Chytré aplikace pro fotografy – mají smysl?

Publikováno: 6. března 2023 | autor Redakce
nature-3082832.jpg

Současná doba je více než nakloněna využívání umělé inteligence v jejích různorodých podobách. Výsledky takové procesu se k nám obvykle dostanou v podobě konkrétního produktu nebo častěji služby. Některé z nich jsou pak významnými pomocníky pokročilých fotografů.

Většina z nás si již zvykla na to, že mobilní telefon a s ním související přístup k nejrůznějším informacím, prakticky kdekoliv na světě, je nedílnou součástí našich životů. Proč tedy vedle zábavných aplikací nevyužít kapesního společníka i k ryze praktickým účelům.

landscape-4928116.jpg

Z pohledu fotografa můžeme na chytré aplikace nahlížet několika různými způsoby. Nejčastěji se pod pojmem fotografická mobilní aplikace rozumí program, který slouží přímo k fotografování – obvykle s možností jiného nastavení expozice, než je tomu u nativní aplikace fotoaparát –, anebo častěji program, určený především pro úpravy pořízených fotografií. O těchto aplikacích to ale tentokrát nebude.

mockup---planner-and-widgets.jpg

Vedle výše zmíněných dvou skupin je totiž dostupná celá řada aplikací, které nám pomohou s nastavením fotoaparátu, výpočtem specifických expozičních hodnot či s hledáním optimálního záběru a světelných podmínek. Dalo by se říct, že mimo reportážní a street fotky asi není žánr, pro který byste nenašli pomocníka do mobilu. Celkově pak můžeme pomocné aplikace rozdělit do tří větších skupin.

Ovládání fotoaparátu

Prakticky každý výrobce digitálních fotoaparátů dnes nabízí nějakou formu vzdáleného ovládání nebo přístupu do digitálu. Na profesionální úrovni to není nic nového a tzv. tethering – tedy vzdálené ovládání fotoaparátu z počítače – je velmi častým způsobem fotografování v ateliéru nebo při produktové fotografii. Ne všechny digitály však tuto funkci podporují a ne všichni výrobci ji nabízejí.

sony-1.png

Mnohem častější je ovládání digitálu prostřednictvím mobilní aplikace buď přímo z mobilního telefonu, anebo z tabletu. Kompatibilita aplikací je obvykle zajištěna pro platformy Android a iOS, takže můžete svůj fotoaparát ovládat vzdáleně nezávisle na systému a značce mobilu.

fujifilm.png

Propojení mobilního telefonu a tabletu s fotoaparátem je v zásadě možné dvěma způsoby – prostřednictvím Wi-Fi nebo pomocí Bluetooth rozhraní. Druhá jmenovaná možnost je častější a rychlejší, někteří výrobci do svých digitálů umisťují i...


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.