Analogová škola – Začínáme fotit na film

Publikováno: 11. listopadu 2022 | autor Redakce
camera-4421040.jpg

V předchozích číslech FotoVideo jsme se podívali blíže na to, jak s filmovou fotografií začít – jaký si pořídit aparát, co všechno budete potřebovat pro zpracování v temné komoře a jaké filmy jsou aktuálně na trhu k dispozici. Teď je tedy ten správný okamžik vyrazit do terénu – naše tipy vám snad pomohou.

ilustrak-2.jpg

Jestliže jste ještě na film nikdy nefotili a nemáte vůbec žádnou zkušenost, může být první fotografování podobné jako první samostatná jízda v autě po dokončení autoškoly. V našem případě však maximálně zkazíte film a nebudou z něho žádné použitelné fotky. Určitě počítejte s tím, že minimálně jeden film bude tzv. zkušební – osaháte si ovládání přístroje, převíjení filmu, reakci spouště apod. a část expozic padne právě na tyto pokusy.

Další filmová políčka je pak vhodné využít například na vyzkoušení změny expozice, chování filmové emulze při podexponování nebo přeexponování. Díky tomu si uděláte alespoň základní představu o chování filmu, jeho pružnostech apod.

ilustrak-3.jpg

Většinou i druhý film bývá zkušební a můžete si snadno osahat, jaký vliv má na výslednou podobu negativu použitá chemie nebo doba, kterou stráví v jednotlivých lázních. Zkrátka a dobře začátky jsou vždycky trochu náročnější, ale získané zkušenosti vám už nikdo nevezme a přesně o tom to je.

Kontrola fotoaparátu a nastavení

Než vyrazíte do terénu, je dobré si zkontrolovat nastavení fotoaparátu, abyste pak nebyli nepříjemně překvapeni výsledkem. Kontrola nastavení se bude lišit u manuálních jednookých či dvouokých zrcadlovek a u těch pokročilejších s autofokusem a automatickým posunem filmu. U první skupiny přístrojů kontrolujte zejména správnost nastavené hodnoty citlivosti, případně korekci expozice, která by měla být vždy na nule, pokud s ní nechcete záměrně pracovat.

photomemo-2022-0570-2-2000x-(1).jpg

Druhá skupina aparátů již bude trochu náročnější na kontrolu – citlivost filmu je obvykle načtena automaticky pomocí DX kódu na obalu. Zkontrolovat byste však měli opět nastavení korekce expozice a tentokrát také způsob ostření (kontinuální, jednorázové, manuální), způsob měření expozice (bodové, celoplošné, se zdůrazněným středem) a v neposlední řadě také výběr ostřicího bodu.

Bude záležet na vašich preferencích, ale určitě byste měli mít pod kontrolou, kam aparát ostří. Při bodovém měření expozice nezapomínejte, že ne vždy je tento bod spřažen s bodovým ostřením, raději si tuto funkci vyzkoušejte.

Z výše uvedeného by se měla v ideálním případě stát jakási „předodchodová“ rutina, tedy série úkonů, které provedete, než vyrazíte z domu, abyste měli...


Celý článek najdete v listopadovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.