroshnichenko-7205877.jpg

Pozitivně nebo negativně

Dalším krokem, respektive pohledem na výběr vhodného filmu, je jeho typ – zvažte, zda budete fotografovat pozitivně nebo negativně. Tedy zda bude výsledkem vyvolaný film s negativním obrazem nebo filmový pás s pozitivním obrazem, který můžete promítat nebo využijete prohlížečku diapozitivů.

pexels-ron-lach-10276239.jpg

Každý materiál má svá pro a proti a pravdou je, že inverzní (diapozitivní) filmy jsou náročnější na přesnou expozici, jelikož nemají takovou pružnost jako filmy negativní. Na druhou stranu, jestliže se rozhodnete fotografovat především...


Celý článek najdete v srpnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv08-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.