Výstava v Domu umění – O otcích, kterým děti pomáhají vyrůst

Publikováno: 12. listopadu 2022 | autor Redakce
image-9.png

Naléhavé otázky spojené s prožíváním otcovství jsou tématem výstavy, která spojuje dva dlouholeté zlínské souputníky - malíře Pavla Preisnera a architekta Svatopluka Sládečka.

Každý si v jiné konstelaci prošel procesem sebedefinice otce a tato nově ustanovená kategorie začala postupně reagovat i s povoláním každého z nich. Pavel Preisner je malíř, pro kterého je otcovství katalyzátorem sledu křehkých vzpomínek na dětství. Svatopluk Sládeček je architekt, u kterého svět dítěte nabývá stejného významu jako architektonická kompozice.

image-8.png

Pro koncipování výstavy je také důležité, že oba autoři důvěrně znají tvorbu toho druhého, mnohokrát ji mezi sebou diskutovali, obhajovali a vzájemně se ovlivňovali. I finální podoba výstavy vznikala v průběhu dlouhodobějšího dialogu a pracuje s médii, která jsou každému z nich vlastní.

Pavla Preisnera zastupují obrazy z jeho „otcovské“ série, která vznikala více než tři roky, a Svatopluk Sládeček vytvořil objekt, který bude prostorovým pandánem vystavených obrazů a fyzickým prožitkem otcovského údělu.

image-9.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.