3D LUT – co umí a kde je hledat

Publikováno: 13. března 2024 | autor Redakce
!header.jpg

Víte, co to jsou 3D LUT? Možná jste se s nimi setkali jen letmo či vůbec nebo už s nimi nějakou dobu pracujete. Vlastní 3D LUT soubory nabízí mnoho fotografů a ke stažení je můžete najít zdarma i za poplatek.

Co všechno s takovým souborem dokážete, kde jsou jeho omezení a jak si udělat vlastní? V Zoner Photo Studiu X je to snadné.

Korekce barev pomocí tzv. LUT se používají v mnoha aplikacích už nějakou chvíli, takže je zde k dispozici zaběhnutý ekosystém, kde se sdílí univerzálně použitelné soubory. Je skvělé, že je můžeme používat i v Zoner Photo Studiu X.

Co je to LUT

LUT je z anglického lookup table, což znamená vyhledávací tabulka. V jednodimenzionálním případě (1D) je to skutečně jen jednoduchá tabulka, kterou bychom mohli snadno zapsat na papír.

Použití vypadá tak, že počítač přečte náš obrázek po jednotlivých pixelech a pro každý z nich najde v tabulce řádek podle míry jeho jasu. Na tomto řádku je číslo, které udává novou hodnotu bodu jasu. Dojde tak k jakémusi „překladu“ a díky tomu jsou jednotlivé světlosti konvertované na nové. Tento proces vykonává podobnou práci jako nástroj Křivky, jen jsou pokyny uložené v tabulce.

lut-1d.png1D LUT je jednoduše tabulka, která překládá zdrojovou světlost pixelu na výslednou.

Nás ale zajímá o trošku složitější proces 3D LUT, který dokáže pracovat i s barvami. V této pomyslné trojrozměrné tabulce se tentokrát hledá pozice hodnot každého pixelu pomocí červené, zelené a modré (R, G a B). Na vyhledaném místě v tabulce jsou tři nové hodnoty barev pixelu, které okamžitě nahradí ty staré.

lut-3d.png3D LUT už je trojrozměrná tabulka, ve které se vyhledává podle hodnot červené, zelené a modré (R, G a B).

Použití v ZPS X

V ZPS X lze s 3D LUT pracovat v modulu Vyvolat v sekci Barevný styl. Buď můžeme vybrat některou z předinstalovaných LUT, nebo si nainstalovat vlastní tlačítkem + a výběrem příslušného souboru.

zps-lut.png
Panel pro použití LUT v ZPS X

Posuvníkem Intenzita volíte, jestli použijete 3D LUT v originální síle, nebo její efekt ztlumíte.

Soubor 3D LUT obsahuje mnoho informací, které jsou rozděleny do několika formátů:

  • Jeden z hlavních používaných formátů souborů má příponu CUBE – tabulka je opravdu v podstatě kostka plná barev.
  • Druhým použitelným formátem je 3DL.
  • Třetím je PNG, ale nemyslete si, že jde o libovolný obrázek. U PNG se sice jedná o běžný grafický formát, ale obsah je přesně definovaný a je to ona barevná kostka rozložená na jednotlivé řezy, které jsou poskládané do plochy vedle sebe.

Vlastnosti 3D LUT

V souboru 3D LUT mohou být uložené jakékoliv globální úpravy, které se týkají světlosti a barevnosti obrázku.

Změna sytosti? To je brnkačka. Změna sytosti některých barev? Nuda. Změna sytosti některých barev, ale jen pro jejich tmavé odstíny. Stejný světlejší odstín se barevně posune a pro jiné barvy se stane dalších devět různých věcí? Přihořívá.

V jedné 3D LUT zkrátka může být uložena řada úprav, které by jinak vyžadovaly velké množství kroků a některé byste v modulu Vyvolat provedli jen velmi těžko.

Výhody 3D LUT

Z ukázky výše plyne, že pomocí LUT můžeme snadno aplikovat mnoho pokročilých úprav a sjednotit tak vzhled fotek. Při aplikaci LUT se posuvníky v modulu Vyvolat vůbec nepohnou, máme tak stále velkou flexibilitu v dalších úpravách. Nestane se například, že by po aplikaci LUT byl posuvník Kontrast na maximu a už by nebylo možné s ním pracovat.

Nevýhody 3D LUT

LUT neobsahují lokální úpravy, takže na zvýšení Ostrosti nebo snížení Zřetelnosti zapomeňte. Bohužel z LUT nejde „vyzobávat“ jen některé efekty. Buď ji použijete tak, jak byla připravena, nebo všechny její efekty rovnoměrně ztlumíte posuvníkem Intenzita. Poté můžete fotku ještě doladit dalšími posuvníky v modulu Vyvolat.

