Chytrá zásuvka za pár stovek vám zjednoduší život

Publikováno: 10. února 2024 | autor Redakce
smart-home-3574545.jpg

Dříve scénář spíše z říše sci-fi filmů, kdy obyvatelé domů a bytů rozsvěcují světlo hlasovým příkazem, je dnes v podstatě standardem. Svůj díl na tom má jednak dostupnější zařízení pro chytrou domácnost a jednak také jejich nabídka a vcelku snadné nastavení.

Chytrá domácnost může mít nespočet podob, od té, kde je vše pod správou centrálního počítače s ovládacím tabletem, až po velmi jednoduché nasazení vybraných prvků, které však posunou uživatelský komfort na výrazně vyšší úroveň. Jedním z takových zařízení jsou chytré zásuvky, které jsou z mého pohledu zcela zásadní pro seznámení s chytrou domácností i pro jejich jednoduché nasazení.

smart-home-3920905.jpg

Ono totiž prakticky vše, co souvisí s chytrou domácností, je závislé na elektřině, takže pouhá možnost kdykoliv zapnout nebo vypnout konkrétní zásuvku s sebou nese obrovské množství možností pro využití. Ať už je to možnost vzdáleného zapnutí světla (hlasem či pomocí aplikace), nastavení pravidelného spínání pro temperování chalupy před příjezdem nebo zvýšení bezpečnosti díky funkci automatického vypnutí s časovačem.

1-large-20230913015211p.jpg

Stěžejní je u každého podobného zařízení jednoduchost instalace a ovládání, mimo jiné i proto jsme si vyzkoušeli chytrou zásuvku značky Tapo, za kterou stojí společnost TP-Link, známá především z oblasti síťových prvků. Model P110M je již několikátým v řadě a vedle smart funkcí má i vestavěný monitoring spotřeby.

Zásuvka – co o ní říct?

Tapo je v podstatě chytrou zásuvkou do zásuvky, takže zde budou hrát roli její rozměry, v případě jednozásuvky je použití prosté, u klasické dvojzásuvky vám rozměry neumožní připojit další zástrčku, možná pokud by byly umístěny zásuvky vedle sebe. Jinak nutno podotknout, že rozměry jsou velmi kompaktní.

9-large-20230913015336y.jpg

Jelikož se jedná o zařízení, které může při některých použitích zprostředkovávat přenos velkého výkonu, je třeba také dostatečně naddimenzovaná ochrana. V tomto případě je to maximálně 16 A a 3680 W. K chytrým funkcím je pak možné přistupovat prostřednictvím firemní aplikace Tapo anebo pomocí některého z ekosystémnů chytré domácnosti – Apple Home, Amazon Alexa, Google Home či Matter. Právě poslední jmenovaná je důležitá, jelikož se jedná o standard pro komunikaci napříč platformami různých výrobců. Začlenění do stávajícího systému je tak velmi snadné.

Praktický pomocník

Zprovoznění zásuvky je opravdu jednoduché. Po připojení do stávající zásuvky vyčkáte na rozsvícení informační diody, dále vás již aplikace provede krok po kroku. Aplikace samotná je určena především pro monitoring spotřeby a nastavení rutin – pravidelný rozvrh zapnutí/vypnutí, nastavení doby časovače, aktivace režimu mimo domov s náhodným zapínáním.

Pro pokročilejší funkce a začlenění do chytré domácnosti s hlasovým ovládáním pak slouží připojení pomocí příslušného protokolu (Google, Amazon, Apple) anebo připojení v rámci standardu Matter, který vyžaduje kompatibilní centrální hub.

tapo-app-01.jpg

Jaký je tedy závěr? Určitě kupujte, pokud potřebujete rozšířit chytrou domácnost, a určitě se vyplatí i pro ty, kdo si třeba jen chtějí změřit spotřebu elektřiny nebo zatopit podle připraveného rozvrhu. Věřím, že nebude trvat dlouho a tato zařízení budou standardem ve vybavení domácností.

Základní technické vlastnosti Tapo P110M

  • Typ: chytrá zásuvka s měřením spotřeby
  • Maximální zatížení: 16 A, 3680 W
  • Síťové rozhraní: Bluetooth pro nastavení, 802.11 b/g/n/ (2,4 GHz)
  • Rozměry: 72 × 51 × 40 mm
  • Pracovní teplota: 0–40 °C
  • Platformy: Amazon Alexa, Apple Home, Google Home a Matter
  • Cena: od 390 Kč

Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.