Analogové video stále žije – v květnovém vydání FotoVideo

Publikováno: 24. dubna 2019 | autor Redakce
meopta-admira-8ii.jpg

Ačkoli filmová či analogová fotografie zažívá v posledních letech jakousi obrodu, je třeba nezapomínat, že fotografii prakticky od jejích počátků doprovází také film. Ostatně první pohyblivé obrázky promítal kinematograf bratří Lumièrů už v roce 1895, což bylo o nějakých sedmdesát let později, než vznikla první fotografie chemickou cestou, jejímž autorem byl Joseph Nicéphore Niépce.

Video vs. fotografie

A stejně jako je stále v oblibě analogová filmová fotografie, je v oblibě i analogové filmové video. Pokud se podíváme trošku na technologii vzniku videa, pak se vlastně nejedná o nic jiného než kontinuální záznam po sobě jdoucích fotografií, které v konečném důsledku tvoří plynulé video.

Abychom však mohli hovořit o videu, je třeba přizpůsobit rychlost záznamu jeho následnému vnímání lidským okem, to znamená, že časové intervaly mezi jednotlivými snímky musí být kratší, než je hranice rozpoznatelnosti snímků lidským okem. V praxi je tedy třeba, aby se dva obrazy po sobě vystřídaly za dobu kratší, než je 1/16 sekundy, poté bude lidské oko (a mozek) vnímat obraz jako plynulý záznam.

meopta-admira-8f.jpg

Samozřejmě totéž platí i o následném promítání – z logiky věci je tedy třeba filmový záznam promítat shodnou rychlostí, aby bylo možné lidské oko „oklamat“. V praxi se začala historicky používat jako optimální rychlost posunu 24 snímků za sekundu, kdy je například záznam pohybu plynulý a člověk nemá šanci rozpoznat jednotlivé snímky. Pokud si představíme celý proces vzniku videa, tak je na vstupu videokamera s filmovým pásem, na který je kontinuálně zaznamenáván (exponován) obraz, následně je filmový pás vyvolán stejně jako materiál z fotoaparátu a poté pokračuje do promítačky, kde je prosvícen a obraz promítán na plátno.

Filmový pás byl koncipován jako negativ, který se po vyvolání kopíroval na pozitivní film určený pro distribuční filmové kopie. Posléze se však s rozvojem amatérské kinematografie dostal do popředí materiál, který byl koncipován podobně jako pozitivní film, tedy po vyvolání jej bylo možné promítat.
...

Celý článek si můžete přečíst v květnovém vydání FotoVideo.

Více z obsahu květnového vydání najdete zde.

fotovideo-05-2019-vizual-v3.jpg

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.