Kde hledat nové LUT

Na internetu lze najít mnoho stránek s LUT, my vám můžeme doporučit například stránky www.FreshLUTs.com. Mnoho LUT je k dispozici zdarma, ale najdete i placené, které obvykle prodávají vyhlášení fotografové nebo kameramani a obsahují jejich grafický styl.

Vytvoření vlastní LUT

Doteď jsme se věnovali použití cizích LUT, ale stejně dobře si je můžete vytvořit i sami. Popíšeme postup tvorby v ZPS X, jen pro úplnost dodávám, že existují i specializované nástroje, např. 3D LUT Creator. Program je zpoplatněný, ale má uživatelské rozhraní, které dovoluje neobvyklým grafickým způsobem deformovat barevný prostor a provádět další operace s tabulkami.

3d-lut-creator.png3D LUT Creator a jeden z panelů pro deformaci barevného prostoru

V Zoner Photo Studiu X je cesta přímočařejší. Pointa spočívá v tom, že se jako základ pro vytvoření použije speciální tabulka ve formátu PNG, která všechny barvy konvertuje na stejné hodnoty. Kdyby se ale použila v této podobě, bude efekt nulový. Pomocí běžných barevných úprav tuto tabulku uložíte opět do formátu PNG a následně ji můžete použít.

Podívejme se krok po kroku na celý proces:

  1. Nejprve musíte získat základní tabulku ve formátu PNG. ZPS X momentálně podporuje tabulky s maximální velikosti 144 × 144 × 144, ale můžete použít i menší. V praxi to není problém, chybějící barvy se dopočítají a ušetří se paměť. Pro stažení hledejte menší verze, například na stránce už zmíněného 3D LUT Creatoru jsou to soubory Hald8 (64 × 64 × 64) nebo Hald5.

  1. Tabulku si otevřete v ZPS X v modulu Vyvolat jako jakýkoliv jiný obrázek. Jak ji teď ale barevně upravit, aby výsledek dával smysl? Jakékoliv korekce se těžko ověřují, protože je obrázek velmi technický a nečitelný.

  1. Pohodlnější je nejprve si barevně a světelně upravit běžnou fotku (nebo i několik). Až budete mít úpravy kompletní, uložte si je jako nový preset, který zaznamená pozice všech posuvníků.

Při vytváření presetu ovšem pozor: je v pořádku používat celkové korekce barev a jasu jako Expozice, Kontrast, Sytost, Barevné tónování, Posun základních barev a další. Vyhněte se ale lokálním úpravám a těm, které ovlivňují pixely v závislosti na jejich okolí, jako například Textura, Ostrost, Redukce šumu, nebo dokonce Přidání vinětace či zrna. Tím byste riskovali, že do tabulky vnesete téměř náhodné barevné efekty.

Úpravy můžete aplikovat nejen formou presetu, ale také kliknutím v pravém panelu dole na Kopírovat nebo prostým stisknutím kláves CTRL+C. Tím zkopírujete úpravy a po otevření obrázku tabulky jen dáte Vložit či CTRL+V.

vytvareni-presetu.pngNový preset v ZPS vytvoříte rozbalením přehledu presetů (ikona posuvníků) a kliknutím na tlačítko +

  1. Vytvořený preset následně použijte na stažený soubor PNG.

  1. Po aplikaci presetu nebo úprav na zdrojový soubor PNG je před vámi už jen Export do nového souboru. Klikněte na Export, nastavte formát – zde musí být PNG. Zdroj obrázku nastavte na Plná kvalita včetně úprav Vyvolat. Rozměry a bitový formát (24 bitů) musí zůstat zachovány a nesmí se použít doostření.

png-export.pngExport do nového souboru PNG

Výsledné PNG se použije stejně jako kterákoliv jiná 3D LUT z webu, jak bylo popsáno na začátku článku.

Stahovat i sdílet

Stejně jako můžete 3D LUT stahovat z internetu, můžete je tam i nahrávat a dát je k dispozici ostatním. Vytvoříte-li nějakou kreativní barevnou atmosféru, nebojte se s ní pochlubit a možná bude právě ta vaše obdivovaná a používaná po celém světě.

Stáhněte si Zoner Photo Studio X na stránkách www.zoner.cz na 7 dní zdarma a vyzkoušejte si sami aplikaci a vytváření vašich vlastních LUT.


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.