Alternativní formy analogové fotografie

Publikováno: 3. září 2022 | autor Petr Březina
pexels-leah-kelley-185933.jpg

Bazarové analogové fotoaparáty společně s vybavenou temnou komorou jsou jakýmsi základem pro toho, kdo se chce fotografování na film opravdu věnovat. Co když ale netoužíte po všem tom vybavení, a přesto byste chtěli zkusit fotografovat jinak než digitálně?

 

I v takovém případě existují různé cesty, jak analogovou fotografii ochutnat. I když, ono vlastně i to digitální fotografování je tak trochu analogové. Samotná obrazová data, než vstoupí do A/D (analogově digitálního) převodníku, jsou totiž analogovou informací v podobě různě velkého elektrického náboje, který vygenerovalo dopadající světlo.

pexels-niles-gibbs-9977969.jpg

Opusťme však tuto technicistní vsuvku a pojďme se podívat blíže na to, jaké možnosti se aktuálně nabízejí těm, kdo zatím nechtějí trávit čas výběrem starého bazarového fotoaparátu.

Jaký fotoaparát si pořídit?

Pokud byste se rozhodli zakoupit zcela nový filmový fotoaparát, máte de facto dvě možnosti: sáhnout po některém z jednorázových modelů, které jsou připraveny k tomu, abyste si focení na film vyzkoušeli a poté plastovou krabičku nechali zlikvidovat společně s vyvoláním filmu, anebo můžete zvolit některý z filmových aparátů dosud vyráběných.

1646052340-1688759.jpg

Druhá možnost sice zní zajímavě, je ale potřeba se připravit na to, že ani zde není výběr příliš velký. Prakticky jediným pokročilým filmovým aparátem, který se stále ještě vyrábí, je Leica MP s pořizovací cenou kolem 125 tisíc korun. Všechny ostatní přístroje jsou do větší či menší míry expozičními automaty, které příliš uživatelských nastavení nenabídnou. I přesto se může jednat o dobrý nástroj pro prvotní seznámení s analogem.

Počítat však musíte s tím, že výsledkem vašeho snažení bude nejčastěji negativní film, který je potřeba zpracovat do podoby výsledné fotografie v temné komoře anebo pomocí digitalizačních nástrojů, jež převedou analogový filmový snímek na digitální obraz.

camera-2806884.jpg

Jinou cestu nabízí tzv. instantní fotografie, která se odlišuje zejména tím, že jejím výstupem je již hotový snímek, který držíte v ruce prakticky několik minut po stisknutí spouště. Má to i své nevýhody, ovšem trend je v tomto směru zcela jasný. U instantní fotky je třeba počítat s jedním specifikem, a to je fakt....


Celý článek najdete v záříjovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.