Zaznamenané sny Kateřiny Černé v Museu Kampa

Publikováno: 27. ledna 2023 | autor artmagazin.eu
dsc-3272-1.jpg

Dílo velmi výrazné ale nepříliš známé umělkyně Kateřiny Černé (*1937) prezentuje výstava v Museu Kampa. Přehlídka nazvaná podle jednoho z deníků autorky Sny zaznamenané přináší obrazy,  asembláže i ukázky grafické tvorby, vytvořené v průběhu téměř celé autorčiny umělecké dráhy.

Na Akademii výtvarných umění, kterou absolvovala v roce 1963, se setkala s výjimečnými osobnostmi, m.j. s umělci z neodadaistické skupiny Šmidrové – Janem Koblasou, Karlem Neprašem, Bedřichem Dlouhým a Čestmírem Janoškem, které v r. 1959 zachytila na společném portrétu s hudebními nástroji.

dsc-3272-1.jpg

Po celý život se pohybovala v alternativní rovině současného umění. Její obrazy jsou poetické, mají jemný humor a mluví ženskou řečí. Také materiály, které používá ve svých reliéfních asamblážích, jsou ryze ženské: kousky látky nebo krajky, korálky, barevné papíry anebo v domácnosti běžně užívaná staniolová fólie. I její práce s malířskými metodami je velmi neortodoxní. Místo olejových barev používá tempery pastelových odstínů, do svých obrazů s oblibou vkládá texty a hraje si s písmem. Specifickou kategorii pak tvoří ručně psané zábavné kuchařské recepty a návody.

Vedle snových zahrad a panenek, připomínajících svaté obrázky, je jejím velkým tématem Praha. Zachycuje pražské scenérie plné rozmanitých dějů a příběhů. Typickým příkladem je rozměrná veduta Praha od Ládví (1962) zachycující pražské panorama s mnoha postavami, parníkem na Vltavě a  kolotočem. Je to stylizovaný pohled z tramvaje č. 17, kterou Černá jezdila do svého ateliéru v centru Prahy.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.