Známe výsledky Sony World Photography Awards 2022

Publikováno: 24. dubna 2022 | autor Redakce
sony-world-photography-awards-2015-872.jpg

Světová fotografická organizace s potěšením představuje celkové vítěze prestižní soutěže Sony World Photography Awards 2022. Uznávaný fotograf Adam Ferguson (Austrálie) získal titul Fotograf roku a s ním spojenou finanční odměnu 25 000 USD a digitální fotovybavení od společnosti Sony.

Výstava Sony World Photography Awards 2022 se koná v Londýnské galerii Somerset House od 13. dubna do 2. května 2022 a představuje více než 300 výtisků a stovky dalších snímků v digitální podobě, jejichž autory jsou vítězové soutěží a fotografové z užšího výběru. Představena budou také díla letošního držitele ceny za mimořádný přínos fotografii, proslulého kanadského fotografa Edwarda Burtynsky.

FOTOGRAF ROKU

Migrantes je série černobílých autoportrétů migrantů z Mexika, kteří čekali na překročení hranic do Spojených států. Ferguson při pořizování snímků spolupracoval s fotografovanými osobami, pro každý snímek připravil scénu, instaloval středoformátový fotoaparát s kabelovou spouští na stativ a poté se vzdálil, aby umožnil jednotlivcům zvolit si okamžik zachycení a podílet se na procesu dokumentování jejich života.

-adam-ferguson,-australia,-photographer-of-the-year,-professional-competition,-portraiture,-sony-world-photography-awards-2022-8.jpg

V únoru 2021, po změně americké vlády, se k americko-mexické hranici nahrnuli migranti ze Střední a Jižní Ameriky. V médiích kolovaly fotografie vyčerpaných migrantů, kteří nesli svůj majetek, tiskli se ke svým blízkým a byli zachyceni ve smršti blesků fotografů. Ferguson si všímá důležitosti těchto fotoreportáží, ale zároveň upozorňuje na výrazný nedostatek fotografií z mexické strany hranice, zejména snímků, které by migrantům umožňovaly nějakou míru vlastního sebevyjádření.

Proto Ferguson navrhl svému redaktorovi v New York Times projekt, na jehož základě se v dubnu a květnu 2021 vydal na jedenáctidenní cestu do Juarezu a Reynosy. Jeho pojetí projektu bylo inspirováno projektem Ghetto Adama Broomberga a Olivera Chanarina - vizuální cestou po 12 moderních ghettech včetně psychiatrické nemocnice Rene Vallejo na Kubě, během níž předala tato bývalá umělecká dvojice pacientům kontrolu nad spouští.

-adam-ferguson,-australia,-photographer-of-the-year,-professional-competition,-portraiture,-sony-world-photography-awards-2022-1.jpg

V doprovodu mexických novinářů Ernesta Rodrígueze, Silvie Cruzové, Noe Gea Mediny a Laury Monicy Cruz Floresové se Ferguson obracel na migranty ubytované v přístřešcích poblíž hranic, zaznamenával jejich často otřesné příběhy a spolupracoval s nimi na inscenování a zachycení snímku v uvolněném prostoru, kde se migranti zbavili ostychu. Zvolil černobílý film jako způsob, jak eliminovat chaotickou směsici barev na pozadí a zbavit obraz jeho emocionální hodnoty. Výsledná série představuje dojemný portrét lidí zachycených v čase při hledání blahobytnějšího života.

-adam-ferguson,-australia,-photographer-of-the-year,-professional-competition,-portraiture,-sony-world-photography-awards-2022.jpg

VÍTĚZOVÉ KATEGORIÍ PROFESIONÁLNÍ SOUTĚŽE

Vítězné fotografy profesionální soutěže vybírala odborná porota na základě předloženého souboru pěti až deseti výjimečných snímků, od příběhů politických a klimatických krizí přes osobní meditace na téma rodiny a ztráty až po kreativní přístupy k fotografování zátiší a přírody.

Vítězové všech kategorií obdrží digitální fotovýbavu od společnosti Sony. Letošními vítězi jsou:

ARCHITEKTURA & DESIGN

  • VÍTĚZ: Domagoj Burilović (Chorvatsko) za sérii snímků Dorf
  • Finalisté: 2. místo Javier Arcenillas (Španělsko); 3. místo Yun Chi Chen (Taiwan)

KREATIVNÍ

  • VÍTĚZ: Alnis Stakle (Lotyšsko) za sérii snímků Mellow Apocalypse
  • Finalisté: 2. místo Raphael Neal (Spojené království); 3. místo Sarah Grethe (Německo)

DOKUMENTÁRNÍ PROJEKTY

  • VÍTĚZ: Jan Grarup (Dánsko) za sérii snímků The Children of the Financial Collapse in Venezuela
  • Finalisté: 2. místo Fabian Ritter (Německo); 3. místo Win McNamee (Spojené státy)

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

  • VÍTĚZ: Shunta Kimura (Japonsko) za sérii snímků Living in the Transition
  • Finalisté: 2. místo Gideon Mendel (Jižní Afrika); 3. místo Giacomo d’Orlando (Itálie)

KRAJINA

  • VÍTĚZ: Lorenzo Poli (Itálie) za sérii snímků Life on Earth
  • Finalisté: 2. místo Andrius Repšys (Litva); 3. místo Gareth Iwan Jones (Spojené království)

PORTFOLIO

  • VÍTĚZ: Hugh Fox (Spojené Království) za sérii snímků Portfolio
  • Finalisté: 2. místo Julian Anderson (Spojené království); 3. místo Anna Neubauer (Rakousko)

PORTRÉT

  • VÍTĚZ: Adam Ferguson (Austrálie) za sérii snímků Migrantes
  • Finalisté: 2. místo George Tatakis (Řecko); 3. místo Brent Stirton (Jižní Afrika)

SPORT

  • VÍTĚZ: Ricardo Teles (Brazílie) za sérii snímků Kuarup
  • Finalisté: 2. místo Adam Petty (Austrálie); 3. místo Roman Vondrouš (Česká republika)

ZÁTIŠÍ

  • VÍTĚZ: Haruna Ogata (Japonsko) & Jean-Etienne Portail (Francie) za sérii snímků Constellation
  • Finalisté: 2. místo Cletus Nelson Nwadike (Švédsko); 3. místo Alessandro Gandolfi (Itálie)

DIVOKÁ ZVÍŘATA & PŘÍRODA:

  • VÍTĚZ: Milan Radisics (Maďarsko) za sérii snímků The Fox’s Tale
  • Finalisté: 2. místo Federico Borella (Itálie); 3. místo Oana Baković (Rumunsko)

Chcete-li se dozvědět více o letošních vítězných a finálových projektech, navštivte naše online galerie vítězů nebo si stáhněte knihu Sony World Photography Awards 2022.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.