Vystavuje Bedřich Benek z fotoklubu Vývojka

Publikováno: 12. ledna 2024 | autor Redakce
Bedřich Benek výstava

GALERIE NAHOŘE

METROPOL, Senovážné nám. 2, ČESKÉ BUDĚJOVICE

17. ledna – 20. února 2024

Hledání rovnováhy

Bedřich Benek

Vernisáž výstavy v úterý 16. ledna.

Otevřeno: PO – PÁ 9 -17 hodin.

www.metropolcb.cz

Bedřich Benek (*1961) o svojí tvorbě napsal: „Fotografuji pro svoje potěšení asi od roku 2003. Jsem členem českobudějovického fotoklubu Vývojka. Věnuji se nearanžované fotografii v její statické i živé podobě. Příležitostně jsem vystavoval na různých místech v Česku a na Slovensku. Fotografie, které v Galerii Nahoře vystavuji, pocházejí z období posledních patnácti let. Nejsou řazeny chronologicky, ale volně podle jednotlivých námětů.“

Bedřich Benek výstava 2

Benkovy krajiny se vyznačující minimalistickou kompozicí, doplněné detaily prostředí, ve kterém se autor při fotografování pohyboval. Pouze člověk, který má krajinu opravdu rád, ji fotografuje s vnitřním zaujetím. Náladu fotografií dotváří směr dopadajícího světla v konkrétní denní době. Samostatnou kapitolou jeho tvorby je městská krajina.

Detaily přírodních i umělých struktur jsou dalším tématem Benkovy tvorby. Velkou roli v jejich zobrazování hraje světlo. Z oprýskané zdi s pomalovanou plechovou značkou, kompozice pěti žlutých deštníků, či detailu auta, zasypaného květy sakury, autor vytváří abstraktní obrazy plné fantazie.

Bedřich Benek výstava in

Také barva je důležitou součástí jeho tvorby. Výrazně ovlivňuje náladu fotografií a autor s ní citlivě pracuje. Na jeho snímcích nalezneme jak tlumené, syté, kontrastní nebo izolované barvy, tak jedinou barvu různých odstínů.

Většina lidí vnímá konkrétní místo jako celek. Ale jsou lidé, kteří zde hledají a nacházejí věci, podněty a myšlenky, se kterými se mohou svěřovat jen málokomu. Člověk schopný oprostit se od všeho rušivého je schopen vcítit se do místa, kde se nachází a nalézá krásu tam, kde by jí nikdo nehledal. Tento dar má i Bedřich Benek.

Bohuslava Maříková

Bedřich Benek výstava 1

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.