Analogová škola – Jaký film založit v roce 2022

Publikováno: 17. října 2022 | autor Redakce
pexels-markus-spiske-4201333.jpg

Cílem milovníků analogové fotografie je mít k dispozici vysněné filmové vybavení, ovšem neméně podstatným prvkem je také volba filmového materiálu. Jaká je aktuální nabídka trhu?

Prakticky každý fotograf má několik oblíbených filmových materiálů, které mu vyhovují zrnem, kontrastem nebo specifickou barevností. Práce se stejným materiálem znamená také značné zjednodušení mokrého procesu, jelikož víte, jak se film chová a co od něj můžete čekat.

film-canisters-1281291.jpg

Ovšem cesta k ideálnímu filmu může být poměrně dlouhá, navíc nám do toho před lety hodili vidle samotní výrobci, kteří postupně ukončovali produkci oblíbených filmů nebo zcela zanikli. Naštěstí jsme se ale dočkali znovuzrození některých filmů a co víc: objevila se i celá řada nových značek.

Pokud ještě nemáte svůj oblíbený film, možná by stálo za to vyzkoušet i nějakou novinku, ostatně někdy může nový materiál nakopnout i ke kreativnějším výkonům, když už je vaše oko unavené.

skyler-gerald-65pldguvl6a-unsplash.jpg

V přehledu jsme se zaměřili na kinofilmy, které jsou stále nejrozšířenějším materiálem, ale také se v této kategorii objevují nové kousky častěji než v případě svitkových filmů pro středoformátové fotoaparáty. Ať už budete chtít pořídit jakýkoliv kousek, doporučujeme návštěvu Centra FotoŠkoda, kde najdete největší výběr filmů na českém trhu.

Agfaphoto

Značku Agfa si asi většina z nás pamatuje, výrazně červené krabičky s filmem nebo fotopapíry, vždy patřily k cenově zajímavým alternativám ostatních velkých výrobců.

1615825266-1621180.jpg

Materiál Agfaphoto APX, který je na našem trhu dostupný, je balen v šedých krabičkách a vybírat můžete ze dvou různých citlivostí – ISO 100 nebo 400. V obou případech se jedná o černobílý negativní film, který se podle...


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.